INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Kompleks u Japanu zasnovan na regenerativnoj arhitekturi

14.12.2022. | Gradjevinarstvo.rs

Možda ste čuli za regenerativnu poljoprivredu, ali arhitekte na jednom ostrvu u južnom Japanu podigle su regenerativnom arhitekturom tu ideju na novi nivo. Ideja je da se strukture mogu izgraditi tako da podržavaju i poboljšavaju svoje okruženje.

Za gradnju je korišćeno lokalno drvo japanskog kedra

Za gradnju je korišćeno lokalno drvo japanskog kedra (Foto: Tono)

Projekat je smešten na ostrvu Jakušima i nazvan Sumu što znači "živeti" i "postati jasan". Dakle, projekat predstavlja potrebu da se živi u ravnoteži sa prirodom. Okružen je planinama i rekom koja se uliva u obližnji okean. Dizajneri su želeli da što više odraze prirodu u konstrukciji i koristili su drvo lokalno rasprostranjenog japanskog kedra.

Iako minimalističkog i tradicionalnog dizajna, ova stambena zadruga, koja je partnerstvo osam vlasnika, nudi moderna i inovativna rešenja za stanovanje koje vraća samom tlu koje ga podržava. Ovde leži seme regenerativne arhitekture.

Projekat predstavlja potrebu da se živi u ravnoteži sa prirodom

Projekat predstavlja potrebu da se živi u ravnoteži sa prirodom (Foto: Tono)

Podzemno okruženje olakšava potrebe micelijuma, samog srca i mozga zdravlja zemljišta. Micelijum je komunikaciona mreža između korena drveća ispod površine. Kada se pravilno neguje, on filtrira tlo i oslobađa hranljive materije nazad u okolno područje. Ovo smanjuje eroziju, zbijanje tla i uklanjanje esencijalnih hranljivih materija.

U zemljište su zakopani ugljenisani trupci da bi se podstakao rast micelija

U zemljište su zakopani ugljenisani trupci da bi se podstakao rast micelija (Foto: Tono)

Dizajneri su to postigli zakopavanjem ugljenisanih trupaca ispod temelja kuća, a dodatni ugljenik podstiče rast micelija. Zauzvrat, micelijum podstiče rast korenja drveća ispod kuća, pružajući dodatnu podršku.

Jednostavan enterijer

Jednostavan enterijer (Foto: Tono)

Same kuće su pažljivo postavljene kako bi se maksimalno iskoristile prednosti obližnje vode i protoka vazduha. Projektovane su oko postojećeg drveća i odignute od tla radi minimalnog uticaja na prirodu. Pogled na okolni pejzaž dizajneri su iskoristili kako bi podstakli vezu sa prirodom. Ova ideja se dalje sprovodi otvorenim stazama za šetnju između kabina za spavanje i zajedničkih prostorija.

Objekti koriste obnovljve izvore energije

Objekti koriste obnovljive izvore energije (Foto: Tono)

Enterijer je jednostavan, zasnovan na drvetu i malteru lokalnog porekla koji odražavaju elemente šume i obale. Sumu koristi obnovljivu energiju i 100% je nezavisan. Napaja se solarnom energijom, a za grejanje koristi lokalno ogrevno drvo. Zeleni elementi dizajna ističu energetsku efikasnost kroz čvrst omotač i jaku izolaciju.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;