Svetski savet za zelene zgrade - World GBC

30.01.2010. | Gradjevinarstvo.rs

Godine 1998. predstavnici nacionalnih Saveta za zelene zgrade sastali su se po prvi put da razmotre aktivnosti na globalnom nivou i pruže jedni drugima podršku. Ovaj sastanak vodio je do osnivanja organizacije WorldGBC (Green Building Council) u novembru 1999. u Kaliforniji, SAD.

Osam zemalja, tj. njihovih predstavnika za zelene zgrade, učestvovalo je na osnivačkoj sednici: SAD, Australija, Španija, Velika Britanija, Japan, Ujedinjeni Arapski Emirati, Rusija, Kanada

Formalno Svetski savet za zelene zgrade - WorldGBC postoji od 2002. godine. Prvi zadatak mu je bio da obezbedi formu za međunarodnu komunikaciju, pomogne lidere iz oblasti industrije da dopru do novih tržišta, kao i da omogući međunarodnu promociju inicijativa za zelene zgrade.

Dodatak (novembar 2010. godine)

Dana 22. novembra 2010. godine mogli bismo se jednog dana sećati kao ključnog za iskorak naše građevinske industrije u 21. vek. Tog dana, u hotelu Hyatt u Beogradu, svečano je promovisan Savet zelene gradnje Srbije ili Serbia Green Building Council kako će biti prepoznat među drugim članicama Svetskog saveta za zelenu gradnju - World Green Building Council (linkovi na kraju teksta).

Savet zelene gradnje Srbije - SrGBC - zvanična dobrodošlica LEED-u u Srbiji - klikni na link


Početkom 2007. godine, čelnici nacionalnih saveta osnovali su Sekretarijat WorldGBC-a koji je mogao, iz međunarodne perspektive, direktno da odgovara na potrebe rastućih industrijskih interesovanja za zelene zgrade i urbanističke projekte.

Sekretarijat Svetskog saveta smešten je u blizini Torontoa, Kanada (The Living City Campus - zgrada dobitnik Zlatnog LEED sertifikata). Zgrada je vlasništvo i centrala Direkcije za konzervaciju Toronta i regiona - TRC-a (Toronto and Region Conservation Authority - organizacija postoji već pola veka, zapošljava 350 ljudi i ima mnogo referenci za zaštitu životne sredine).


Mapa nacionalnih Saveta za zelene zgrade koje su u sastavu WorldGBC-a

- Odluka da premestimo svoju upravu u Toronto posledica je saradnje sa timom svetskog glasa koji može da nam pomogne u radu. Partnerstvo sa TRCA-om pomoći će ubrzanju ispunjenja naših ciljeva za narednih pet godina. Pre svega da budemo u stanju da odgovorimo svim potrebama nacionalnih Saveta za zelene zgrade - kaže Kevin Hydes iz WorldGBC-a.

Danas postoji 13 zemalja sa statusom punopravnog člana Svetskog saveta za zelene zgrade, 6 zemalja ima razvojni status i preko 50 zemalja nalazi se u ranim fazama razvoja.

Na video-klipu ispod možete pogledati opšte informacije koje daje Svetski savet zelene gradnje, pre svega o uticaju zgrada i drugih građevina na životnu sredinu.

Linkovi:

Nacionalni saveti za zelenu gradnju - tekstovi na ovom sajtu (srpski jezik):

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Iva 26.11.2021.
Kako se osb ploce na plafonu terase mogu ob...
Mira 22.11.2021.
Da li se zna ko je investitor i nadzor ?
Nenad 13.11.2021.
Lepa vest za vlasnike vikendica na području...
Radoslav 11.11.2021.
Od Marta do Novemra 2021 nema ankete. Gde je
Tehno Konstrukt 10.11.2021.
U Srbiji, neki manji preduzimaci sto rade r...