DGNB - nemački standard za sertifikaciju održivih zgrada

29.01.2010. | Gradjevinarstvo.rs

DGNB je skraćenica za Nemački savet za odžive zgrade (nem. - Deutschen Gesellschaft für Nachhaltiges Bauen, eng. - German Sustainable Building Council). Osnovan je u junu 2007. godine, a od februara 2008. pridružio se Svetskom savetu zelenih zgrada - World GBC.

Prvi sertifikati odživim zgradama dodeljeni su u januaru 2009. godine, i u narednih godinu dana 78 zgrada dobile su jedan od sertifikata - zlatni, srebreni ili bronzani (dva primera na fotografijama ispod - sve zgrade pogledajte na linku na kraju teksta).

Nemački program sertifikacije nastao je po ugledu na slične programe koji već dugi niz godina postoje u svetu: GreenStar u Australiji, LEED u SAD, BREEAM u Evropi (linkovi na kraju teksta).

Na sajtu DGNB-a (link na kraju teksta) saznajte više o programu sertifikacije i pronaći podatke o svim do sada sertifikovanim objektima. Takođe, možete preuzeti dokumenta u PDF-u sa kriterijumima i načinu procene.

Sa sajta DGNB

Zadatak DGNB-a je da ukaže na savremene mogućnosti i rešenja za gradnju održivih zgrada. Ovo uključuje projektovanje, izgradnju i životni vek. Savet preuzima na sebe zadatak da bude centralna nemačka organizacija za razmenu znanja, profesionalnih iskustava i podizanje svesti društva za ovaj sektor građevinarstva orjentisan ka budućnosti.

Glavni zadatak DGNB-a je da dodeljuje sertifikate za održive zgrade, i prvi njegov sertifikat dodeljen je na međunarodnom sajmu arhitekture, sistema i materijala BAU, 2009. godine u Minhenu (New Construction Office and Administration, Version 2008; naredni BAU održava se u istom gradu od 17. do 22. januara 2011. godine).

Graditi održivo znači graditi pametno: fokus je na sveobuhvatnom konceptu kvaliteta koji služi zgradi, tržištu nekretnina, kao i celom društvu. Održive zgrade korisne su za životnu sredinu, čuvaju resurse, komforne i zdrave za svoje korisnike, i uklapaju se optimalno u socio-kulturno okruženje.

Na neki način, one predstavljaju ekonomsku efikasnost i dugoročnu vrednost. One su štedljive zahvaljujući nižim operativnim i troškovima za održavanje. Dobro vođenje troškova projekta i izgradnje obično se amortizuje za svega nekoliko godina.

Linkovi:

Ostali sertifikati održive za zgrade i puteve (tekstovi na ovom sajtu, srpski jezik):

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Игор 14.11.2020.
Хвала Вам што сте поделили знање и искуство...
Darko 09.11.2020.
Bolje da je postao ministar turizma ili pra...
Bibi 04.11.2020.
Ko je raspisao tender i gde se može videti ...
Milan 03.11.2020.
Bravo super svaka cast !
novosadjanin 02.11.2020.
Gospodine Nenade, slazem se u celini Vaseg ...