IZOLACIJA-468X60-BANNER

DGNB - nemački standard za sertifikaciju održivih zgrada

29.01.2010. | Gradjevinarstvo.rs

DGNB je skraćenica za Nemački savet za odžive zgrade (nem. - Deutschen Gesellschaft für Nachhaltiges Bauen, eng. - German Sustainable Building Council). Osnovan je u junu 2007. godine, a od februara 2008. pridružio se Svetskom savetu zelenih zgrada - World GBC.

Prvi sertifikati odživim zgradama dodeljeni su u januaru 2009. godine, i u narednih godinu dana 78 zgrada dobile su jedan od sertifikata - zlatni, srebreni ili bronzani (dva primera na fotografijama ispod - sve zgrade pogledajte na linku na kraju teksta).

Nemački program sertifikacije nastao je po ugledu na slične programe koji već dugi niz godina postoje u svetu: GreenStar u Australiji, LEED u SAD, BREEAM u Evropi (linkovi na kraju teksta).

Na sajtu DGNB-a (link na kraju teksta) saznajte više o programu sertifikacije i pronaći podatke o svim do sada sertifikovanim objektima. Takođe, možete preuzeti dokumenta u PDF-u sa kriterijumima i načinu procene.

Sa sajta DGNB

Zadatak DGNB-a je da ukaže na savremene mogućnosti i rešenja za gradnju održivih zgrada. Ovo uključuje projektovanje, izgradnju i životni vek. Savet preuzima na sebe zadatak da bude centralna nemačka organizacija za razmenu znanja, profesionalnih iskustava i podizanje svesti društva za ovaj sektor građevinarstva orjentisan ka budućnosti.

Glavni zadatak DGNB-a je da dodeljuje sertifikate za održive zgrade, i prvi njegov sertifikat dodeljen je na međunarodnom sajmu arhitekture, sistema i materijala BAU, 2009. godine u Minhenu (New Construction Office and Administration, Version 2008; naredni BAU održava se u istom gradu od 17. do 22. januara 2011. godine).

Graditi održivo znači graditi pametno: fokus je na sveobuhvatnom konceptu kvaliteta koji služi zgradi, tržištu nekretnina, kao i celom društvu. Održive zgrade korisne su za životnu sredinu, čuvaju resurse, komforne i zdrave za svoje korisnike, i uklapaju se optimalno u socio-kulturno okruženje.

Na neki način, one predstavljaju ekonomsku efikasnost i dugoročnu vrednost. One su štedljive zahvaljujući nižim operativnim i troškovima za održavanje. Dobro vođenje troškova projekta i izgradnje obično se amortizuje za svega nekoliko godina.

Linkovi:

Ostali sertifikati održive za zgrade i puteve (tekstovi na ovom sajtu, srpski jezik):

 

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Petar 08.08.2022.
Odkud ideja da JKP treba da se bavi ovakvim...
miroslav 02.08.2022.
Moja primedba - sugestija se odnosi samo ...
Aleksandar 25.07.2022.
Ma dajte ljudi ne sprdaj te se molim vas. P...
L.Diponegoro 14.07.2022.
Da li radite i u privatnim kucama. Da li m...
Dragan 06.07.2022.
Šta je pojednostavljeno kad imate "prikačen...

;