INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Neverovatan projekat: Neboder dugačak 170 kilometara!

01.08.2022. | Gradjevinarstvo.rs

Vlasti Saudijske Arabije otkrile su planove za arhitektonski projekat koji je toliko ambiciozan da je gotovo neverovatan. Nazvan The Line (Linija), projekat predstavlja 170km dug neboder koji bi mogao biti dom za oko 9 miliona ljudi i praktično bi se u njega mogao useliti ceo Njujork.

170km dug neboder

170km dug neboder (Foto: Teneo Strategy LLC, Neom Company)

Ostavljajući za sada po strani sve brige o izvodljivosti, The Line bi bio deo većeg projekta Neom i nalazio bi se na severozapadu Saudijske Arabije, blizu Crvenog mora. Nije objavljeno ko je odgovoran za dizajn, ali Dezeen upire prstom u Morphosis, koji je poznat po dizajniranju ambicioznih i upadljivih građevina.

Zahvaljujući ogledalima bi se bolje uklapao u okolinu

Zahvaljujući ogledalima bi se bolje uklapao u okolinu (Foto: Teneo Strategy LLC, Neom Company)

Zgrada bi dostigla ukupnu visinu od 500m i imala bi širinu od samo 200m. Možda je najbolje ne razmišljati o tome kao o standardnom neboderu, već o kuli položenoj na stranu.

Mogao bi da primi 9 miliona stanovnika

Mogao bi da primi 9 miliona stanovnika (Foto: Teneo Strategy LLC, Neom Company)

Neboder bi imao završnu obradu u formi ogledala, što se čini čudnim izborom na vrelom pustinjskom suncu, ali ideja je da se tako stopi sa okolinom, iako je to možda nemoguće. U unutrašnjosti bi se nalazile škole, parkovi i stanovi.

"The Line će na kraju primiti 9 miliona stanovnika i biće izgrađen na površini od 34 kvadratna kilometra, što je nezapamćeno u poređenju sa drugim gradovima sličnog kapaciteta", objašnjava se u saopštenju za javnost. "Ovo će zauzvrat smanjiti infrastrukturni otisak i stvoriti dosad neviđenu efikasnost u gradskim funkcijama. Njegova idealna klima tokom cele godine će obezbediti da stanovnici mogu da uživaju u okolnoj prirodi dok šetaju."

Snabdevao bi se energijom iz obnovljivih izvora

Snabdevao bi se energijom iz obnovljivih izvora (Foto: Teneo Strategy LLC, Neom Company)

"The Line nudi novi pristup urbanom dizajnu: ideja o slojevitosti grada funkcioniše vertikalno, dok ljudima daje mogućnost da se bez problema kreću u tri dimenzije (gore, dole ili preko) kako bi im pristupili. To je koncept koji se naziva urbanizam nulte gravitacije. Za razliku od običnih nebodera, ovaj koncept postavlja u slojevima javne parkove i pešačke zone, škole, domove i poslovne prostorije, tako da se bez napora može kretati da bi se ispunile sve dnevne potrebe u roku od pet minuta."

Sadržao bi parkove, škole, stambene i poslovne prostore

Sadržao bi parkove, škole, stambene i poslovne prostore (Foto: Teneo Strategy LLC, Neom Company)

Kao da sve to nije dovoljno ambiciozno, građevina bi se 100% snabdevala energijom iz obnovljivih izvora. Pretpostavka je da se misli na  solarne panele, s obzirom na obilje sunčeve svetlosti u ovoj oblasti, iako izvor energije nije detaljno opisan u ovoj fazi. Pored toga, prikazano je zelenilo na krovu.

Saudijska arabija se okreće turizmu

Saudijska Arabija se okreće turizmu (Foto: Teneo Strategy LLC, Neom Company)

Liniju je otkrio NJKV prestolonaslednik Mohammed bin Salma, ali nije objavljen datum izgradnje niti očekivani datum završetka. Zaista, s obzirom na kompleksnost takvog poduhvata, razumljivo je biti malo skeptičan u pogledu toga da li će se ikada realizovati, čak i samo osnovne stvari poput transporta dovoljno građevinskog materijala i izlivanja temelja predstavljale bi značajan poduhvat.

Imao bi dosta zelenila za razliku od okolne pustinje

Imao bi dosta zelenila za razliku od okolne pustinje (Foto: Teneo Strategy LLC, Neom Company)

Ako bi iko to mogao da ostvari, onda je to neko sa dubokim džepovima i sposobnostima saudijskog prestolonaslednika, koji vidi budućnost bez fosilnih goriva i ne želi da privreda njegove zemlje bude zavisna od nafte, već da se u velikoj meri oslanja na turizam. Imajući ovo na umu, on je već predstavio niz ambicioznih projekata uključujući BIG-ov takozvani Giga project.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;