IZOLACIJA-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Otkriveni planovi za izgradnju Bitkoin grada koji pokreće vulkan u El Salvadoru

03.12.2021. | Gradjevinarstvo.rs

Predsednik El Salvadora Najib Bukele najavio je planove za izgradnju Bitkoin grada veličine 7.466 hektara na jugoistoku ove američke zemlje. Predložena metropola treba da se razvije u podnožju vulkana Končagva. Planiran kao savršeni krug, grad će imati oblik novčića, a geotermalna energija vulkana treba da napaja elektromerežu čitavog grada, uključujući i rudarenje kriptovalute tokom kojeg se troše ogromne količine struje.

Bitkoin grad

Bitkoin grad (Foto: FR-EE / Fernando Romero)

U fokusu dizajna su građani, pa grad treba da bude delimično oslobođen automobila, sa brojnim pešačkim zonama, biciklističkim stazama i mrežom lake železnice. Postojaće i brzi voz koji će grad povezivati sa aerodromom, lukom i obližnjim gradovima.

U jednoj polovini grada je stambeni prostor, a drugoj obrazovne i zdravstvene ustanove i prodavnice. Grad ima "pametne" zgrade i digitalne pogodnosti.

Glavna karakteristika urbanističkog plana je veliki centralni trg ukrašen masivnim "B" - simbolom bitkoina. Ovde će se održavati koncerti i slične manifestacije, a postojaće i muzej o istoriji novca.

Bitkoin grad ima za cilj da olakša poslovna i tehnološka ulaganja uz niz podsticaja. Gradiće se u fazama, a nisu određeni rokovi za završetak. Javna infrastruktura će koštati oko 300.000 bitkoina, a El Salvador je prva zemlja na svetu koja je usvojila bitkoin kao zakonsko sredstvo plaćanja.

Očekuje se da će ovaj grad definisati budućnost zemlje, predstavljajući njeno liderstvo u urbanom planiranju sa vizijom usmerenoj ka budućnosti.

 

Komentari: 1

Stiv 06.12.2021 11.54.48

Kakva glupost podižu grad u slavu boga novca (kriptovalute) ima da propadnu pre nego što počnu. Moral tih stanovnika ne vredi ni vrednovati

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Tanja 24.11.2023.
Čini mi se da ne bi bila loša ni kombinacij...
DARKO 06.11.2023.
Na svake 2 godine ili pred izbore ista prič...
Pele 28.09.2023.
Ja sam bio skeptičan kaoa su mi nudili ali ...
Poštovani u vezi vašeg teksta o korupciji u...
almir 30.08.2023.
Da li je planom rekonstrukcije predvidjeno ...

;