IZOLACIJA-468X60-BANNER

Otkriveni planovi za izgradnju Bitkoin grada koji pokreće vulkan u El Salvadoru

03.12.2021. | Gradjevinarstvo.rs

Predsednik El Salvadora Najib Bukele najavio je planove za izgradnju Bitkoin grada veličine 7.466 hektara na jugoistoku ove američke zemlje. Predložena metropola treba da se razvije u podnožju vulkana Končagva. Planiran kao savršeni krug, grad će imati oblik novčića, a geotermalna energija vulkana treba da napaja elektromerežu čitavog grada, uključujući i rudarenje kriptovalute tokom kojeg se troše ogromne količine struje.

Bitkoin grad

Bitkoin grad (Foto: FR-EE / Fernando Romero)

U fokusu dizajna su građani, pa grad treba da bude delimično oslobođen automobila, sa brojnim pešačkim zonama, biciklističkim stazama i mrežom lake železnice. Postojaće i brzi voz koji će grad povezivati sa aerodromom, lukom i obližnjim gradovima.

U jednoj polovini grada je stambeni prostor, a drugoj obrazovne i zdravstvene ustanove i prodavnice. Grad ima "pametne" zgrade i digitalne pogodnosti.

Glavna karakteristika urbanističkog plana je veliki centralni trg ukrašen masivnim "B" - simbolom bitkoina. Ovde će se održavati koncerti i slične manifestacije, a postojaće i muzej o istoriji novca.

Bitkoin grad ima za cilj da olakša poslovna i tehnološka ulaganja uz niz podsticaja. Gradiće se u fazama, a nisu određeni rokovi za završetak. Javna infrastruktura će koštati oko 300.000 bitkoina, a El Salvador je prva zemlja na svetu koja je usvojila bitkoin kao zakonsko sredstvo plaćanja.

Očekuje se da će ovaj grad definisati budućnost zemlje, predstavljajući njeno liderstvo u urbanom planiranju sa vizijom usmerenoj ka budućnosti.

 

Komentari: 1

Stiv 06.12.2021 11.54.48

Kakva glupost podižu grad u slavu boga novca (kriptovalute) ima da propadnu pre nego što počnu. Moral tih stanovnika ne vredi ni vrednovati

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Kupac 16.08.2022.
Meni je veoma teško odabrati pločice. Ja sa...
Petar 08.08.2022.
Odkud ideja da JKP treba da se bavi ovakvim...
miroslav 02.08.2022.
Moja primedba - sugestija se odnosi samo ...
Aleksandar 25.07.2022.
Ma dajte ljudi ne sprdaj te se molim vas. P...
L.Diponegoro 14.07.2022.
Da li radite i u privatnim kucama. Da li m...

;