Otkriveni planovi za izgradnju Bitkoin grada koji pokreće vulkan u El Salvadoru

03.12.2021. | Gradjevinarstvo.rs

Predsednik El Salvadora Najib Bukele najavio je planove za izgradnju Bitkoin grada veličine 7.466 hektara na jugoistoku ove američke zemlje. Predložena metropola treba da se razvije u podnožju vulkana Končagva. Planiran kao savršeni krug, grad će imati oblik novčića, a geotermalna energija vulkana treba da napaja elektromerežu čitavog grada, uključujući i rudarenje kriptovalute tokom kojeg se troše ogromne količine struje.

Bitkoin grad

Bitkoin grad (Foto: FR-EE / Fernando Romero)

U fokusu dizajna su građani, pa grad treba da bude delimično oslobođen automobila, sa brojnim pešačkim zonama, biciklističkim stazama i mrežom lake železnice. Postojaće i brzi voz koji će grad povezivati sa aerodromom, lukom i obližnjim gradovima.

U jednoj polovini grada je stambeni prostor, a drugoj obrazovne i zdravstvene ustanove i prodavnice. Grad ima "pametne" zgrade i digitalne pogodnosti.

Glavna karakteristika urbanističkog plana je veliki centralni trg ukrašen masivnim "B" - simbolom bitkoina. Ovde će se održavati koncerti i slične manifestacije, a postojaće i muzej o istoriji novca.

Bitkoin grad ima za cilj da olakša poslovna i tehnološka ulaganja uz niz podsticaja. Gradiće se u fazama, a nisu određeni rokovi za završetak. Javna infrastruktura će koštati oko 300.000 bitkoina, a El Salvador je prva zemlja na svetu koja je usvojila bitkoin kao zakonsko sredstvo plaćanja.

Očekuje se da će ovaj grad definisati budućnost zemlje, predstavljajući njeno liderstvo u urbanom planiranju sa vizijom usmerenoj ka budućnosti.

 

Komentari: 1

Stiv 06.12.2021 11.54.48

Kakva glupost podižu grad u slavu boga novca (kriptovalute) ima da propadnu pre nego što počnu. Moral tih stanovnika ne vredi ni vrednovati

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Goran 23.01.2022.
Sky Fort Sofia 202 m !
Gradjevinarstvo.rs 21.01.2022.
Tako je, ali Avaz Twist Tower ima visinu od...
Adi 20.01.2022.
Avaz Twist Tower Sarajevo Bosna i Hercegovi...
Nenad 12.01.2022.
Neće poskupeti kamen. Kamen struganik, prir...
zoran 12.01.2022.
Mozda ce u eurima sve poskupeti zbog nikakv...