INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Kuća za odmor od napuštenog bunkera

02.09.2021. | Gradjevinarstvo.rs

Bunker kao kuca za odmor

Bunker kao kuća za odmor (Foto: Lipton Plant Architects)

Britanski studio Lipton Plant Architects rešen je da od bunkera bez prozora iz drugog svetskog rata napravi kućicu za odmor i opuštanje.

Ovaj bunker je napravljen 1939. i davno je napušten, međutim sada su arhitekte dobile dozvolu za planiranje i projektuju dvosobnu kuću za odmor i iznajmljivanje.

Prema rečima osnivača Lipton Plant Architects, Edvarda Liptona, betonski svet drugog svetskog rata bez prozora koji nije bio otkriven 70 godina pretvaraju u prostore koji će imate pogled, svetlost i stanovnike po prvi put. Na vrhu bunkera će se nalaziti prozor u obliku eksplozije bombe.

Kreiran kao deo Chain Home radarskog sistema, što je prsten radarskih stanica koje je napravilo Kraljevsko Vazduhoplovstvo tokom drugog svetskog rata, ovaj bunker od 76 kvadratnih metara se nalazi na južnoj obali Ujedinjenog Kraljevstva.

Enterijer bunkera

Enterijer bunkera (Foto: Lipton Plant Architects)

Enterijer bunkera će biti dve spavaće sobe, kuhinja, dnevna soba i kupatilo.

Pošto bunker nema prozore, projektovana su dva prozora u obliku eksplozije kako bi svetlost ulazila unutra, jedan u dnevnoj a jedan u spavaćoj sobi.

Kako Lipton kaže, ovo je igra sa istorijom bunkera, prozori koji kreiraju iluziju, moderan hi-tech održiv dom koji reflektuje svetlost a ne tamu, kako je prvobitno napravljen.

Osim promene oko prozora spoljašnjost bunkera ostaje uglavnom ista. Enterijer će imati ogoljene betonske zidove pošto se arhitekte trude da zadrže originalni osećaj bunkera, jer im nije cilj da preprave bunker potpuno već da izmene njegovu namenu.

Ispitivali su materijale, boje, teksture i detalje bunkera, njegovu prethodnu upotrebu i opremu i iz tih resursa projektuju prostor koji je jedinstven, specifičan ali ne odstupa od svoje prošlosti.

Bunkeri mogu da budu pretvoreni u razne namene, pa tako postoji krematorijum u Češkoj, dok su u Južnoj Koreji bunker pretvorili u kreativno središte.

 

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nenad 12.06.2024.
Samo da je ne zatvore kao Pailulsku. Više n...
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...

;