INFONET-468X60-BANNER

Kula koja uz pomoć vetra sija

09.04.2021. | Gradjevinarstvo.rs

Neobična kula nalik ogromnoj instalaciji pod nazivom "Breeze of Innovation" što u prevodu znači "Povetarac inovacija" postaće novo obeležje Silikonske doline u Kaliforniji. Fasadu čini 500 pojedinačnih flksibilnih svetlećih "šipki". One će se pod uticajem vetra njihati i stvarati energiju kojom će se osvetljavati njihovi vrhovi. Ovaj svetleći objekat visine 60 metara biće nalik velikoj svetljki koja će osvetljavati okolinu.

Kula Breeze of Innovation

Kula "Breeze of Innovation" (Foto: Quatre Caps)

Nalaziće se u u Areni Green u Guadalupe parku u San Hozeu u Kaliforniji. Pobedničko rešenje nedavno završenog konkursa "Urban Confluence Silicon Valley" projektovali su Fernando Jerez i Belén Pérez de Juan iz SMAR Architecture Studio. Za ovaj aharhitektonski konkurs bilo je prijavljeno 963 projekta iz 72 zemlje.

Kula Breeze of Innovation

Kula "Breeze of Innovation" (Foto: Quatre Caps)

Ono što karakteriše ovu kulu svakako je njena fasada koja do sada nije viđenja, jer na prvi pogled deluje kao da je u pitanju samo postavka sa ciljem osvetljavanja. Fasada će "funkcionisati" pod dejstvom vetra, usled koga će se pomerati i na taj način stvarati energiju. Još uvek se ne znaju detalji da li će vrhovi šipki svetleti i kada je mirno vreme.

Unutrašnjost ovog neobičnog objekta biće stabilnije konstrukcije jer će se tu nalaziti prostori i staze koje će voditi do vidikovca na vrhu sa koga će se protezati pogled od 360 stepeni na okolno područje.

Kula Breeze of Innovation

Kula "Breeze of Innovation" (Foto: Quatre Caps)

Posetioci će imati priliku da uživaju u jedinstvenom iskustvu dok se penju do vrha, povezujući se sa "sećanjem na Silikonsku dolinu dok sanjaju o njenim budućim mogućnostima". U okviru kule će se nalaziti i sadržaji poput izložbenih prostorija i kafić.

Svetleći vrhovi kule Breeze of Innovation

Svetleći vrhovi kule "Breeze of Innovation" (Foto: Quatre Caps)

Ovaj ambiciozni projekat nije isključivo konceptualnog karaktera već je cilj bio da se napravi dinamični orijentir koji će stvoriti duboku vezu sa zajednicom. Ova "živa" kula koja reaguje na vetar i svetli zapravo je počast električnom svetlosnom tornju iz 1881. godine. Projekat u maju razmatra Gradsko veće, dok je prikupljanje sredstava za finansiranje u toku.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


LEDVANCE2020-300X120-BANNER

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;