INFONET-468X60-BANNER

Kako povećati energetsku efikasnost prostora?

08.12.2023. | Gradjevinarstvo.rs

Energetska efikasnost postala je novi postulat poslovanja. Težnja za manjom potrošnjom energije i njenom obnovljivošću prati svakodnevna nastojanja da se racionalizuje eksploatacija izvora energije i da se doprinese očuvanju prirodnih izvora. Building Management System (BMS), sa proizvodima i rešenjima za nadzor i upravljanje opremom u "pametnim zgradama", jedan je od primera najsavremenijih sistema u oblasti upravljanja energijom.

Kako povećati energetsku efikasnost prostora

Oko 60 procenata upotrebe električne energije odlazi na zgrade, procenjuje Međunarodna energetska agencija, a zgrade su odgovorne za 30 procenata emisije gasova sa efektom staklene bašte. Uvođenje zelenih rešenja nije samo klimatski prihvatljivo već i profitabilno ulaganje, pri čemu je World Green Building analizirao da su troškovi održavanja i rada ekološki svesnih objekata 14 odsto niži od troškova tradicionalnih zgrada.

Globalnim težnjama održivosti doprinosi i Schneider Electric. U svom novom poslovnom prostoru instalirao je svoja najnovija rešenja na polju elektroenergetskih instalacija i Building Management System-a (BMS).

Kako povećati energetsku efikasnost prostora

U zgradi koju odlikuje savremen eksterijer i rešenja budućnosti, uz stvaranje ugodnog radnog okruženja, istovremeno je povećana i energetska efikasnost prostora povezivanjem svih instaliranih sistema na jedinstvenu "user friendly" softversku platformu EcoStruxure Building Operation (EBO), razvijenu od strane Schneider Electric-a.

Primena poslednje generacije "otvorenih", end-to-end IoT (Internet of Things) kontrolera, senzora i uređaja u celom prostoru omogućila je povezivanje izvorno različitih sistema kao što su razvodni elektroormani, kontrola pristupa, grejanje i klimatizacija, osvetljenje, automatizovane roletne i žaluzine, alarmni sistemi protiv poplave... u jedinstven, automatizovani sistem nadzora i upravljanja u realnom vremenu. Dodatno, nadzor i upravljanje sistema omogućeno je i kada su zaposleni van kancelarija, upotrebom aplikacija za pametne uređaje poput smartphone-a, tablet-a.

Kako povećati energetsku efikasnost prostora

U zgradi koja podržava koncept "Workplace of the future", u kojoj se nalazi i beogradska kancelarija Razvojnog centra kompanije Schneider Electric, primenjena su i njihova dobro poznata rešenja BMS i KNX proizvoda za nadzor i kontrolu grejanja, klimatizacije, rasvete, roletni, zavesa, kao i najnoviji proizvod Schneider Electric-a PowerTag, najmanji bežični senzor za nadzor i merenje energije, kao deo Smart Panel rešenja za razvodne elektro ormane. 

Kompaktni i jednostavni za ugradnju direktno na minijaturne prekidače, PowerTag senzori ne zahtevaju dodatni prostor i ožičenje i kao takvi predstavljaju odlično rešenje za postojeće ili nove razvodne ormane. Bežičnim putem prenose potpune i precizne podatke o svim električnim opterećenjima, čime se postiže praćenje stanja električnih instalacija i povezane opreme. Dodatno, slanje alarmnih e-poruka u realnom vremenu, u slučaju bilo kakvih nepravilnosti u radu minijaturnih prekidača (gubitak napona, preopterećenje), sve više ih čine nezamenjivim proizvodom u "kritičnim instalacijama" gde se želi obezbediti kontinuirano, besprekidno, napajanje električnom energijom. Zato su ova rešenja posebno pimenjiva u bolnicama, laboratorijama, data-centrima, baznim stanicama telekom operatera, u industriji.

Kako povećati energetsku efikasnost prostora

Zahvaljujući primeni unapređenih rešenja ne samo da su obezbeđeni najoptimalniji uslovi rada za zaposlene, već je jedinstven, automatizovani sistem nadzora i upravljanja doprineo poboljšanju operativne i energetske efikasnosti u poslovanju. Ove prednosti u poređenju sa višestrukim nezavisnim sistemima, uz značajno smanjenje ukupnih troškova, predstavljaju primenu pametnih rešenja u cilju  ukupne optimizacije korišćenja energije.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nenad 12.06.2024.
Samo da je ne zatvore kao Pailulsku. Više n...
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...

;