IZOLACIJA-468X60-BANNER

WINDOSHOW-970X250-BANNER

Montažno brdo za bolji pogled

18.02.2021. | Gradjevinarstvo.rs

London će uskoro dobiti veštačko brdašce napravljeno od šuplje konstrukcije prekrivene zelenilom. Ovaj neobičan projekat planiran je pored "Marble Archa" kako bi promovisao i povećao posetu ovog mesta. Odnosno, njegova poenta je da se omogući pogled ka ovoj znamenitosti iz druge perspektive. Ideja kombinuje istorijsko nasleđe lokacije, nerealizovan projekat "Serpentine" paviljon iz 2004. godine i "The Stairs" u Roterdamu.

Marble Arch Hill

"Marble Arch Hill" (Foto: MVRDV)

Projekat je uradila firma MVRDV koja je nagovestila da će u narednih mesec dana biti postavljeno ovo montažno "brdo". "Marble Arch Hill" je privremena postavka koja se sastoji iz skelne konstrukcije prekrivene slojevima zemlje, trave i drveća. Pošto će nakon određenog vremena biti demontirana, svi elementi će biti ponovo iskorišćeni i to u obližnjim vrtovima i parkovima.

Marble Arch Hill

"Marble Arch Hill" (Foto: MVRDV)

Kada je bio postavljen "Marble Arc" on je označavao ugao Hajd parka, ali su ga ‘60ih godina prošlog veka dodatno izgrađene nove saobraćajnice pretvorile u saobraćajno ostrvo, odvojivši ga od ostatka parka. Shodno tome MVRDV je došao na ideju da napravi vidikovac sa koga se može posmatrati krajolik. Konstrukcija će dostizati visinu do 25m u jednom delu i sa nje će će pružati pogled ka "Hajd" parku i "Marble Archu".

Marble Arch Hill

"Marble Arch Hill" (Foto: MVRDV)

"Brdo" će biti prekriveno travom i drvećem između kojih će se "probijati" krivudava drvena staza uz južnu stranu padine koja će voditi do vrha. Pored vidikovca, konstrukcija će imati i drugu namenu - unutar nje će biti smeštena dvorana u kojoj će se organizovati događaji i izložbe. Kapacitet je 25 ljudi, a otvaranje se očekuje u julu ove godine.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Zoran Šumaruna 19.02.2024.
Pravilno postavljena podkonstrukcija i prav...
Stojkovic 12.02.2024.
A voda sto Malo Malo pa nestane to nema vez...
Sile 24.01.2024.
Sve ovo je super, ali fali nam minimum jos ...
Darko 17.01.2024.
A što tako ne okreče Beograd? Svi stranci s...
Branka 06.01.2024.
Videla sam hotel i u šoku sam. Ne razumem z...

;