INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Neke od najboljih zgrada u 2020.

09.12.2020. | Gradjevinarstvo.rs

Ovu godinu obeležila je pandemija koja je ugrozila opstanak mnogih privrednih grana. Došlo je do zastaja i kašnjenja mnogih projekata u građevinskoj industriji ali je uprkos svemu ova oblast koliko toliko i funkcionisala. Shodno tome, mnogi poduhvati su privedeni kraju i realizovani. U daljem tekstu možete pogledati koja arhitektonska dela su obeležila 2020. godinu.

Lakhta Center - RMJM/Gorproject

"Lakhta Center" u Sankt Peterburgu je sa svojih 462m visine najviši neboder u Evropi. U pitanju je poslovna kula koju karakteriše neobična forma u vidu pet "krila" koja se uvijaju do vrha i uzdižu u špic. U okviru nje se nalaze kancelarije, osmatračnica i restoran iz kojeg se pruža pogled na grad. Fasada je sastavljena od 16.505 pojedinačnih staklenih elemenata. Projekat su uradile firme RMJM i Gorproject.

Više o ovome pogledajte ovde.

Lakhta Center

Lakhta Center (Foto: Gorproject)

Eden - Heatherwick Studio

Stambena kula "Eden" u Singapuru doseže visinu od 104,5m i ono što je izdvaja od drugih jesu balkoni prekriveni zelenilom. Prostire se na 20 spratova i sadrži samo jedan luksuzni stan po spratu. Svaki stan ima svoj privatni vrt. Prijatna temperature unutar objekta se održava uz pomoć pažljivo postavljenih prozora koji obezbeđuju puno sunčeve svetlosti. Od materijala su kombinovani beton i drvo. Projekat je uradio Heatherwick Studio koji je inspiraciju našao u prirodnom krajoliku Singapura.

Više o ovome pogledajte ovde.

Eden

Eden (Foto: Hufton + Crow)

Opus - Zaha Hadid Architects

Kula mešovite namene "Opus" u okviru koje se nalaze stambene jedinice u vidu rezidencija, poslovne prostorije i luksuzni hotel  prostire se na 19 spratova. Zgrada ima formu staklene kocke. Sastoji se iz dve kule koje su sa gornje i donje strane spojene i povezane atrijumom i nebeskim mostom, dok se u sredini nalazi praznina. Uzdiže se na visini od 93m i smeštena je u četvrti Burj Khalifa u Dubaiju. Projekat i enterijera i eksterijera uradila je Zaha Hadid.

Više o ovome pogledajte ovde.

Opus

Opus (Foto: ZHA)

The Crystal - Safdie Architects

Horizontalni neboder pod nazivom "Crystal" verovatno je najimpresivniji inženjerski poduhvat koji je realizovan ove godine. Postavljen je na visini od 250 metara a podržavaju ga četiri vertikalno postavljena nebodera. Dužina mu je 300m, a težina iznosi 12.000 tona. Ekspresnim liftom stiž se do vrha ya nešto više od 50 sekundi, a kada se vrata otvore, posetioce dočekuje vidikovac s pogledom na krajolik grada Čongćinga u Kini. Projekat je uradio Moshe Safdie.

Više o ovome pogledajte ovde.

Crystal

Crystal (Foto: Safdie Architects)

One Vanderbilt - KPF

Peti po visini neboder u SAD-u je “One Vanderbilt” koji se nalazi na Menhetnu.  Uzdiže se na visini od 427m i spoljašnji izgled od terakote i stakla podseća na kultne kule iz zlatnog doba, poput Chrysler Building-a i Empire State Building-a. Izgrađena je od čelika od 90 odsto recikliranog materijala, ima sistem za prikupljanje kišnice, efikasno grejanje i zastakljivanje visokih performansi. Projekat je uradila firma Kohn Pedersen Fox Associates.

One Vanderbilt

One Vanderbilt (Foto: Raimun Koch)

Anandaloy - Anna Heringer

Zgrada terapijskog centra "Anandaloy" napravljena je korišćenjem tradicionalnih tehnika gradnje zemljom. Za izgradnju ovog dvospratnog objekta u Bangladešu koji se prostire na 253m² korišćeni su prirodni materijali, blato i bambus. Pored terapijskog centra koji se nalazi na prvom spratu i kojem se pristupa preko rampe, tu se nalazi i niz uskih pordručja poput pećina, dok se na gornjem spratu nalazi preduzeće za izradu odeće koje upošljava lokalne žene. Ann Heringer je za ovaj projekat osvojila "Obel Award 2020""

Više o ovome pogledajte ovde.

Anandaloy

Anandaloy (Foto: Kurt Hoerbst)

Musée Atelier Audemars Piguet - BIG

Objekat muzeja i radionice švajcarskog proizvođača luksuznih satova "Audemars Piguet" projektovan jeda izgledom podseća na unutrašnji mehanizam sata. Atraktivna zgrada spiralne forme sa zelenim krovom uklopila se u prekrasan krajolik i stopila sa brdašcetom u koje je "uronjena". Unutrašnjost, takođe u spirali uređena je s idejom da posetioci putuju kroz nju kao da prolaze kroz sat. Fasada je staklena i sastoji se od 108 staklenih panela. Za svaki posebno je trebalo 3 nedelje da se izradi. Projekat je uradila firma Bjarke Ingels Group.

Više o ovome pogledajte ovde.

Audemars Piguet

Audemars Piguet (Foto: Iwan Baan)

Maggie's Leeds - Heatherwick Studio

Objekat "Maggie's Leeds" je smešten u okviru kruga Univerzitetske bolnice St. James u Engleskoj i pruža ljudima koji žive sa rakom i njihovim porodicama prijatno i zdravo okruženje za ozdravljenje i dobijanje praktične podrške i saveta. Lokacija na kojoj je postavljena zgrada predstavljala je izazov za projektante jer se nalazi na kosini. Napravljena je od drvene građe iz održivog izvora i prepuna je zelenila. Posetioci se podstiču da pomažu u održavanju. U pitanju je još jedan u nizu projekat firme Heatherwick Studio.

Maggies Leeds

Maggie's Leeds (Foto: Hufton + Crow)

McDonald's Disney World - Ross Barney Architects

"Disney World Resort" na Floridi je objekat nulte energije. Zgrada generiše dovoljno obnovljive energije koja u potpunosti zadovoljava njene godišnje potrebe. Postavljeni su solarni paneli, dok se unutrašnjost prirodno provetrava većim delom godine. Postavljeni su bicikli za vežbanje koji se mogu koristiti za proizvodnju energije. Posetioci pedalajući mogu aktivirati rasvetu u zelenom zidu ili napuniti pametne telefone. Ross Barney Architects stvorio je zeleni restoran za giganta brze hrane.

Disney World Resort

Disney World Resort (Foto: Kate Joyce Studios)

Genesis - Denizen Works

"Genesis" je plutajuća crkva u Londonu postavljena na kanalski brod. Ističe se krov inspirisan mehom-duvalicom koji podseća na stari Volkswagenov kombi i može se podizati ili spuštati pomoću hidrauličnog sistema. Ideja je da se, kada se koristi, krov podigne kako bi se proširio prostor za posetioce, dok se tokom prelaska na drugo mesto krov može spustiti kako bi mogao da prođe ispod mostova koji su postavljeni duž kanala. Dizajn enterijera je jednostavan sa naglaskom na prirodno osvetljenje i fleksibilnost.

Genesis

Genesis (Foto: Gilbert McCarragher)

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;