PRIJAVA-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Najbolji neboder izgrađen u 2019.

18.11.2020. | Gradjevinarstvo.rs

Kompanija Emporis proglasila je pobednika i dobitnika nagrade za najbolji neboder završen u 2019. U konkurenciji je bilo 700 projekata. Prvo mesto pripalo je najvišoj zgradi u Evropi, 462 metara visokoj kuli "Lakhta Center" koja se nalazi u Sankt Peterburgu u Rusiji. Trenutno je 13. na listi najviših zgrada u svetu. Na ovom ogromnom projektu firmi Gorproject i RMJM radilo je 20.000 ljudi iz 18 zemalja.

Lakhta Center u Sankt Peterburgu

"Lakhta Center" u Sankt Peterburgu (Foto: Lakhta Center)

Ova poslovna kula neobične forme ima pet "krila" koja se uvijaju od vrha do dna za skoro 90 stepeni i uzdižu u špic na vrhu. Ovo uvijanje ostavlja dinamičan utisak, dajući zgradi oblik gorućeg plamena, koji nalikuje logotipu Gazproma, čije se sedište nalazi unutar zgrade. Karakteriše je fasada sastavljena od 16.505 pojedinačnih staklenih elemenata. Na vrhu se nalazi osmatračnica i restoran sa panoramskim pogledom na okolinu.

Lakhta Center u Sankt Peterburgu

"Lakhta Center" u Sankt Peterburgu (Foto: Gorproject)

"Lakhta" je neboder sa najsevernijom lokacijom na zemlji kada su u pitanju veoma visoke zgrade. Zbog toga ga pored spomenutog, karakterišu i ekološki prihvatljive i energetski efikasne tehnologije. Dvostruka fasada sprečava nepotrebne gubitke toplote i čini ga izuzetno energetski efikasnim. Uz to, zahvaljujući inovativnoj upotrebi infracrvenih radijatora, višak toplote se ne gubi već se vraća u sistem.

Leeza Soho u Pekingu

"Leeza Soho" u Pekingu (Foto: Hufton + Crow)

Na drugoj poziciji našla se kula "Leeza Soho" koju je pre smrti projektovala čuvena Zaha Hadid. Poslovna zgrada u Pekingu visoka je 207m i karakteriše je najveći atrijum na svetu koji se proteže od vrha do dna, deleći unutrašnjost na dva dela. Posmatrajući konstrukciju može se reći da su zapravo dve kule spojene "nebeskim" mostovima na nekoliko tačaka i umotane u jednu zastakljenu opnu. Zgrada je energetski efikasna, poseduje sloarne panele i sistem za prikupljanje kišnice.

35 Hudson Yards u Njujorku

"35 Hudson Yards" u Njujorku (Foto: Dave Burk)

Treće mesto pripalo je neboderu pod nazivom "35 Hudson Yards" koji se nalazi u Njujorku. Projekat je uradila firma Skidmore, Owings & Merrill i čini deo većeg poduhvata izgradnje Hudson Yardsa. Uzdiže se do visine od 307m i unutrašnjost je uglavnom kancelarijski prostor.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 05.06.2023.
Šta bi sa korupcijom po opštinama gde se ne...
Gradjevinarstvo.rs 26.05.2023.
Mogu da se mešaju sa epoksidnim smolama. Za...
Дејан 24.05.2023.
Да ли ваши пигменти могу да се мешају са еп...
Sloba 22.05.2023.
Lepi planovi ali nikad više. Idemo na Taru.
Konstruktor 17.05.2023.
Kolege, imajuci visedecenjsko iskustvo iza ...

;