Stambena kula koja odiše zelenilom

02.06.2020. | Gradjevinarstvo.rs

Ideja da Singapur postane "grad bašti" datira desetinama godina unazad, i možemo reći da je konačno krenuo sa projektima u ostvarenju tog cilja. Pored projekata kao što su "Kampung Admiralty" - kompleksa penzionerskog sela i hotela "Oasia" sa jedinstvenom fasadom, u planu je i izgradnja stambene kule visoke 104,5m sa balkonima prekrivenim zelenilom. U okviru nje će se nalaziti 20 luksuznih stanova, odnosno na svakom spratu će biti po jedan. 

Stambena kula

Stambena kula "Eden" (foto: Hufton + Crow)

Inspiracija za kulu pod nazivom "Eden" koja će se nalaziti u singapurskom naselju Orchard Road, proizašla je iz prirodnog krajolika Singapura. Karakterisaće je betonske forme u koje su utisnuti obrisi visokospratnica i neposrednog okruženja. Boja je pažljivo birana i kombinovano je čak preko 100 nijansi tamno crvene, ljubičaste i braon, nakon čega je testirana pod suncem kako bi se pronašla najodgovorajuća. 

Stambena kula

Stambena kula "Eden" (foto: Hufton + Crow)

Heatherwick Studio je projektovao ovu stambenu kulu za koju kaže da je cilj bio stvoriti nešto jedinstveno sa više privatnih prostora i osećajem pripadnosti tom mestu, a u čemu im je pomogao beton kao materijal za izgradnju. Beton je doprineo i tome da svojom masivnošću blokira topli vazduh što dovodi do prirodnog održavanja optimalne temperature. Umesto ravne betonske fasade, kreativnošću se došlo do oživljavanja materijala kome je data taktilnost i tekstura i stvoreno je nešto što se ne može videti nigde u svetu. 

Stambena kula

Stambena kula "Eden" (foto: Hufton + Crow)

Unutrašnjost karakteriše veliki ulaz obložen crnim granitom i lobi od 18m sa "živim lusterima od biljaka" koji vise. Ovde su zadržane nesavršenosti, poput prirodnih uzoraka u krečnjaku i vidljivih tragova na ručno izrađenim drvenim podovima.

Stambena kula

Stambena kula "Eden" (foto: Hufton + Crow)

Za elemente u stanovima su korišćeni vrhunski materijali poput drvene građe - kuhinja od hrastovine i ulaz od orahovog drveta. Svaki stan je zaklonjen balkonom i ima velike prozore koji se otvaraju sa tri strane kako bi se omogućila unakrsna ventilacija. Zastakljivanje je urađeno u cilju smanjenja sunčeve toplote.

Stambena kula

Stambena kula "Eden" (foto: Hufton + Crow)

Ovo nije prvi projekat Heatherwick Studio koji uključuje zelenilo. Poslednji obelodanjeni su "1000 Trees", "Little Island" i "Toranomon-Azabudai district".

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Suza 06.05.2021.
Kako se odrzavaju betonske kade?
Biljana 05.05.2021.
U mnogim zgradama u bg place se grejanje in...
Marko 05.05.2021.
Sve piše, osim kako i gde da se prijavimo.....
Vesna 04.05.2021.
Kako mogu da se prijavim za tu subvenciju k...
Ozrenka 03.05.2021.
Kako da se prijavim za zamenu stolarije na ...