"Horizontalni" neboder otvoren za javnost

10.06.2020. | Gradjevinarstvo.rs

Horizontalni neboder pod nazivom "Crystal" koji čini najistaknutiji deo projekta "Raffles City Chongqing" otvoren je za posetioce. Ovaj zapanjujući neboder je zapravo "nebeski" pešački most koji karakterišu park i vidikovac sa staklenim dnom. Postavljen je na visini od 250m na vrhu vertikalnih nebodera. Dug je 300m a težak nešto preko 12.000 tona.

Horizontalni neboder

Horizontalni neboder "Crystal" (Foto: CapitaLand)

Posetioci svoje putovanje započinju u prizemlju gde se nalazi izložbeni prostor napravljen u saradnji sa kompanijom National Geographic koja je detaljno opisala istoriju i razvoj grada Čongćinga, jednog od najbrže rastućih u Kini. Ekspresnim liftom se za nešto više od 50 sekundi stiže do vrha, i tu kad se vrata otvore, posetioce dočekuje još jedna izložba koja predstavlja budući život na Marsu. Naon toga se dolazi do malog parka, pre nego što se stigne do istraživačke osmatračnice na otvorenom. Ovaj vidikovac ima prozirni stakleni pod i pruža zapanjujuć pogled na grad i ušće reke Đaling u Jangce.

Horizontalni neboder

Horizontalni neboder "Crystal" (Foto: Zhu Wenqiao)

Pored ovih sadržaja, u okviru "Crystala" će se nalaziti i klub samo za članove sa dva bazena, restoranima i barovima. U planu je da sve bude završeno u narednih nekoliko meseci.  

Horizontalni neboder

Horizontalni neboder "Crystal" (Foto: CapitaLand)

Celokupan poduhvat je i dalje u fazi izgradnje, projektovao ga je Moshe Safdie i sadrži osam nebodera. Više o ovom projektu možete pogledati ovde.

Horizontalni neboder

Horizontalni neboder "Crystal" (Foto: CapitaLand)

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Predrag 24.07.2021.
Interesuje me cena po mq kako se krece
Saša 19.07.2021.
A je l' može prvo obilaznica oko Kragujevca...
Aleksa 14.07.2021.
Glavnu stavku niste naveli, a to je, trenut...
DARKO 12.07.2021.
Zato što su najkorumpiranija državna instit...
Rasa 08.07.2021.
Koji je uslov za dobijanje subvencije za fa...