IZOLACIJA-468X60-BANNER

Energija budućnosti

02.06.2021. | Gradjevinarstvo.rs

Savremen način života postavlja različite izazove i podstice nas da se prilagodimo novim uslovima promenljivog okruženja. Promene su svuda, pa samim tim ni sfera  građevinarstva nije ostala imuna na njih. Prenaseljenost  u urbanim sredinama naterala je građevinare da se prilagode potpuno novim uslovima,  posebno sa aspekta maksimalnog iskorišćenja prostora i postojeće infrastrukture koju je  većina gradova davno prerasla. Izuzev uticaja koji promenljivo okruženje ima na nas,  nepobitan je i naš uticaj na to isto okruženje. U tom kontekstu, poseban značaj imaju  energetska efikasnost i ekologija.

Električno podno grejanje

Da bi ispunili zahteve koji se stavljaju pred njih, građevinari usvajaju nove tehnologije i prilagođavaju se novim potrebama. Često su najbolja rešenja, ujedno i najjednostavnija. Pored toga, većina rešenja se već nalazi oko nas, samo je potrebno malo kreativnosti u primeni postojećih tehnologija. Rešenja nastala na ovim principima po pravilu su jednostavna, dugotrajna i jeftina.

Sa jedne strane, grejni kablovi po svojoj konstrukciji predstavljaju veoma jednostavno tehničko rešenje koje se zasniva na osnovama elektrotehnike, a sa druge strane, upravo ta jednostavnost i fleksibilnost daju im bezbroj mogućnosti za primenu u mnogim sferama života, a najviše u građevinarstvu. Od 1926. godine, kada je norveška kompanija Nexans patentirala prvi grejni kabl njegova konstrukcija se u suštini nije mnogo menjala do danas.

Za razliku od samog proizvoda, mogućnosti za primenu i sama primena grejnih kablova razvijali su se dosta brže i dinamičnije. Prvobitna namena grejnih kablova bila je za grejanje rasadnika kako bi se u uslovima skandinavske klime obezbedili bolji uslovi i prinos.

Grejanje rasadnika - grejni kabl

Međutim, ubrzo iza toga, grejni kablovi nalaze svoju primenu u građevinarstvu. Podno grejanje, otapanje snega i leda sa staza i pristupnih puteva, kolotraga, stepeništa i terasa, zatim zaštita oluka od zamrzavanja, grejanje hidrantskih mreža i sl. samo su neke od primena koje su već duže vreme standardne.

Grejni kablovi i grejne mreže za podno grejanje instaliraju se veoma lako u bilo koju vrstu poda bez obzira na završnu oblogu. Zahvaljujući velikoj površini poda koji emituje toplotu, nema elemenata koji se pregrevaju, toplota se ravnomerno raspoređuje u prostoru obezbežujući isti osećaj komfora sa 2-3°C nižom temperaturom vazduha u odnosu na druge sisteme. Samim tim nema bespotrebnog pregrevanja vazduha i grejanja plafona, zatim strujanja vazduha, podizanja prašine i drugih mikročestica, a kao rezultat imamo manju potrošnju energije i do 30%. Podno grejanje osim što štedi novac i energiju štedi i vaš prostor jer je ugrađeno u podu pa tako imate punu slobodu za uređenje, a nemate teško dostupna mesta za čišćenje koja su kod drugih grejnih sistema veoma pogodna za nakupljanje prašine, grinja i drugih mikročestica.

Električno podno grejanje ne zahteva pomoćne prostorije, podstanice, kotlove, izmenjivače toplote, bunare i sl, grejni kablovi se postavljaju direktno u pod, jedini vidljivi element sistema je termostat, nema gubitaka u procesu pretvaranja energije iz jednog oblika u drugi niti prilikom transporta jer toplota nastaje tamo gde je i potrebna, u samom podu prostorije. Sve ovo čini električno podno grejanje veoma pouzdanim, jednostavnim i jeftinim za ugradnju i bez potrebe za održavanjem. Ukupna instalisana snaga je daleko manja nego kod drugih sistema, pa je tako i potrošnja u toku eksploatacije manja. Upotrebom programabilnih i WiFi termostata dobija se dodatni komfor i štedi energija. Termostati su modernog dizajna i funkcija i omogućavaju jednostavniju kontrolu rada sistema i potrošnje.

Grejna mreža - otapanje snega i leda

Otapanje snega i leda sa spoljnih površina više nije luksuz nego stvar potrebe. Moderan način gradnje nameće potrebu za što većim iskorišćenjem prostora, naročito u urbanim sredinama, pa tako pristupni putevi, stepeništa, terase i sl, zahtevaju da budu zaštićeni od snega i leda kako bi bili funkcionalni. Grejni kablovi i grejne mreže za spoljnu primenu iz Nexansa prilagođeni su za sve vrste površina bez obzira na završni sloj pa se tako mogu montirati i u asfaltnoj podlozi. Termoregulaciona oprema i senzori vlage i temperature omoguđavaju pouzdan rad sistema iz minimalnu potrošnju električne energije.

UV otporni grejni kablovi sprečavaju pojavu leda u olucima, obezbeđujući njihovu prohodnost i funkcionalnost sprečavajući na taj način mogućnost nastanka štete na objektu. Led u olucima može prouzrokovati oštećenje samih oluka, njihov pad, štetu na imovini u blizini, pa čak i povrede ljudi. Takođe, zaleđeni oluci ne obavljaju svoju funkciju, pa tako voda koja nastaje otapanjem snega sa krova usled grejanja, prodire u korisni prostor nanoseći štetu. Sve ovo se uz minimalna ulaganja i potrošnju energije rešava postavljanjem grejnih kablova u oluke i odgovarajuće termoregulacione opreme koja obezbeđuje pouzdan rad sistema i njegovu ekonomičnost.   

Grejni kabl - zaštita oluka

U pojedinim slučajevima, grejni kablovi se mogu naći na raznim mestima gde se iz nekog razloga može pojaviti kondez ili led, pa je ovo vrlo elegantan i jednostavan način da se to spreči. Tako su grejni kablovi ušli i u minusne komore hladnjača kako bi se sprečilo podizanje poda i oštećenje temeljne konstrukcije usled zaleđavanja kondeza koji će se neminovno pojaviti u prostoru ispod izolacije poda i temeljne ploče.

Kreativnost i inovativnost uveli su grejne kablove i u industriju. Sperčavanje zamrzavanja ili održavanje temperature zarad obezbeđenja viskoziteta i tečenja fluida u različitim tehnološkim procesima doveli su grejne kablove na cevi, ventile, rezervoare, spojnice...i sva druga teško dostupna mesta. Za ovu primenu posebno su interesantni samoregulišući grejni kablovi koji imaju sposobnost da prilagođavaju snagu u skladu sa temperaturom ambijenta i to čine u svakoj svojoj tački.

Osim što su visoko energetski efikasni, grejni sistemi nastali upotrebom grejnih kablova ne zagađuju životnu sredinu.

Grejni kablovi - industrija

Pretvaranje obnovljivih i čistih izvora energije (nuklearna, solarna, energija vetra i vode, biomasa, gas, termalni izvori...) u električnu energiju postali su trend i jedini održivi način za obezbeđenje energetskih potreba u budućnosti. Zbog toga su grejni sistemi koji u osnovi imaju grejne kablove ekološki prihvatljivi jer za svoj rad koriste električnu energiju i lako se mogu povezati na bilo koji izvor u budućnosti.

Razvoj termoregulacione tehnologije u mnogome je povećao pouzdanost i dugovečnost ovih grejnih sistema. Kontroleri sa detekcijom vlage i temperature, termostati sa daljinskom kontrolom i opcijama za programiranje, samo su deo naše standardne ponude koja je usmerena na funkcionalnost, ekonomičnost i pouzdanost grejnih sistema koje su u ponudi kompanije Enerset.

Usluge koje pruža Enerset koncipirane su tako da svaki grejni sistem bude optimizovan u skladu sa stvarnim potrebama kupca. Obilazak terena, upoznavanje sa projektnom dokumentacijom (ukoliko postoji), izrada idejnog rešenja, proračun i projektovanje su ustaljeni koraci koji prethode izradi grejnog sistema pre njegove instalacije. Za instalaciju grejnih sistema nudi usluge sertifikovanih instalatera. Firmama i pojedincima koji žele sami da montiraju grejne kablove za svoje ili potrebe svojih kupaca, nudi svu tehničku podršku neophodnu da taj posao obave u skladu sa standardima i pravilima struke, a na zadovoljstvo krajnjeg korisnika.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


SAUTER-300X250-BANNER
SCHNEIDERELECTRICSRBIJA-300X250-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Nenad 17.05.2022.
Sve je to mrtvo slovo na ppairu. Kaže se u ...
Kris 14.05.2022.
Da, ali da li ljudi znaju da ce to biti zgr...
Perica Ognjanovic 16.04.2022.
Sjajan tekst, svaka cast. Mi smo upravo ugr...
Nenad 29.03.2022.
Nekada je Novi Sad bio pun parkova i zeleni...
U Opštem delu Plana detaljne regulacije pro...

;