BAU2023-468X60-BANNER

AUSTROTHERM-970X250-BANNER

Opeka od građevinskog otpada

08.05.2020. | Gradjevinarstvo.rs

Opeka pod nazivom "K-Briq" za održivu izgradnju stvara manje od 10 odsto emisije ugljenika koja se oslobađa tokom proizvodnje standardnih opeka i napravljena je 90 odsto od građevinskog otpada. Startap kompanija nazvana Kenoteq lansirala je ovu opeku a delo je profesorke brazilskog porekla Gabriele Medero sa Heriot-Watt University u Edinburgu. Ona je pre više od 10 godina počela da istražuje kako se građevinski materijal može ponovo koristiti, s obzirom da stvara puno otpada. 

"K-Briq" opeke (foto: Kenoteq)

Ova opeka izgleda poput obične cigle, iste je težine i ponaša se na isti način kao i ona od gline, ali je mnogo efikasnija za izolaciju. Međutim, "K-Briq" je opeka koja se ne peče, pa samim tim nije potrebno stvaranje temperature od preko 1300°C u specijalizovanim pećima. Ugljenični otisak i potrebna energija za proizvodnju su stoga zanemarljivi. 

Budući da se otpadni materijali pronađeni na različitim gradilištima ili mestima porušenih objekata i sl. razlikuju, "K-Briq" se ne može proizvoditi na licu mesta. Otpad se sakuplja na mestima kao što su reciklažni centri, razvrstava i nakon toga koristi pogodan koji ide u dalju proceduru. 

Verovatno najvažniji element koji čini "K-Briq" jeste vezivno sredstvo koje omogućava da se povežu materijali kao što su delovi izlomljenih opeka, gips karton, beton, šljunak i pesak i formira održiv, novi građevinski blok. Od čega je napravljeno to vezivno sredstvo i kako ono spaja sve ove otpadne građevinske materijale ostaje tajna zbog patentiranja, ali i da bi se ovaj izum komercijalizovao i postao profitabilan proizvod.

Da bi ispunila neophodne propise koji se tiču stavljanja u upotrebu "K-Briq" je morala da zadovolji građevinske standarde. Testirana je izdržljivost opeke, otpornost na požar, simulirane su najekstremnije okolnosti, tako što se zamrzavala i stvarali su se najstroži uslovi tokom različitih vremenskih perioda. 

Osim što štedi energiju u procesu proizvodnje i ne zahteva upotrebu energije, smanjuje i emisiju ugljenika jer se proizvodi lokalno u Škotskoj. Na ovaj način bi se smanjila, ako ne i uklonila potreba za uvozom, jer opeke koje se koriste za izgradnju dolaze najviše iz Belgije, Španije, Portugala i Ukrajine. Ako Kenoteq postane međunarodna kompanija, mnogo toga bi se promenilo i tehnika izrade mogla bi čak biti i licencirana. Kenoteq trenutno proizvodi svoje opeke u Hamilton centru za otpad i reciklažu u Edinburgu.

Serpentine Pavilion 2020

“Serpentine Pavilion 2020“ (foto: Conterspace)

U planu je da od opeke "K-Briq" bude izgrađen “Serpentine Pavilion 2020“ u okviru Kensingtonskih vrtova  u Londonu. Zbog trenutne situacije koja vlada u svetu, još uvek se ne zna kada će to biti.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


XELLA-300X250-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


LORENCIC
LORENCIC
BEOGRAD-ZEMUN
www.lorencic.rs

BAUMIT
BAUMIT
BEOGRAD-KALUĐERICA
www.baumit.rs

JAF
JAF
NOVA PAZOVA-STARA PAZOVA
www.jaf.rs

TKK BEOGRAD
TKK BEOGRAD
BEOGRAD-ZEMUN
www.tkk.rs

Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Slobo 23.03.2023.
Zato i jeste Beograd na vodi.
skeva 23.03.2023.
Jel' to Beograd na vodi ?
Milan 22.03.2023.
Konačno! Pruga do Niša i dalje ka Solunu je...
Sasa 21.03.2023.
E nas dragi Bakicu, za sve si bio u pravu.
Gagi 21.03.2023.
Dvadeseti sprat je oko 70 metara vodenog st...

;