Fasadna opeka prilagodljiva klimatskim uslovima

09.01.2020. | Gradjevinarstvo.rs

Oko 30% svetske populacije živi u zgradama od opeke, a predviđanja kažu da će procenat nastaviti da raste. Opeka kao materijal za zidanje ima mnogobrojne prednosti. Veštački kamen je robustan i izdržljiv, vodootporan i ima veliku nosivost, pa zbog svoje modularnosti, nudi visoki stepen slobode u projektovanju. Proizvodnja opeke se unapređuje, a svojstva keramičkih opeka optimizuju. Poslednjih godina to sve više utiče na njihove karakteristike vezane za zvučnu i toplotnu izolaciju, dok je manje istraživanja rađeno na temu njihovog uticaja na poboljšanje urbane mikroklime.

Testiranje opeke - Površinske temperature vlažne opeke su bile niže u odnosu na suve opeke zbog hlađenja isparavanjem

Testiranje opeke - Površinske temperature vlažne opeke su bile niže u odnosu na suve opeke zbog hlađenja isparavanjem (foto: TUM)

Istraživački projekat “Adaptive Brick” na Tehničkom univerzitetu u Minhenu pod vođstvom Philipa Moltera, vanrednog profesora na Katedri za projektovanje i izgradnju fasada bavio se pomenutom temom i upotrebom “navodnjavane” čvrste opeke kao komponente klimatski efikasnih fasada koje mogu da suzbiju pojavu urbanih toplotnih ostrva.

Fasade od opeka utiču na urbanu mikroklimu svojom temperaturom. Metalne i staklene površine ne skladište toplotu, a hlade se jednako brzo kao što se i zagrevaju. Prirodan i veštački kamen poput betona i opeke ima visoki toplotni kapacitet, pa je u mogućnosti da dugoročno skladišti toplotu. Ako se nadoveže nekoliko toplih dana, temperatura raste.

Razvoj fasadnog sistema

Razvoj fasadnog sistema (foto: TUM)

Upoređujući sve uobičajene fasadne materijale, najbolji rezultati vezani za održavanje temperature postignuti su ozelenjavanjem fasade. Posledica toga je hlađenje isparavanjem uz pomoć vlage u lišću. Shodno ovome vodio se i tim sa TU u Minhenu koji je pokušao da utvrdi da li se taj efekat može preneti i na opeke zbog njihove poroznosti i sposobnosti upijanja vode.

Tokom eksperimenta su utvrđeni higrotermalni odnosi, tj. povezanost prenosa toplote i vlage u opekama, a merene su površinske temperature i intenzitet hlađenja isparavanjem za opeke različite gustine i boje. U tu svrhu, testirani su različiti tipovi navodnjavanja u promenjivim uslovima u različito doba dana.

Testiranje različitih vrsta opeke na krovu zgrade Tehničkog univerziteta u Minhenu

Testiranje različitih vrsta opeke na krovu zgrade Tehničkog univerziteta u Minhenu (foto: TUM)

Površinske temperature vlažne opeke su u proseku bile za oko 7°C niže u odnosu na suve opeke zbog hlađenja isparavanjem. Boja opeka takođe je uticala na temperaturu, pa se pokazala razlika od 5,4°C u odnosu na svetle i tamne nijanse. Površinska temperatura različitih vrsta opeke pokazala je različite potencijale grejanja kao i različito ponašanje isparavanja. Crvena opeka sa rupama imala je najnižu temperaturu, verovatno zbog toga što ima najmanju gustinu, visok kapacitet apsorpcije vode pa samim tim i najjače hlađenje isparavanjem.

Nakon izvršenih testiranja, naučnici pretpostavljaju da se svojstva poroznosti, ponašanja apsorpcije vode i boje u kombinaciji sa efektom hlađenja isparavanjem mogu posebno koristiti za snižavanje površinske temperature zgrada, što bi moglo doprineti rešavanju problema urbanih toplotnih ostrva.

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Đorđe 14.10.2021.
Radio bi 2 vikend kuće na Zlatiboru unutraš...
Kamenorezac 11.10.2021.
NIje poskupeo kamen, možete proveriti na sa...
Ivan 06.10.2021.
Sve je to ok. Ali da su bar vratili put u p...
ljuba 29.09.2021.
Hajde da danas analiziramo ocene izvodljivo...
Savic 27.09.2021.
Jedno od najlepiših i najpoželjnijih naselj...