Minimalistička eko kuća izgrađena od rudarskog otpada

27.12.2019. | Gradjevinarstvo.rs

Brazilski arhitektonski studio Gustavo Penna Arquiteto e Associados (GPA & A) u partnerstvu sa čeličanom Gerdau nedavno je dovršio minimalističku kuću izgrađenu od rudarskog otpada. Pod nazivom "Sustentable House" ova kuća veličine 45m² deo je jedinstvenog pilot programa koji je posvećen stvaranju održivih koncepata koji su povezani sa rudarskom industrijom.

"Sustentable House" (foto: Jomar Bragança)

Pilot projekat je deo edukativnog programa Gerdau Germinar za zaštitu životne sredine koji javnosti predstavlja nove koncepte održivosti koji se primenjuju na rudarsku aktivnost i koncept cirkularne ekonomije u obezbeđivanju stambenog prostora.

"Sustentable House" (foto: Jomar Bragança)

“Sustentable” je pojam koji na španskom znači "održiv". Kuća je izgrađena korišćenjem tehnike “upcycling” koja podrazumeva ponovnu upotrebu već korišćenih materijala uz njihovo unapređenje, a u ovom slučaju to je rudarski otpad koji je Gerdau razvio u saradnji sa Mining Engineering Department of the Federal University of Minas Gerais (UFMG). Timovi su uspešno stvorili proizvodne procese koji pretvaraju rudarski otpad u građevinski materijal poput opeke, podova i maltera. Na ovom projektu radilo je oko 30 ljudi kako bi rešili izazov koji objedinjuje održivost, nauku i kvalitetno stanovanje.

"Sustentable House" (foto: Jomar Bragança)

“Sustentable House” predstavlja jednostavan moderan stambeni prostor. Kuću karakteriše otvorenost prostorija i stakleni zid od poda do plafona. U okviru nje se nalaze: glavna spavaća soba, pomoćna dvokrevetna spavaća soba, glavno kupatilo sa vešerajem, moderna kuhinja i dnevni boravkav koji se otvara ka vrtu.

"Sustentable House" (foto: Jomar Bragança)

Spoljašnjost objekta odiše “industrijom”. Fasada je od opeke. Prostorni plan i položaj prozora u celoj kući omogućuju optimalan protok vazduha, dok fasada i opeka pružaju značajnu hladovinu tokom dana. U projekat kuće uključeni su i sistemi korišćenja energije vetra i sunca, prikupljanje kišnice, biodigesteri i rezervoari za kompostiranje.

"Sustentable House" (foto: Jomar Bragança)

“Sustentable House” će se koristiti kao primer kako rudarska industrija može doprineti održivim tehnologijama i ekogradnji.

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Iva 26.11.2021.
Kako se osb ploce na plafonu terase mogu ob...
Mira 22.11.2021.
Da li se zna ko je investitor i nadzor ?
Nenad 13.11.2021.
Lepa vest za vlasnike vikendica na području...
Radoslav 11.11.2021.
Od Marta do Novemra 2021 nema ankete. Gde je
Tehno Konstrukt 10.11.2021.
U Srbiji, neki manji preduzimaci sto rade r...