Minimalistička eko kuća izgrađena od rudarskog otpada

27.12.2019. | Gradjevinarstvo.rs

Brazilski arhitektonski studio Gustavo Penna Arquiteto e Associados (GPA & A) u partnerstvu sa čeličanom Gerdau nedavno je dovršio minimalističku kuću izgrađenu od rudarskog otpada. Pod nazivom "Sustentable House" ova kuća veličine 45m² deo je jedinstvenog pilot programa koji je posvećen stvaranju održivih koncepata koji su povezani sa rudarskom industrijom.

"Sustentable House" (foto: Jomar Bragança)

Pilot projekat je deo edukativnog programa Gerdau Germinar za zaštitu životne sredine koji javnosti predstavlja nove koncepte održivosti koji se primenjuju na rudarsku aktivnost i koncept cirkularne ekonomije u obezbeđivanju stambenog prostora.

"Sustentable House" (foto: Jomar Bragança)

“Sustentable” je pojam koji na španskom znači "održiv". Kuća je izgrađena korišćenjem tehnike “upcycling” koja podrazumeva ponovnu upotrebu već korišćenih materijala uz njihovo unapređenje, a u ovom slučaju to je rudarski otpad koji je Gerdau razvio u saradnji sa Mining Engineering Department of the Federal University of Minas Gerais (UFMG). Timovi su uspešno stvorili proizvodne procese koji pretvaraju rudarski otpad u građevinski materijal poput opeke, podova i maltera. Na ovom projektu radilo je oko 30 ljudi kako bi rešili izazov koji objedinjuje održivost, nauku i kvalitetno stanovanje.

"Sustentable House" (foto: Jomar Bragança)

“Sustentable House” predstavlja jednostavan moderan stambeni prostor. Kuću karakteriše otvorenost prostorija i stakleni zid od poda do plafona. U okviru nje se nalaze: glavna spavaća soba, pomoćna dvokrevetna spavaća soba, glavno kupatilo sa vešerajem, moderna kuhinja i dnevni boravkav koji se otvara ka vrtu.

"Sustentable House" (foto: Jomar Bragança)

Spoljašnjost objekta odiše “industrijom”. Fasada je od opeke. Prostorni plan i položaj prozora u celoj kući omogućuju optimalan protok vazduha, dok fasada i opeka pružaju značajnu hladovinu tokom dana. U projekat kuće uključeni su i sistemi korišćenja energije vetra i sunca, prikupljanje kišnice, biodigesteri i rezervoari za kompostiranje.

"Sustentable House" (foto: Jomar Bragança)

“Sustentable House” će se koristiti kao primer kako rudarska industrija može doprineti održivim tehnologijama i ekogradnji.

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Veoma sam zadovoljan sa vašim solarnim sist...
Miloš 01.01.2020.
Ona trolejbuska okretnica, koju je neki "mo...
SAŠA 23.12.2019.
Ovo je dokaz da građane ne treba uzimati mn...
Mićo 20.11.2019.
Ko to kaže da je most graditi pored mosta j...
Invekta 18.11.2019.
Odlično rešenje, olakšava posao, a efekti s...