INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Najviša stambena zgrada na svetu

26.09.2019. | Gradjevinarstvo.rs

Kula “Central Park” na Menhetnu sa visinom od 472,4m najviša je stambena zgrada ikada sagrađena u svetu. Projektovala ju je arhitektonska firma Adrian Smith + Gordon Gill po nalogu kompanije Extell Development. Kondominijum će zauzeti najviše spratove kule, ispod će se nalaziti hotel i na sedam prvih spratova vodeća robna kuća Nordstrom.

Kula

Kula "Central Park" (foto: Noise)

Odlikuje je reflektujuća spoljašnjost, fasada od stakla i "satenskog" nerđajućeg čelika, koja je izdvaja od okolinih objekata sa fasadnom opekom. Na visini od 91 metra sa istočne strane nalazi se konzolni deo sa koga se pruža pogled na park.

Kula

Kula "Central Park" (foto: Noise)

Osnivač Extella Gary Barnett rekao je da je kula “Central Park” vrhunac razvoja i da su u projekat bili uključeni najtalentovanije svetske arhitekte, inženjeri i projektanti.

Kula

Kula "Central Park" (foto: Extell)

U okviru kule će se nalaziti 179 stanova raspoređenih od 32. sprata zgrade. U ponudi će biti stambene jedinice od dve do osam soba, sa od 133 kvadratnih metara pa sve do 1.626m².

Kula

Kula "Central Park" (foto: Extell)

Kompanija Rottet Studio uradila je dizajn enterijera. Prostori su opremljeni drvenim parketom, mermernim pločama i kožnim nameštajem. Neki od stanova će imati duplo visoke plafone. Stanari će imati pristup nizu luksuznih pogodnosti. Bazen, ležaljke za sunčanje, vrtovi i prostori za obedovanje su samo neki od njih. Unutar kule će se nalaziti uzak bazen, cigar bar, privatna sala za ručavanje i velika dvorana, konferencijski apartmani, dečije igralište i sala za projekcije.

Kula

Kula "Central Park" (foto: Extell)

Kula “Central Park” se pridružila nizu luksuznih stambenih zgrada koje se nalaze duž West 57th Street koja je postala poznata pod nazivom “Billionaire's Row“.

Kula

Kula "Central Park" (foto: Extell)

Adrian Smith + Gordon Gill Architecture stoji iza brojnih projekata koji obaraju rekorde. Jedan od njih je “Kingdom Tower” u Džedi u Saudijskoj Arabiji, koja po planu treba da bude preko 1000 metara visine i time pretekne najvišu zgradu na svetu.

Tokom ove godine su otkriveni i planovi za “Shenzhen-Hong Kong International Center“ neboder koji bi ukoliko bude bio završen, postao najviša kula u Kini.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;