Najviši neboder na svetu je za korak bliži kraju izgradnje

04.12.2015. | Adam Williams | Gizmag

Saudijska građevinska firma Jeddah Economic Company je nedavno obezbedila dodatnih 2,2 milijarde američkih dolara za gradnju tornja „Jeddah“. Gradnja ovog masivnog nebodera mešovite namene je započeta još 2013. godine, a uskoro bi mogao da postane i najviša zgrada na svetu.

Nekada poznat pod nazivima „Kingdom Tower“ i „Mile-High Tower“ (od ovog drugog se odustalo nakon što se došlo do zaključka da tlo ne bi moglo da izdrži visinu zgrade od jedne milje), „Džeda“ toranj će, sa svojih 1,007m, biti prvi neboder u klubu onih koje krasi visina od jednog kilometra.

Projektovanu veličinu ovog nebodera nije baš lako zamisliti. Preko tri puta viši od Ajfelovog tornja, preko dva puta od Empajer stejt bildinga, pa čak viši i od Burdž Kalife – trenutnog najvišeg nebodera na svetu (828m). Zanimljivo je da je autor oba ova nebodera Adrian Smit (prvi dok je radio za firmu SOM, drugi za firmu Adrian Smith + Gordon Gill).

Naravno, neboder pod nazivom „Bride“, o kojem smo nedavno izveštavali, će biti čak i viši, ali uzevši u obzir da za njega trenutno ne postoje konkretni planovi za izgradnju, budući status „Jeddah“ tornja kao najviše zgrade na svetu se čini kao prilično izvestan.

Izdižući se iznad luke na Crvenom moru u gradu Džeda, neboder će imati čak 59 liftova, a ukupna površina prostora unutar zgrade će iznositi 530,000m². Takođe, moći će da se pohvali najvišom svetskom opservatorijom, a imaće i dosta poslovnog prostora, luksuznih apartmana i prestižni hotel „Four Seasons“.

Trouglasta forma nebodera inspirisana je presavijenim listovima pustinjske biljke, a projektovan je tako da izdrži i najsnažnije vetrove. Pored toga, sa sve stri strane zgrade napravljena su tri ureza koja kreiraju džepove hladovine kako bi se pojedini delovi zgrade zaštitili od sunca.

Završetak gradnje „Džeda“ tornja se očekuje 2020. godine. U međuvremenu, predlažemo da pogledate video animaciju o najvišim zgradama na svetu, koji je ekipa portala Gizmag pripremila.

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Goran 10.07.2019.
Kada ce da se uradi put Sremska gazela u Do...
Dragana Tošić 27.06.2019.
Poštovani, molim Vas za kontakt firme u S...
Darko 13.05.2019.
Gondola? Zbogom Kalemegdanu u UNESCO kultur...
TikiCar 25.04.2019.
Spominje se povezivanje NBG sa Rakovicom, a...
veselnik 13.04.2019.
"Služba za urbanizam koja će okupiti 10 str...