IZOLACIJA-468X60-BANNER

Najviša drvena zgrada na svetu

19.03.2019. | Gradjevinarstvo.rs

Zgrada „Mjostarnet“ u Norveškoj proglašena je za najvišu drvenu građevinu na svetu od strane Saveta za visoke zgrade i urbane sredine (CTBUH). Nalazi se u Brumunddalu, području Norveške poznatom po šumarskoj i drvno-prerađivačkoj industriji, a na rubu najvećeg jezera u zemlji.

Najviša drvena zgrada na svetu

Mjostarnet (foto: Voll Arkitekter AS)

Ovaj objekat mešovite namene dostiže ukupnu visinu od 85,4 metra i predstavlja prekretnicu u održivoj gradnji. Visina nije toliko impresivna kada se poredi sa nedrvenim neboderima, ali u odnosu na one od drvene građe itekako jeste jer je do sada najviša kula bila „Brock Commons“ od 53m.

Najviša drvena zgrada na svetu

Mjostarnet (foto: Moelven)

U planu je bilo da „Mjostarnet“ bude visoka 81m, ali je na kraju odlučeno da se još malo poveća jer je izvođač bio u mogućnosti da to ostvari. Promenjen je oblik drvenih greda na vrhu zgrade od pravougaonih do zaobljenih i zgrada je postala viša za 4,4m.

Suština je bila u uspostavljanju dobrog „odnosa“ između gornjih spratova koji su na većem udaru vetrova i donjih delova zgrade koji su to trebali da ublaže. Direktor firme Moelven Limtre, koja je bila zadužena za gradnju, objasnio je da su zaobljavanjem ivica greda smanjili snagu udara vetra i uspeli da dostignu željenu visinu. Ovaj princip se koristi kod jarbola.

Najviša drvena zgrada na svetu

Mjostarnet (foto: Anti/Jens Edgar Haugen)

„Mjostarnet“ ima ukupno 18 spratova i preko 11.300 kvadratnih metara površine. Sadrži stambeni i poslovni prostor, hotel, restoran i bazen. Za izgradnju je korišćen glulam - drvene grede, stubovi i dijagonale od više „drvenih laminacija“ koje su spojene zajedno sa jakim lepkom otpornim na vlagu i unakrsno lamelirano drvo (CLT) za okna liftova, stepenice i podne ploče.

Najviša drvena zgrada na svetu

Mjostarnet (foto: Anti/Jens Edgar Haugen)

Radovi na izgradnji su započeli u aprilu 2017. godine, a otvorena je 15. marta ove godine.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Megi 17.01.2023.
Ovo je stvarno nešto posebno...kao u Švajca...
Stanko 14.01.2023.
Konačno nešto lepo na Zlatiboru! Stvarno pr...
Peks 13.01.2023.
Dozvolite vise legalizaciju kuca da moze da...
Mig 23.12.2022.
Zašto ne povezati Zrenjanin sa postojećim a...
DARKO 23.12.2022.
Naravno da su bespravni investitori motivis...

;