IZOLACIJA-468X60-BANNER

AUSTROTHERM-970X250-BANNER

Najviša drvena zgrada na svetu

19.03.2019. | Gradjevinarstvo.rs

Zgrada „Mjostarnet“ u Norveškoj proglašena je za najvišu drvenu građevinu na svetu od strane Saveta za visoke zgrade i urbane sredine (CTBUH). Nalazi se u Brumunddalu, području Norveške poznatom po šumarskoj i drvno-prerađivačkoj industriji, a na rubu najvećeg jezera u zemlji.

Najviša drvena zgrada na svetu

Mjostarnet (foto: Voll Arkitekter AS)

Ovaj objekat mešovite namene dostiže ukupnu visinu od 85,4 metra i predstavlja prekretnicu u održivoj gradnji. Visina nije toliko impresivna kada se poredi sa nedrvenim neboderima, ali u odnosu na one od drvene građe itekako jeste jer je do sada najviša kula bila „Brock Commons“ od 53m.

Najviša drvena zgrada na svetu

Mjostarnet (foto: Moelven)

U planu je bilo da „Mjostarnet“ bude visoka 81m, ali je na kraju odlučeno da se još malo poveća jer je izvođač bio u mogućnosti da to ostvari. Promenjen je oblik drvenih greda na vrhu zgrade od pravougaonih do zaobljenih i zgrada je postala viša za 4,4m.

Suština je bila u uspostavljanju dobrog „odnosa“ između gornjih spratova koji su na većem udaru vetrova i donjih delova zgrade koji su to trebali da ublaže. Direktor firme Moelven Limtre, koja je bila zadužena za gradnju, objasnio je da su zaobljavanjem ivica greda smanjili snagu udara vetra i uspeli da dostignu željenu visinu. Ovaj princip se koristi kod jarbola.

Najviša drvena zgrada na svetu

Mjostarnet (foto: Anti/Jens Edgar Haugen)

„Mjostarnet“ ima ukupno 18 spratova i preko 11.300 kvadratnih metara površine. Sadrži stambeni i poslovni prostor, hotel, restoran i bazen. Za izgradnju je korišćen glulam - drvene grede, stubovi i dijagonale od više „drvenih laminacija“ koje su spojene zajedno sa jakim lepkom otpornim na vlagu i unakrsno lamelirano drvo (CLT) za okna liftova, stepenice i podne ploče.

Najviša drvena zgrada na svetu

Mjostarnet (foto: Anti/Jens Edgar Haugen)

Radovi na izgradnji su započeli u aprilu 2017. godine, a otvorena je 15. marta ove godine.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Poštovani u vezi vašeg teksta o korupciji u...
almir 30.08.2023.
Da li je planom rekonstrukcije predvidjeno ...
O rastu cena stanova se govori gotovo sa za...
Marija 10.07.2023.
Ivrstan tekst! Mnogo sam naučila o aspektim...
Jovan 03.07.2023.
A kada ce se uraditi parcelizacija zemljist...

;