Četiri favorita za nagradu RIBA

13.09.2018. | Niall Patrick Walsh | Arch Daily

Kraljevski institut arhitekata Velike Britanije (RIBA) objavio je listu koja sadrži 4 finalna projekta koji će se boriti za nagradu „2018 RIBA International Prize“. „International Prize“ koja je otvorena za sve kvalifikovane arhitekte na svetu nastoji da najzad imenuje „najinspirativniju i najznačajniju" zgradu na svetu. Kriterijumi koji su uzeti u obzir prilikom izbora uključuju demonstriranje „projektne izvrsnosti, arhitektonske ambicije i dostizanja značajnog socijalnog uticaja".

Godine 2016. svečana nagrada dodeljena je firmi Grafton Architect za univerzitetsku zgradu „UTEC“ u Limi u Peruu. Projekat je opisan kao moderan Maču Pikču.

Ove godine su sa liste od 20 građevina iz 16 zemalja izabrana četiri projekta koja su ušla u finale. Pobednik će biti proglašen 29. novembra a odluku će doneti žiri, među kojima će biti Elizabeth Diller iz Diller Scofidio + Renfro, Joshua Bolchover iz Rural Urban Framework, Gloria Cabral iz Gabinete de Arquitectura, Peter Clegg iz Feilden Clegg Bradley Studios i Kazuyo Sejima iz SANAA.

Iako se ove četiri zgrade nalaze u različitim vremenskim zonama i na različitim kontinentima, one dele zajedničke kvalitete koji krase svako veliko arhitekstonsko delo, sa posebnom napomenom na njihov odnos prema lokalnom okruženju i potrebama ljudi koji će ih koristiti, rekao je Ben Derbyshire, direktor RIBA.

U daljem tekstu će biti prikazana sva četiri projekta koja su u trci za nagradu „2018 RIBA International Prize“.

Central European University (faza 1) / O'Donnell + Tuomey

Arhitekte dobitnici RIBA zlatne medalje „presvukle“ su ovu zgradu u novo ruho od krečnjaka. Nalazi se u srcu Budimpešte u Mađarskoj. Shodno jedinstvenom gradskom ambijentu, novi izgled objekta vešto povezuje nekoliko istorijskih zgrada i dvorišta kako bi stvorio interni niz razmaka i puteva."

Više o ovome pogledajte ovde.

 Central European University

 Central European University (foto: Tam Bujnovszky)

 Central European University

 Central European University (foto: Tam Bujnovszky)

Children Village / Aleph Zero + Rosenbaum

Ovaj internat se nalazi na ivici Amazona u Brazilu. Arhitekte su prilikom projektovanja „eksploatisale bogate prirodne resurse oko lokacije na inovativan način kako bi promovisali ekonomsku i ekološku održivost".

Više o ovome pogledajte ovde.

Children Village

Children Village (foto: Leonardo Finotti)

Children Village

Children Village (foto: Leonardo Finotti)

Toho Gakuen School of Music / Nikken Sekkei

Muzička škola smeštena  u Tokiju je virtuoznio arhitektonsko delo koje je po kvalitetu nalik na „seoce“ jer poseduje nezavisne nastavne prostorije, uredne zajedničke prostorije i puno prirodnog svetla zahvaljujući izloženosti eksterijeru".

Više o ovome pogledajte ovde.

Toho Gakuen School of Music

Toho Gakuen School of Music (foto: Harunori Noda)

Toho Gakuen School of Music

Toho Gakuen School of Music (foto: Harunori Noda)

Il Bosco Verticale (Vertikalna šuma) / Boeri Studio

Ovo je druga od dve održive stambene kule u Milanu. Cilj ovog projekta je između ostalog bio i da se unapredi biodiverzitet kroz povećanje flore i faune u gradu, dok bi stvarao sopstvenu mikroklimu za filtriranje sitnih čestica i poboljšanje kvaliteta vazduha."

Više o ovome pogledajte ovde.

Vertical Forest

Vertical Forest (foto: Giovanni Nardi)

Vertical Forest

Vertical Forest (foto: Giovanni Nardi)

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Jovana 12.05.2021.
Gde mogu da se prijavim za promenu stolarij...
Miomir Mijić 10.05.2021.
Neki od tih čuvenih svetskih arhitekata su ...
Vladimír 09.05.2021.
EU je dala subvencije i Srbiji za energetsk...
Suza 06.05.2021.
Kako se odrzavaju betonske kade?
Biljana 05.05.2021.
U mnogim zgradama u bg place se grejanje in...