Četiri favorita za nagradu RIBA

13.09.2018. | Niall Patrick Walsh | Arch Daily

Kraljevski institut arhitekata Velike Britanije (RIBA) objavio je listu koja sadrži 4 finalna projekta koji će se boriti za nagradu „2018 RIBA International Prize“. „International Prize“ koja je otvorena za sve kvalifikovane arhitekte na svetu nastoji da najzad imenuje „najinspirativniju i najznačajniju" zgradu na svetu. Kriterijumi koji su uzeti u obzir prilikom izbora uključuju demonstriranje „projektne izvrsnosti, arhitektonske ambicije i dostizanja značajnog socijalnog uticaja".

Godine 2016. svečana nagrada dodeljena je firmi Grafton Architect za univerzitetsku zgradu „UTEC“ u Limi u Peruu. Projekat je opisan kao moderan Maču Pikču.

Ove godine su sa liste od 20 građevina iz 16 zemalja izabrana četiri projekta koja su ušla u finale. Pobednik će biti proglašen 29. novembra a odluku će doneti žiri, među kojima će biti Elizabeth Diller iz Diller Scofidio + Renfro, Joshua Bolchover iz Rural Urban Framework, Gloria Cabral iz Gabinete de Arquitectura, Peter Clegg iz Feilden Clegg Bradley Studios i Kazuyo Sejima iz SANAA.

Iako se ove četiri zgrade nalaze u različitim vremenskim zonama i na različitim kontinentima, one dele zajedničke kvalitete koji krase svako veliko arhitekstonsko delo, sa posebnom napomenom na njihov odnos prema lokalnom okruženju i potrebama ljudi koji će ih koristiti, rekao je Ben Derbyshire, direktor RIBA.

U daljem tekstu će biti prikazana sva četiri projekta koja su u trci za nagradu „2018 RIBA International Prize“.

Central European University (faza 1) / O'Donnell + Tuomey

Arhitekte dobitnici RIBA zlatne medalje „presvukle“ su ovu zgradu u novo ruho od krečnjaka. Nalazi se u srcu Budimpešte u Mađarskoj. Shodno jedinstvenom gradskom ambijentu, novi izgled objekta vešto povezuje nekoliko istorijskih zgrada i dvorišta kako bi stvorio interni niz razmaka i puteva."

Više o ovome pogledajte ovde.

 Central European University

 Central European University (foto: Tam Bujnovszky)

 Central European University

 Central European University (foto: Tam Bujnovszky)

Children Village / Aleph Zero + Rosenbaum

Ovaj internat se nalazi na ivici Amazona u Brazilu. Arhitekte su prilikom projektovanja „eksploatisale bogate prirodne resurse oko lokacije na inovativan način kako bi promovisali ekonomsku i ekološku održivost".

Više o ovome pogledajte ovde.

Children Village

Children Village (foto: Leonardo Finotti)

Children Village

Children Village (foto: Leonardo Finotti)

Toho Gakuen School of Music / Nikken Sekkei

Muzička škola smeštena  u Tokiju je virtuoznio arhitektonsko delo koje je po kvalitetu nalik na „seoce“ jer poseduje nezavisne nastavne prostorije, uredne zajedničke prostorije i puno prirodnog svetla zahvaljujući izloženosti eksterijeru".

Više o ovome pogledajte ovde.

Toho Gakuen School of Music

Toho Gakuen School of Music (foto: Harunori Noda)

Toho Gakuen School of Music

Toho Gakuen School of Music (foto: Harunori Noda)

Il Bosco Verticale (Vertikalna šuma) / Boeri Studio

Ovo je druga od dve održive stambene kule u Milanu. Cilj ovog projekta je između ostalog bio i da se unapredi biodiverzitet kroz povećanje flore i faune u gradu, dok bi stvarao sopstvenu mikroklimu za filtriranje sitnih čestica i poboljšanje kvaliteta vazduha."

Više o ovome pogledajte ovde.

Vertical Forest

Vertical Forest (foto: Giovanni Nardi)

Vertical Forest

Vertical Forest (foto: Giovanni Nardi)

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Iva 26.11.2021.
Kako se osb ploce na plafonu terase mogu ob...
Mira 22.11.2021.
Da li se zna ko je investitor i nadzor ?
Nenad 13.11.2021.
Lepa vest za vlasnike vikendica na području...
Radoslav 11.11.2021.
Od Marta do Novemra 2021 nema ankete. Gde je
Tehno Konstrukt 10.11.2021.
U Srbiji, neki manji preduzimaci sto rade r...