INFONET-468X60-BANNER

Bosco Verticale: Prva vertikalna šuma na svetu je najzad završena u Milanu

23.10.2014. | Inhabitat

Najzad su završeni tornjevi projekta Bosco Verticale, delo arhitektonskog biroa Stefano Boeri Architects. Otvorena prošlog petka, „prva svetska vertikalna šuma“ se sastoji od fantastičnog para luksuznih solitera koji dodaju skoro 2 hektara bujne vegetacije horizontu Milana, grada poznatog po zagađenju vazduha.

Međutim, Bosko Vertikale će biti mnogo više od lepog prizora - kao par zelenih pluća, njegova pošumljena fasada od 21.000 biljaka će apsorbovati ugljen-dioksid i čestice, amortizovati zagađenje bukom, umanjiti efekat urbanih toplotnih ostrva i stvoriti kiseonik i povoljnu mikroklimu.

Tornjevi mešovite namene su izgrađeni preko javno-privatnog partnerstva vrednog 2,5 milijarde dolara kao deo rekonstrukcije milanskog okruga Porta Nuova. Kule, visoke 80 i 112 metara. smeštaju 800 stabala visina između 3 i 10 metara, preko 4.000 žbunja i 15.000 površinskih biljaka, uključujući i vinovu lozu i biljke penjačice. Kule su projektovane tako da dobiju LEED Gold sertifikaciju, i one su takođe opremljene sa sistemom za reciklažu otpadnih voda i sistemom za navodnjavanje, kao i sa fotonaponskim solarnim ćelijama.

U kule su se prvi stanari uselili prošlog meseca, ali te porodice nisu jedine koje vertikalnu šumu smatraju domom: napredna populacija ptica je već počela da se gnezdi u bogatom zelenilu zgrada, koje ima preko sto različitih vrsta drveća i žbunja.

„Bidiverzitet je prava osnova ovog projekta“, rekao je arhitekta Boeri. Pored 22.000 stanara (uključujući i bilje), kule mešovite namene takođe sadrže 6.400 metara kvadratnih poslovnog prostora. Skoro dva kupaca nekretnina od deset su stranci.

Superstrukture su takođe nedavno ušle u uži izbor za prestižnu međunarodnu nagradu „International Highrise Building Award 2014“, kao jedna od najlepših i inovativnijih stambenih kula na svetu koja je nedavno završena. Arhitekta Boeri je trenutno u Kini, gde planira da replicira projekat Bosco Verticale.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;