Futuristički projekti Vincenta Callebauta

25.07.2018. | Adam Williams | New Atlas

Ponekad čudesni, često fantastični, ali uvek upečatljivi projekti Vincenta Callebauta kreću se od ostvarljivih ideja poput kula obloženih zelenilom do konceptualnih radova koji prikazuju blisku budućnost u kojoj se mešaju arhitektura, tehnologija i priroda kako bi grad postao prijatnije i održivije mesto za život.

Belgijski arhitekta je vlasnik firme Vincent Callebaut Architectures u Parizu u Francuskoj. On je tokom godina razvio prepoznatljiv stil koji inspiraciju crpi iz prirode i slobodno koristi šablone pčelinjih saća i kompleksne geometrije. Izgleda da je postao spreman za veću istaknutost, jer će se u narednih nekoliko godina realizovati najmanje dva njegova projekta.

U nastavku se mogu pogledati neki od njegovih najinteresantnijih projekata.

5 Farming Bridges

Sada kada je takozvana ID proterana iz Mosula u Iraku, može početi rekonstrukcija grada. Projekat „5 Farming Bridges“ podrazumeva ponovnu izgradnju pet velikih mostova uništenih tokom borbi i postavljanje urbanih farmi i novih kuća na njih, kako bi se nahranilo i smestilo izbeglo gradsko stanovništvo. Postojeći otpad iz ruševina bi se reciklirao i koristio kao građevinski materijal. Ovaj materijal bi zatim koristili 3D štampači roboti i zajedno sa dronovima izgradili konstrukcije.

Više o ovome pogledajte ovde.

5 Farming Bridges - Vincent Callebaut Architectures

Slika 1. 5 Farming Bridges (foto: Vincent Callebaut Architectures)

Manta Ray

Projekat „Manta Ray“ predviđa plutajući terminal za trajekte u obliku raže u Seulu u Južnoj Koreji. Izuzetna konstrukcija bi plutala u mestu i borila se protiv sezonskih poplava a karakterisali bi je ogroman krov od solarnih panela i vetroturbine. Takođe bi i biorazgradivi otpad i visokotehnološke vodene turbine dorinele stvaranju energije iz reke. „Manta Ray“ bi se snabdevao iz sopstvenih obnovljivih izvora energije a višak bi se slao u Seul.

Više o ovome pogledajte ovde.

Manta Ray - Vincent Callebaut Architectures

Slika 2. Manta Ray (foto: Vincent Callebaut Architectures)

2050 Paris Smart City

„2050 Paris Smart City“ je projektovan za konkurs koji je tražio ideje da se „Grad svetlosti“ pretvori u „Grad zeleila“. Ovaj projekat planira izgradnju 15 novih održivih kula na krovovima postojećih zgrada u okviru čuvene Rue De Rivoli. U okviru kula bi se nalazile stambene jedinice a fasade kula bi karakterisali solarni paneli u obliku vilinog konjica koji bi obezbeđivali struju za celokupan projekat.

Više o ovome pogledajte ovde.

2050 Paris Smart City - Vincent Callebaut Architectures

Slika 3. 2050 Paris Smart City (foto: Vincent Callebaut Architectures)

Nautilus Eco-Resort

„Nautilus“ je futuristički eko-kompleks planiran za Filipine koji bi imućnijim turistima omogućio odmor bez zagađivanja planete (izuzev letova do tamo). Celokupan projekat bi bio uređen u formi inspirisanoj Fibonačijevom spiralom i uključivao bi kule koje se rotiraju tako da prate sunce. Tu bi se takođe nalazili i objekti u obliku morskih puževa, koji bi uključivali izložbene prostore i hotele, dok bi u centru ovog kompleksa bila velika zgrada od drvene konstrukcije pokrivena baštama i voćnjacima.

Više o ovome pogledajte ovde.

Nautilus Eco-Resort - Vincent Callebaut Architectures

Slika 4. Nautilus Eco-Resort (foto: Vincent Callebaut Architectures)

Tour & Taxis

Callebautov projekat „Tour & Taxis“ predlaže transformisanje bivše industrijske zone u Briselu u živahnu održivu zajednicu. U okviru ovog područja bi bila izgrađena tri nebodera neodređenog oblika nalik skaklaonici, koji bi bili prekriveni solarnim panelima i zelenilom. Projekat karakterišu i vetroturbine, sakupljanje kišnice i uzgajanje voća i povrća.

Više o ovome pogledajte ovde.

Tour & Taxis - Vincent Callebaut Architectures

Slika 5. Tour & Taxis (foto: Vincent Callebaut Architectures)

Hyperions

„Hyperions“ se sastoj od klastera povezanih drvenih kula u Nju Delhiju u Indiji. Projekat je naziv dobio po najvišem drvetu na svetu. Može se pohvaliti velikom količinom zelenila i mogućnošću gajenja povrća na balkonima, spoljnim delovima objekta, krovovima i specijalizovanim plastenicima. Unutar kula će se nalaziti stanovi različitih veličina, stanovi za studente, prostor za društvene aktivnosti i poslovni prostor, a svi će biti napajani solarnim panelima. Prema Callebautu ovaj projekat će biti završen do 2022. godine.

Više o ovome pogledajte ovde.

Hyperions - Vincent Callebaut Architectures

Slika 7. Hyperions (foto: Vincent Callebaut Architectures)

Agora Garden Tower

Na početku je teško bilo zamisliti kako će tačno teći izgradnja ove uvijene kule u Tajpeju ali „Agora Garden Tower“ pokazuje put. Zanimljiv oblik je inspirisan izgledom duple spirale DNK i svaki sprat se uvija za 4,5 stepena u odnosu na prethodni dok se ne dostigne uvijanje od 90 stepeni u odnosu na početni. Kada bude završena u okviru kule će se nalaziti 23.000 stabala, kao i sistem za sakupljanje kišnice i solarni paneli.

Više o ovome pogledajte ovde.

Agora Garden Tower - Vincent Callebaut Architectures

Slika 7. Agora Garden Tower (foto: Vincent Callebaut Architectures)

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Iva 26.11.2021.
Kako se osb ploce na plafonu terase mogu ob...
Mira 22.11.2021.
Da li se zna ko je investitor i nadzor ?
Nenad 13.11.2021.
Lepa vest za vlasnike vikendica na području...
Radoslav 11.11.2021.
Od Marta do Novemra 2021 nema ankete. Gde je
Tehno Konstrukt 10.11.2021.
U Srbiji, neki manji preduzimaci sto rade r...