INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Futuristički projekti Vincenta Callebauta

25.07.2018. | Adam Williams | New Atlas

Ponekad čudesni, često fantastični, ali uvek upečatljivi projekti Vincenta Callebauta kreću se od ostvarljivih ideja poput kula obloženih zelenilom do konceptualnih radova koji prikazuju blisku budućnost u kojoj se mešaju arhitektura, tehnologija i priroda kako bi grad postao prijatnije i održivije mesto za život.

Belgijski arhitekta je vlasnik firme Vincent Callebaut Architectures u Parizu u Francuskoj. On je tokom godina razvio prepoznatljiv stil koji inspiraciju crpi iz prirode i slobodno koristi šablone pčelinjih saća i kompleksne geometrije. Izgleda da je postao spreman za veću istaknutost, jer će se u narednih nekoliko godina realizovati najmanje dva njegova projekta.

U nastavku se mogu pogledati neki od njegovih najinteresantnijih projekata.

5 Farming Bridges

Sada kada je takozvana ID proterana iz Mosula u Iraku, može početi rekonstrukcija grada. Projekat „5 Farming Bridges“ podrazumeva ponovnu izgradnju pet velikih mostova uništenih tokom borbi i postavljanje urbanih farmi i novih kuća na njih, kako bi se nahranilo i smestilo izbeglo gradsko stanovništvo. Postojeći otpad iz ruševina bi se reciklirao i koristio kao građevinski materijal. Ovaj materijal bi zatim koristili 3D štampači roboti i zajedno sa dronovima izgradili konstrukcije.

Više o ovome pogledajte ovde.

5 Farming Bridges - Vincent Callebaut Architectures

Slika 1. 5 Farming Bridges (foto: Vincent Callebaut Architectures)

Manta Ray

Projekat „Manta Ray“ predviđa plutajući terminal za trajekte u obliku raže u Seulu u Južnoj Koreji. Izuzetna konstrukcija bi plutala u mestu i borila se protiv sezonskih poplava a karakterisali bi je ogroman krov od solarnih panela i vetroturbine. Takođe bi i biorazgradivi otpad i visokotehnološke vodene turbine dorinele stvaranju energije iz reke. „Manta Ray“ bi se snabdevao iz sopstvenih obnovljivih izvora energije a višak bi se slao u Seul.

Više o ovome pogledajte ovde.

Manta Ray - Vincent Callebaut Architectures

Slika 2. Manta Ray (foto: Vincent Callebaut Architectures)

2050 Paris Smart City

„2050 Paris Smart City“ je projektovan za konkurs koji je tražio ideje da se „Grad svetlosti“ pretvori u „Grad zeleila“. Ovaj projekat planira izgradnju 15 novih održivih kula na krovovima postojećih zgrada u okviru čuvene Rue De Rivoli. U okviru kula bi se nalazile stambene jedinice a fasade kula bi karakterisali solarni paneli u obliku vilinog konjica koji bi obezbeđivali struju za celokupan projekat.

Više o ovome pogledajte ovde.

2050 Paris Smart City - Vincent Callebaut Architectures

Slika 3. 2050 Paris Smart City (foto: Vincent Callebaut Architectures)

Nautilus Eco-Resort

„Nautilus“ je futuristički eko-kompleks planiran za Filipine koji bi imućnijim turistima omogućio odmor bez zagađivanja planete (izuzev letova do tamo). Celokupan projekat bi bio uređen u formi inspirisanoj Fibonačijevom spiralom i uključivao bi kule koje se rotiraju tako da prate sunce. Tu bi se takođe nalazili i objekti u obliku morskih puževa, koji bi uključivali izložbene prostore i hotele, dok bi u centru ovog kompleksa bila velika zgrada od drvene konstrukcije pokrivena baštama i voćnjacima.

Više o ovome pogledajte ovde.

Nautilus Eco-Resort - Vincent Callebaut Architectures

Slika 4. Nautilus Eco-Resort (foto: Vincent Callebaut Architectures)

Tour & Taxis

Callebautov projekat „Tour & Taxis“ predlaže transformisanje bivše industrijske zone u Briselu u živahnu održivu zajednicu. U okviru ovog područja bi bila izgrađena tri nebodera neodređenog oblika nalik skaklaonici, koji bi bili prekriveni solarnim panelima i zelenilom. Projekat karakterišu i vetroturbine, sakupljanje kišnice i uzgajanje voća i povrća.

Više o ovome pogledajte ovde.

Tour & Taxis - Vincent Callebaut Architectures

Slika 5. Tour & Taxis (foto: Vincent Callebaut Architectures)

Hyperions

„Hyperions“ se sastoj od klastera povezanih drvenih kula u Nju Delhiju u Indiji. Projekat je naziv dobio po najvišem drvetu na svetu. Može se pohvaliti velikom količinom zelenila i mogućnošću gajenja povrća na balkonima, spoljnim delovima objekta, krovovima i specijalizovanim plastenicima. Unutar kula će se nalaziti stanovi različitih veličina, stanovi za studente, prostor za društvene aktivnosti i poslovni prostor, a svi će biti napajani solarnim panelima. Prema Callebautu ovaj projekat će biti završen do 2022. godine.

Više o ovome pogledajte ovde.

Hyperions - Vincent Callebaut Architectures

Slika 7. Hyperions (foto: Vincent Callebaut Architectures)

Agora Garden Tower

Na početku je teško bilo zamisliti kako će tačno teći izgradnja ove uvijene kule u Tajpeju ali „Agora Garden Tower“ pokazuje put. Zanimljiv oblik je inspirisan izgledom duple spirale DNK i svaki sprat se uvija za 4,5 stepena u odnosu na prethodni dok se ne dostigne uvijanje od 90 stepeni u odnosu na početni. Kada bude završena u okviru kule će se nalaziti 23.000 stabala, kao i sistem za sakupljanje kišnice i solarni paneli.

Više o ovome pogledajte ovde.

Agora Garden Tower - Vincent Callebaut Architectures

Slika 7. Agora Garden Tower (foto: Vincent Callebaut Architectures)

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;