INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Izgradnja Mosula uz pomoć 3D štampača i dronova

06.11.2017. | Adam Williams | New Atlas

Firma Vincent Callebaut Architectures je predstavila predlog za obnavljanje razorenog grada Mosula u Iraku nakon proterivanja tzv. Islamske države iz te oblasti. Predlog se odnosi na korišćenje visoke tehnologije 3D štampanja koja uključuje robote poput paukova i dronove. Callebaut predviđa obnavljanje pet velikih mostova uništenih tokom borbi i postavljanje urbanih farmi i novih kuća na njih, kako bi se nahranilo i smestilo izbeglo gradsko stanovništvo.

Slika 1. „5 Farming Bridges“ (foto: Vincent Callebaut Architectures)

Rešenje „5 Farming Bridges“ je projektovano za takmičenje „Rifat Chadirji Prize for Architecture“ gde je osvojilo treće mesto. Cilj takmičenja je bio promovisanje ideja i podizanje svesti o izazovima u pogledu stambenih pitanja u Iraku, pre nego stvaranje planova.

Slika 2. „5 Farming Bridges“ (foto: Vincent Callebaut Architectures)

Predlog podrazumeva reciklažu građevinskog otpada, iz ruševina Mosula koje je posledica ratnog razaranja, u građevinski materijal korišćenjem specijalizovanih centara za reciklažu. Ovaj materijal bi se nakon toga koristio za 3D štampanje pet glavnih mostova u gradu.

Slika 3. „5 Farming Bridges“ (foto: Vincent Callebaut Architectures)

Dronovi bi tada radili zajedno sa 3D robotima štampačima poput paukova na izgradnji. Dronovi bi snabdevali robote paukove odgovarajućim materijalom za izgradnju preko 50.000 modularnih kuća na vrhu mostova. Ove kuće će biti složene u obliku saća inspirisane islamskim mukarnasama (vrsta svoda). Mostovi će biti pokriveni urbanim farmama i drugim zelenilom, i garantovali bi hranu stanovnicima grada ali i poboljšali toplotne performanse mostova.

Slika 4. „5 Farming Bridges“ (foto: Vincent Callebaut Architectures)

„Pet 3D zglobnih štampača u vidu paukova omogućiće izgradnju 30 kuća dnevno ili skoro 55.000 stambenih jedinica za pet godina, koje će se prostirati preko pet mostova", kažu iz firme Vincent Callebaut Architectures. „Svi ostaci ruševina će biti transformisani u resurse. Da bi snabdevali potrebnim materijalom ove 3D štampače, dronovi će im stalno dovoditi građevinski materijal koji dolazi iz okruga u ruševinama, prethodno pripremljen (usitnjen i transformisan) u centrima za reciklažu."

Slika 5. Prikaz kako dron puni 3D robot štampač (foto: Vincent Callebaut Architectures)

Ovo ne bi bio Callebautov projekat da nema  uključenu održivu tehnologiju. Sa tim u vezi, mostovi će uključivati pasivno hlađenje i solarne panele, a kasnije će biti ugrađena i tehnologija za grejanje vode i proizvodnju električne energije. Voda iz reke Tigar bi se koristila za navodnjavanje, a siva voda iz kupatila i kuhinje reciklirala.

Slika 6. „5 Farming Bridges“ (foto: Vincent Callebaut Architectures)

Poseban stil održive arhitekture Callebauta može izgledati preterano ambiciozno, ali nas je iznenadio sa time što je jedna od njegovih ideja pretočena u pravu zgradu. „Agora Garden Tower“  je trenutno u izgradnji u Tajpeju na Tajvanu i izgleda impresivno.

Slika 7. „5 Farming Bridges“ (foto: Vincent Callebaut Architectures)

 

 

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;