Vertikalno selo u Indiji - „Hiperions“

25.02.2016. | Adam Williams | Gizmag

Belgijski arhitekta Vincent Callebaut nastavlja da usavršava svoj prepoznatljivi stil futuristički održive arhitekture sa projektom „Hyperions“. Povezane drvene kule – ili „vertikalno selo“ – karakteriše održivi dizajn i prema rečima arhitekata treba da bude izgrađeno do 2022. godine u blizini Nju Delhija u Indiji.

„Hyperions“ prati uobičajeni dizajn karakterističan za Callebauta i njegova zakrivljena forma će biti prepoznatljiva svakome ko je upoznat sa prethodnim delima arhitekte. Nazvan po najvišem drvetu na svetu kalifornijskoj obalnoj sekvoji u Nacionalnom parku u Kaliforniji („Californian coast redwood“) projekat se sastoji od šest kula mešovite namene sa 36 spratova.

Callebaut kaže da će kule biti bogate zelenilom i da će stanarima biti omogućeno da gaje povrće na terasama, spoljnim delovima objekta, krovovima i specijalnim staklenicima. Projekat podstiče uzgoj ribe ali i da se otpad koristi kao đubrivo, uz to da budu male farme sa stokom u kulama.

Unutrašnjost će činiti stanovi različitih veličina, tu će biti i stanovi za studente, prostor za društvene aktivnosti i poslovni prostor. Nameštaj će biti napravljen od prirodnih i recikliranih materijala, a mreža visoko postavljenih mostova će omogućiti stanovnicima da se kreću od kule do kule.

Iako projekat pre svega treba da bude izgrađen od drveta (iz šume Delhija), kule će imati i betonsko i čelično ojačanje, uključujući i temelj.

Održiva tehnologija i dizajn projekta „Hyperions“ su značajni i veoma kompleksni. Neke od najznačajnijih karakteristika uključuju proizvodnju električne energije pomoću vetrenjača i solarnih panela, koji su pričvršćeni na fasadu kula kao i ponovno korišćenje kišnice i korišćene vode. Međutim, još uvek nema podataka koji se odnose na količinu i efikasnost zelene tehnologije u ovoj ranoj fazi.

Ovo je ambiciozan projekat a može biti oprošteno samo pod pretpostavkom da nikada neće biti zapostavljen. Međutim, Callebaut uverava Gizmag da će projekat biti završen do 2022. godine u okviru razvoja „Jaypee Sports City“ u Grater Noida u blizini Nju Delhija. Biće interesantno videti koliko gotov projekat podseća na planirani.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Saša 19.07.2021.
A je l' može prvo obilaznica oko Kragujevca...
Aleksa 14.07.2021.
Glavnu stavku niste naveli, a to je, trenut...
DARKO 12.07.2021.
Zato što su najkorumpiranija državna instit...
Rasa 08.07.2021.
Koji je uslov za dobijanje subvencije za fa...
Snezana 07.07.2021.
Moje postovanje. Imam kucu kominovanu naboj...