INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Futuristički Pariz je prepun bujnih zelenih nebodera

09.01.2015. | Inhabitat

Arhitektonski biro Vincent Callebaut Architecture je nedavno predstavio planove za transformaciju Pariza u futuristički „pametni“ grad koji izgleda više kao makrostudija prašume nego urbana džungla.

Pametni grad biroa Vincent Callebaut Architecture je naručen kao deo Klimatskog energetskog plana Pariza, i on prikazuje kako bi Pariz iz 2050. godine mogao da usvoji održivost radi stvaranja zdravije budućnosti uz zadržavanje svoje istorijske estetike i ispunjavanje svojih dugoročnih energetskih ciljeva.

Projekat uključuje Planinski toranj i druge zelene nebodere inspirisane prirodom i koji se uklapaju u okviru postojeće urbane matrice grada. Objekti koriste niz zelenih građevinskih strategija uključujući pasivno grejanje i hlađenje, sakupljanje kišnice, kao i žive zelene zidove koji ulivaju svež vazdu u užurbanu metropolu. Projekat takođe integriše zajedničke bašte i zelene prostore, podstičući stanovnike da unesu aspekte ruralnog života u urbani prostor.

Futuristička vizija Pariza predviđa korišćenje prostora i materijala na najefikasniji mogući način - fasade u obliku saća na neboderima služe kao solarni generatori koji sakupljaju sunčevu energiju i proizvode biogorivo. „Filosvetla“, koja se nalaze na vrhovima nebodera, proizvode svetlost i energiju korišćenjem vetroturbina.

Neboderi su takođe mešovite namene, podstičući integraciju poslovanja, stanovanja i komercijalnih preduzeća, što umanjuje potrebu za transportom i prevozom na dnevnoj bazi i smanjuje troškove goriva i zagađenje grada.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


ČELIK
ČELIK
BAČKI JARAK
www.celikdoo.rs

SET
SET
ŠABAC
www.set.rs

LHR
LHR
NOVI BEOGRAD
www.lhr.rs

hiCAD
hiCAD
NOVI SAD
www.hicad.biz

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nenad 12.06.2024.
Samo da je ne zatvore kao Pailulsku. Više n...
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...

;