INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Vlakna korenastih biljaka za jači beton

18.06.2018. | Ben Coxworth | New Atlas

Naučnici uveliko rade na tome da dobiju jači i ekološki efikasniji beton. Shodno tome su istraživači sa Lancaster University u Britaniji postigli još bolje rezultate koristeći jeftinije „nano pločice" proizašle iz vlakana korenastih biljaka.

Studiju dokazivanja koncepta vodi profesor Mohamed Saafi. On nam govori da su pločice zasnovane na celulozi, proizvedene u saradnji sa škotskom firmom CelluComp, u osnovi „nano listovi sintetizovani iz korenja šargarepe i šećerne repe". Koriišćeno je povrće koje je otpad iz prehrambene industrije.

Ilustracija (preuzeto sa www.pixabay.com)

Kada se pločice dodaju u tradicionalnu betonsku mešavinu (cement, agregat i voda), one povećavaju količinu kalcijum-silikatnog hidrata koji je glavni proizvod hidracije široko korišćenog Portland cementa i odgovoran za jačinu betona.

U laboratorijskim testovima, dodavanje ovih pločica je činilo beton znatno jačim, u meri da je potrebno 40 kilograma manje Portland cementa po kubnom metru betona za postizanje iste jačine. To znači da bi se manje betona koristilo za bilo koji konstrukciju, što je veoma važno za životnu sredinu, jer je proizvodnja cementa veliki izvor emisije ugljen-dioksida.

Pored toga, dodavanje pločica povećava gustinu betonske mikrostrukture, što omogućava konstrukcijama da traju duže, jer su otpornije na koroziju. Kao rezultat toga, te konstrukcije ne bi bilo potrebno često menjati, što dodatno smanjuje količinu cementa koji zahteva građevinska industrija.

Ilustracija (preuzeto sa www.pixabay.com)

„Kompoziti nisu samo superiorniji od postojećih cementnih proizvoda u pogledu mehaničkih i mikrostrukturnih svojstava, već koriste i manje količine cementa", kaže Saafi. „Ovo značajno smanjuje potrošnju energije i emisije CO2 vezanu za proizvodnju cementa."

Naučnici takođe razmatraju stvaranje tankih listića zasnovanih na nano pločicama, koje bi se nanosile na spoljašnji deo postojećih konstrukcija napravljenih od tradicionalnog betona. Listovi mogu povećati životni vek ovim konstrukcijama, pružajući im dodatnu čvrstoću.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


LAFARGE-300X250-BANNER
MAKSPLAST-300X120-BANNER

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;