INFONET-468X60-BANNER

Inženjeri otkrili tajnu Krivog tornja u Pizi

10.05.2018. | Michael Irving | New Atlas

Zbog svog poznatog i neželjenog nagiba, Krivi toranj u Pizi je verovatno jedan od najpoznatijih građevinskih grešaka na svetu. Iako je bio stabilan tokom restauracije devedesetih godina prošlog veka, Toranj je stajao pod ovim uglom neprekidno više od 600 godina pre toga, preživljavajući brojne velike zemljotrese bez oštećenja. Sada je tim inženjera otkrio zašto je to tako i razlog zbog koga ovo uspeva vekovima unazad.

Nagib je postao očigledan gotovo odmah, nakon izgradnje drugog sprata 1178. godine. Krivica je pala na temelj, koji je bio previše mali i postavljen na vrhu mekog tla. Međutim ovo nije sprečilo inženjere da nastave svoj posao i sagrade i preostalih šest spratova narednih 200 godina.

Slika 1. Krivi toranj u Pizi (preuzeto sa www.pixabay.com)

Vekovima je Krivi toranj u Pizi bio pod uglom od pet stepeni, tako da građevina visoka 58 metara zapravo odstupa u visini za više od 5 metara. Međutim, uprkos svojoj očiglednoj ranjivosti, konstrukcija je preživela najmanje četiri snažna zemljotresa zabeležena u ovom području od 1280. godine. Kako je to učinjeno, ostala je misterija.

Dakle, istraživački tim sastavljen od 16 inženjera sa uglednih univerziteta kao što su University of Bristol i Roma Tre University, započeli su istraživanje. Oni su proučavali seizmološke i geotehničke karakteristike konstrukcije kao i samu konstrukciju i njegovu okolinu i otkrili da je zapravo sve ovo dalo jedinstvenost Krivom tornju i da svi elementi zajedno utiču na ovaj fenomen.

Slika 2. Krivi toranj u Pizi (preuzeto sa www.pixabay.com)

U suštini, interakcija između tla i konstrukcije koja se na njemu nalazi je daleko dinamičnija u odnosu na većinu drugih objekata. Pomeranje zgrade nije usklađeno sa pomeranjem zemlje tokom zemljotresa, zbog toga što je zemljište u temelju mekano.

„Ironično je to, što je isto ovo tlo i izazvalo nagnutu nestabilnost i dovelo Toranj do granice da se sruši, ali se može priznati da ono i pomaže da preživi ove seizmičke događaje", kaže George Mylonakis, inženjer studije.

Rezultati će biti formalno predstavljeni na „European Conference in Earthquake Engineering“ u Grčkoj sledećeg meseca.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;