Hiperlup od 10km planiran za Abu Dabi

19.04.2018. | Nick Lavars | New Atlas

Hyperloop Transportation Technologies (HyperloopTT) objavio je planove za komercijalni hiperlup sistem za glavni grad UAE, Abu Dabi. U planu je da sve bude spremno na vreme za izložbu „Expo 2020“, koja će se održati u blizini Dubaija.

Zbog naglaska na futurističke tehnologije, ne iznenađuje to što je UAE postala središnja tačka za projektante hiperlupova. Pre sada već par godina, Virgin Hyperloop One je potvrdio buduću vezu između Abu Dabija i Dubaija, preko prve hiperlup rute.

Virgin Hyperloop One takođe sprovodi studije izvodljivosti vezan za istraživanje kako veoma brzi transportni sistemi mogu preneti tovar iz luke u unutrašnjost zemlje. Firma takođe ima i ambicije za razvoj kompletne mreže koja povezuje gradove na Bliskom istoku. Ovo bi uključilo 12-minutnu vezu između Abu Dabija i Dubaija, koji su na razdaljini od 139km, odnosno sat i po vremena vožnje automobilom.

HyperloopTT je potpisao sporazum sa lokalnim izvođačem Aldar Propertiesom vazan za započinjanje izgradnje. Plan je da se prvo krene sa postavljanjem cevi u dužini od 10km u Abu Dabiju, blizu stambenog dela Alghadeera koji se nalazi u blizini granice koja odvaja Abu Dabi i Dubai. Nalazio bi se neposrednoj blizini lokacije od 438 hektara gde će biti održan „Expo 2020“ i u blizini Al Maktoum International Airport.

Kompanija se nada da će se na kraju ovaj projekat proširiti kako bi se pokrilo rastojanje između Dubaija i Abu Dabija, i potom povezali sa Rijadom u Saudijskoj Arabiji što je skoro 1.000km. Nije predložen vremenski okvir kada bi ovo moglo da se realizuje, ali iz kompanije kažu da se nadaju da će prvi deo biti u fukciji za „Expo 2020“.

„Nacija koja razmišlja o budućnosti i gleda napred kao što je UAE je idealna za izgradnju najrevolucionarnijeg, najefikasnijeg i najbržeg transportnog sistema na svetu", kaže Dirk Ahlborn, direktor HyperloopTT-a. „Sa ovim istorijskim sporazumom u Abu Dabiju, napravićemo veliki korak ka prvom komercijalnom sistemu u svetu."

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Iva 26.11.2021.
Kako se osb ploce na plafonu terase mogu ob...
Mira 22.11.2021.
Da li se zna ko je investitor i nadzor ?
Nenad 13.11.2021.
Lepa vest za vlasnike vikendica na području...
Radoslav 11.11.2021.
Od Marta do Novemra 2021 nema ankete. Gde je
Tehno Konstrukt 10.11.2021.
U Srbiji, neki manji preduzimaci sto rade r...