Otpad od ugljenih vlakana za poboljšanje vodopropusnog betona

06.03.2018. | Ben Coxworth | New Atlas

Iako je proizvodnja proizvoda od ugljenih (karbonskih) vlakana u stalnom porastu, reciklaža materijala i dalje ostaje izazov. Međutim, zahvaljujući istraživanju koje se sprovodi na Washington State University, uskoro će biti moguće da se usitnjeni otpad od ugljenih vlakana upotrebi u novom i poboljšanom vodopropusnom betonu.

Prvo, šta je propusni beton? To je visoko-porozni beton koji velike količine vode može da izdrenira direktno u zemlju iznad koje se nalazi. Ne samo da pomaže u sprečavanju poplava, već smanjuje zagađenje voda u odnosu na tradicionalni nepropusni beton jer voda prolazi kroz celu dužinu puta i tako akumulira sve više zagađujućih materija, pre nego što ode u kanalizaciju i u lokalni vodeni put.

Nažalost, zbog svoje poroznosti, vodopropusni beton nije toliko izdržljiv kao standardni. Zato ovde na scenu stupaju ugljena vlakna.

Slika. Vodopropusni beton (foto: Washington State University)

Predvođen Karlom Englundom i Somayehom Nassirijem, istraživački tim sa Washington State University je koristio jeftinu mehaničku tehniku za mlevenje ugljenih vlakana koje je obezbedila kompanija Boing. Kada je ugljenično vlakno dodato postojećem vodopropusnom betonskom miksu, znatno su se povećali izdržljivost i čvrstoća rezultirajućeg materijala.

„Što se tiče čvrstoće pri savijanju, dobili smo zaista dobre rezultate - isto kao i kod standardnog betona, a da je dreniranje i dalje ostalo brzo", kaže Nassiri.

Pored toga, ugljenično vlakno ostavljeno je u njegovom složenom kompozitnom obliku, koje ne zahteva nikakvo tretiranje toplotnim ili otrovnim hemikalijama.

Naučnici su pokazali efikasnost tehnologije na laboratorijskim uzorcima, a sada se nadaju da će obaviti i testove velikih razmera. Rad na istraživanju nedavno je objavljen u časopisu „Journal of Materials in Civil Engineering“.

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Cane 02.08.2021.
To rušenje objekata ne ide nikom u prilog,p...
Jovan Vranjes 02.08.2021.
Opstina zemun nam je prodala placeve sve po...
Maki 28.07.2021.
Šta je sa nelegalnim zgradama gde investito...
Žile 28.07.2021.
Traže legalizaciju zgrada starih preko 40 g...
Predrag 24.07.2021.
Interesuje me cena po mq kako se krece