„Parachute Hybrids" - stambeni kompleks u Moskvi

23.02.2018. | WAN

Firma Steven Holl Architects, u saradnji sa umetničkom grupom „Kamen", pobedila je na međunarodnom takmičenju  za projektovanje stambenog kvarta u Tushino distriktu u Moskvi. U konkurenciji su bile poznate arhitektonske firme Fuksas Architecture, Zaha Hadid Architects, Mad Global i Tsimalo, Lyashenko & Partners. Projekatom će se dobiti novi centar mešovite namene na nekadašnjem padobranskom poligonu, u okviru koga će se nalaziti stambeni objekti, društveni prostor, obdanište i osnovna škola.

Slika 1. „Parachute Hybrids" (foto: Steven Holl Architects)

Steven Holl Architects je predložio novu tipologiju zgrade - „Parachute Hybrids" koja kombinuje panelnu konstrukciju sa dodatnim „obešenim“ delovima u gornjim odeljcima, kao što to imaju padobrani kada se nalaze u vazduhu.

Slika 2. „Parachute Hybrids" (foto: Steven Holl Architects)

Veliki kružni otvori u fasadama kula daju definisani geometrijski karakter i izražavaju zdravo društveno okruženje. Glavni projekat je osmišljen tako da ga oblikuje javni prostor uz maksimalnu izloženost suncu. Objekti su postavljeni i okrenuti tako da okružuju veliki, javni vrt i igralište. Ovaj uokvireni prostor podseća na raniju svrhu lokacije koja je služila kao poligon za padobrance.

Slika 3. „Parachute Hybrids" (foto: Steven Holl Architects)

Tushino se nalazi u severozapadnom delu Moskve duž obale reke Moskve. Tokom većeg dela XX veka, na ovoj lokaciji se nalazila škola za pilote i padobrance, uključujući Centralni Aero klub SSSR-a, i ovde su se odvijale parade vazduhoplovstva. Gradski zvaničnici su početkom 2000. godine predložili pretvaranje nenaseljenog područja u urbani centar od 200.000m² za stanovanje, komercijalni i poslovni prostor, zabavu i sport.

„Tushino može biti važan urbani model za život u gusto naseljenim delovima u 21. veku, koji oblikuje javni otvoreni prostor", rekao je Steven Holl. „Novi tip građevine koji smo predložili ovde inspirisan je istorijom lokacije koja ovo mesto čini jedinstevnim."

Slika 4. „Parachute Hybrids" (foto: Steven Holl Architects)

Grupa Vi Holding je naglasila važnost udobnog životnog okruženja, koji uključuje bogatu infrastrukturu i prostore za obrazovanje. Novi vrtić i osnovna škola su projektovani da budu samostalni u arhitektonski različitim zgradama koje karakterišu prirodno osvetljenje i zeleni prostor. Stambeni kompleks će takođe sadržati i pogodnosti poput spa centra, bazena, kafića i salona.

Slika 5. „Parachute Hybrids" (foto: Steven Holl Architects)

U okviru Tushino distrikta će se nalaziti različiti tipovi stambenih objekata za ljude različitih socijalnih statusa. Steven Holl Architects posvećen je dugoročnom i održivom dizajnu kada je u pitanju svaki projekat. Projekat za stambeni kompleks u Tushinu karakterišu zeleni krovovi, solarne pergole, dnevno osvetljenje, reciklaža kišnice i geotermalno grejanje i hlađenje. Stanovi će biti ograđeni fasadom od tankog stakla koje će zimi pomoći u izolaciji zgrade a leti stvoriti otvorene balkone za svaki stan. Kroz lokaciju će prolaziti i eko koridori, neometani automatskim saobraćajem, koji će povezivati distrikt sa rekom Moskvom.

Prva faza skiciranja treba da bude završena 15. marta 2018. godine.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Đorđe 14.10.2021.
Radio bi 2 vikend kuće na Zlatiboru unutraš...
Kamenorezac 11.10.2021.
NIje poskupeo kamen, možete proveriti na sa...
Ivan 06.10.2021.
Sve je to ok. Ali da su bar vratili put u p...
ljuba 29.09.2021.
Hajde da danas analiziramo ocene izvodljivo...
Savic 27.09.2021.
Jedno od najlepiših i najpoželjnijih naselj...