INFONET-468X60-BANNER

Kulturni centar sa bioskopom na zelenom krovu

21.02.2018. | India Block | Dezeen

UNStudio je pobedio na takmičenju za projektovanje novog bioskopskog i kulturnog centra sa zelenim krovovima i zidovima od nerđajućeg čelika. Ovaj objekat će se nalaziti u sklopu glavnog masterplana kompanije BIG „EruopaCity“ na periferiji Pariza.

Tri međusobno povezana bloka od čelika, koji podnosi različite vremenske uslove, će činiti „Centar Culturel dédié au 7è Art“. Ovaj Centar će obuhvatati bioskop i „laboratoriju za kulturu" u okviru kojih će se nalaziti bioskopska platna - unutra i na otvorenom.

Slika 1. „Centre Culturel“ (preuzeto sa www.dezeen.com)

„EuropaCity“ je masterplan danske firme BIG „težak“ 2.74 milijardi funti. Na ovom konkursu od firmi je traženo da projektuju osam ključnih objekata za ovu oblast. Ovo je uključivalo hotele, koncertnu dvoranu, izložbenu dvoranu i savremeni cirkus.

Centralni koncept BIG-ovog masterplana za „EuropaCity“ bila su „kotrljajuća brda", a holandski studio UNStudio je odgovorio sa svojim projektom koji karakterišu kose krovne terase prekrivene zelenilom, odakle će se pružati panoramski pogled na Pariz.

U okviru ovih terasa će se nalaziti velika platna (ekrani), kao i restorani i kafići koji će čineti „Centre Culturel“ javnim mestom.

Slika 2. „Centre Culturel“ (preuzeto sa www.dezeen.com)

„Za projekat Centra inspiraciju smo našli u bisokopu na otvorenom, a želeli smo i da proslavimo umetnost stvaranja filmova", rekao je osnivač firme UNStudio Ben van Berkel.

„Mi smo kreirali zgradu u kojoj možete stvarati filmove ali i uživati u njima kroz objedinjeno iskustvo", dodao je on.

Sudeći prema arhitektama, izabrane su fasade od čelika u cilju stvaranja „velike skulpture“ koja će krasiti ovaj krajolik. Ovaj materijal je favorizovan za instalacije na otvorenom zbog njegove otpornosti i estetskog izgleda njegovog prirodnog stvaranja patine.

Slika 3. „Centre Culturel“ (preuzeto sa www.dezeen.com)

Pored bioskopa na otvorenom u „Centre Culturel“, UNStudio će unaprediti i bioskop za zatvorene projekcije.

„Bioskopi su savršeni primer skrivene arhitekture. Oni su neka vrsta zgrade koja postaje nevidljiva kada uđete u njega. Provodite do dva sata u zatamnjenoj sobi, uronjeni u alternativni prostor i maštu...i onda odlazite", objasnio je Berkel.

„Ovo ograničeno iskustvo koje bioskop nudi posetiocima kao mesto događaja, dovelo je do ključnog koncepta kojim se vodio naš projekat: želja za stvaranjem zgrade koja nudi mnogo bogatiji doživljaj kinematografije".

Svaki od tri bloka koji sadrži bioskopsku dvoranu biće uređen prema žanru filmova, pri čemu će svaki blok biti organizovan u tri različita „klastera".

Ispresecani prostori teže ka zajedničkom foajeu, koji gleda na nivo ispod gde se nalaze trening i produkcijski studiji, dajući tako posetiocima mogućnost da na licu mesta vide stvaranje filmova.

Slika 4. „Centre Culturel“ (preuzeto sa www.dezeen.com)

Kosi krovovi „Centre Culturel“ ne bi trebali da blokiraju sunčevu svetlost, koja treba da dopre do hotela koji je planiran pored ovog objekta.

Uglovi volumena su isečeni i nagnuti tako da obezbeđuju da se na krovnoj palubi uhvati maksimalna količina sunčeve svetlosti i minimalna količina vetra. Na čeličnoj fasadi biće dodate perforacije kako bi se kanalisao vetar i prirodno provetrile unutrašnje prostorije.

Krovna vegetacija obezbediće sloj toplotne izolacije, smanjujući tako gubitak toplote preko plafona i sprečavajući da prostori ispod upijaju previše toplote.

Slika 5. „Centre Culturel“ (preuzeto sa www.dezeen.com)

UNStudio je upravo pobedio i na tenderu za izgradnju nove žičare u Geteborgu u Švedskoj. Amsterdamski studio će takođe izgraditi i najvišu kulu sa keramičkom fasadom na svetu u Dubaiju.

BIG gradi novi poslovni objekat za Google u Kaliforniji koji će imati terasastu baštu na krovu sa cik-cak pešačkom stazom sa strane.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;