INFONET-468X60-BANNER

10 najvećih trendova u arhitekturi koji su obeležili 2017. godinu

20.12.2017. | Jessica Mairs | Dezeen

U narednom tekstu biće prikazani trendovi koji su dominirali u sferi građevinarstva tokom 2017. godine. Obuhvaćen je veliki broj projekata realizovanih širom sveta, od čudesnih transportnih kontejnera pretvorenih u stambene prostore do neverovatnih nebodera.

Zgrade pokrivene biljkama

Ove godine bilo je objekata pokrivenih biljkama više nego ikada ranije. Među 15 najznačajnijih projekata, od kojih su neki već započeli sa realizacijom dok su drugi i dalje samo predlozi na papiru, ističe se „1000 Trees“ u Šangaju koji je projektovala firma Thomasa Heatherwicka. Kao što joj i samo ime kaže, ova zgrada će biti prekrivena sa 1.000 sadnica koje će biti raspoređene preko objekta.

Firma Vo Trong Nghia Architects je nastavila sa trendom rekonstruisanja kuća pokrivenih bambusom u Ho Ši Minu, od kojih je jedna osvojila nagradu „World Building of the Year 2017“ u okviru manifestacije „World Architecture Festival“. Zatim, Stefano Boeri koji je predstavio projekat za izgradnju vertikalnih šuma koje neutrališu smog od Nanjinga do Marsa.

Slika 1. „1000 Trees“ (foto: Dezeen)

Neverovatni transportni kontejneri

Iako upotreba transportnih kontejnera u neke druge svrhe izuzev njegove primarne namene nije potpuno nova ideja, ove godine su predlozi mnogo ambiciozniji od prethodnih godina - od parnih kupatila i bazena do isturenih kancelarija u dvorištu i fudbalskih stadiona.

Ovogodišnji najinteresantniji projekat je kuća napravljena od transportnih kontejnera raspoređenih tako da podseća na kaktus i nalazi se u kalifornijskoj pustinji.

Utisak je takođe ostavila i kuća u Bruklinu napravljena od naslaganih kontejnera koji su isečeni kako bi formirali objekat pod uglom.

Slika 2. Kuća nalik kaktusu u Kaliforniji (foto: Dezeen)

Rodna ravnopravnost u arhitekturi

Godina je započela obećavajuće kada je u pitanju rodna ravnopravnost sa Denise Scott Brown. Poznato je da je ona odbila da primi Pritzkerovu nagradu, a dobitnica je „Jane Drew Prize“ za žene u arhitekturi. Međutim, izgleda da je napredak otišao u pogrešnom pravcu, pošto je usledio niz loših odluka donetih u okviru ove branše.

Usput, „UK Construction Week“ zaposlio je glumice u stilu „Vegas show girl" kako bi privukli kupce, dok je bivša urednica Dezeen portala Anna Winston pisala o kulturi u okviru ove branše koja tiho podržava seksističko ponašanje. Takođe je i Bjarke Ingels bio prisiljen da brani optužbe o seksizmu u okviru svoje firme.

Zaključak je da samo tri najveće svetske arhitektonske firme imaju ženu za lidera.

Slika 3. „UK Construction Week“ (foto: Dezeen)

Zgrade od unakrsno-lamelirane drvene građe su postale stvarnost

Jedna od najznačajnijih i najviših drvenih zgrada na svetu završena je prošlog meseca u Londonu.

Britanski brend u sferi nameštaja Vitsœ je takođe koristio drvo kao materijal za svoje novo „namerno nezavršeno" sedište i radionicu u Royal Leamington Spa, dok je firma OFIS Arhitekti koristila unakrsno laminiranu drvnu građu kako bi stvorila robusnu planinsku kolibu u Sloveniji.

Prva hibridna drvena kula je dobila zeleno svetlo za gradnju u SAD, gde su Skidmore, Owings & Merrill dali savete vezane za izgradnju drvene konstrukcije.

Slika 4. Prva hibridna drvena kula je dobila zeleno svetlo za gradnju u SAD (foto: Dezeen)

Fokusiranje na socijalno stanovanje

Fatalan požar koji je zahvatio „Grenfell Tower“ zgradu sa socijalnim stanovima doveo je u žižu javnosti u Velikoj Britaniji stambene objekte, naročito posleratne.

Diskusija se nastavila u Australiji privatnom prodajom zgrade „Sirius“, a u Velikoj Britaniji rušenjem „Robin Hood Gardensa“ i obnavljanjem „Park Hill“ i „Thamesmead“.

Međutim, iako je veliki deo 2017. godine nažalost „potrošen“ na trenutno stanje socijalnog stanovanja, Royal Institute of British Architects dodelio je nagradu „Royal Gold Medal“ Neave Brownu koji je pionir za kvalitetno javno stanovanje.

Slika 5. Posleratni stambeni objekti (foto: Dezeen)

Neboderi iz fantazije

Ove godine poželjena je „dobrodošlica“ avangardnim neboderima sa različitim nivoima održivosti.

Firma Clouds Architecture Office predložila je projekat za najviši neboder na svetu koji je zakačen za asteroid i sa koga se stanovnici padobranom mogu spustiti na zemlju, dok je Haseef Rafiei predvideo 3D štampani neboder koji bi pokrenuo gradnju modularnih kuća.

Oiio je dao predlog za ogromnu presavijenu kulu u Njujorku koja bi postala najduža zgrada na svetu.

Slika 6. Neboder zakačen za asteroid (foto: Dezeen)

Umanjuje se broj zgrada u brutalističkom stilu

Kako se 2017. završava, tako i buldožeri završavaju svoj posao sa rušenjem „Robin Hood Gardens“. Nakon višegodišnjeg podnošenja molbi da se sačuva „Alison and Peter Smithson“ blok u istočnom Londonu, on je ipak srušen, izuzev  dela koji čuva muzej V&A.

Poslednje nedelje ukazuje se i na zlokobnu budućnost „Sirius“ stambenog bloka u Sidneju, koju je rukovodstvo New South Walesa dalo na prodaju za privatni razvoj.

Slika 7. Rušenje zgrada u brutalističkom stilu (foto: Dezeen)

Reflektujuće ružičaste fasade

Trend boja u 2017. godini bila je milenijum roze. Pomama je počela prvo za enterijer i opremu a kasnije se porširila i na fasade. Duggan Morris je odabrao ovu nijansu za fasadu „Kings Cross“ .

Pojavili su se i mnogi drugi projekti sa ružičastim motivima: Simon Astridge je postojećoj kući pripojio objekat prašnjavo ružičaste boje u Londonu, firma Productora je ofarbala „Californian bungalow“ u ovu nijansu, dok je Extrastudio koristio pigmentirani malter, kako bi bivšoj vinariji u južnom Portugalu dao novi izgled.

Slika 8. „Kings Cross“ (foto: Dezeen)

Enterijeri inspirisani japanskom tradicijom

Proširenje kuće u Londonu sa ukopanim kupatilom u japanskom stilu pokrenulo je trend za enetrijerom inspirisanim japanskom tradicijom. Projekat je osvojio nagradu „Do not Move Improve! 2017“ za renoviranje kuće.

Još jedan projekat renoviranja viktorijanske kuće u Londonu bio je inspirisan istom tematikom, uparivši tatami matiranje i dimljenu hrastovu oblogu sa sirovim gipsanim radovima kako bi sve upućivalo na japansko nasleđe klijenata.

Japanski lanac restorana „Nobu“ pretvorio je hotel na plaži iz 1950-ih godina u Kaliforniji u moderan hotel u japanskom stilu.

Slika 9. Enterijer inspirisan japanskom tradicijom (foto: Dezeen)

Pokretne zgrade

Čekrk, motori i ručice nastavili su da očaravaju u 2017. godini, pa tako „Fosun Foundation“ u Šangaju ima fasadu nalik zavesi od bronzanih cevi, dok „Dubai Apple Store“ ima okretna „solarna krila“.

Za gradnju svog studija, Fernando Abellanas izabrao je neočekivanu lokaciju - donju stranu mosta koja je pokrivena grafitima i nalazi se u Valensiji. Samouki projektant koristio je betonsku konstrukciju kako bi napravio krov i zidove. Dok je Olson Kundig projektovao kuću u Zapadnoj Americi sa iskošenim staklenim zidom od 7 metara, koji se može pomerati uz pomoć ručica.

Slika 10. „Hidden Studio“ (foto: Dezeen)

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nenad 12.06.2024.
Samo da je ne zatvore kao Pailulsku. Više n...
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...

;