INFONET-468X60-BANNER

Ugljenično-neutralni stambeni kompleks od unakrsno lameliranog drveta

01.11.2017. | India Block | Dezeen

Završeni su radovi na desetospratnom ugljenično-neutralnom stambenom kompleksu u londonskom Dalstonu. Projekat je arhitektonske firme Waugh Thistleton koja tvrdi da je ovo „najveća zgrada od unakrsno lameliranog drveta“.

Ne samo da je za „Dalston Works“ iskorišćeno više unakrsno lamelirane građe (CLT) nego za bilo koju drugu građevinu na svetu, a visoka je 33,8 metara, već je i među najvišim konstrukcijama koje su pioniri u upotrebi ove vrste drveta.

Spoljni zidovi mogu biti obloženi ciglom, ali njihovi okviri - kao i zidovi sa strane, podovi, plafoni, stepenice i deo za liftove su napravljeni od drveta i lepka. Arhitekte su izračunale da je konstrukcija pet puta lakša nego da je napravljena od betona.

Jednostavnije i lakše jezgro značilo je da je tim mogao graditi mnogo više na samom mestu nego što je ranije smatrano održivim, s obzirom na njegovu blizinu planiranoj ruti za Crossrail - novu železničku liniju koja se proteže kroz London.

Slika 1. „Dalston Works“ (foto: Daniel Shearing)

Waugh je rekao da je projekat pokazao „budućnost u izgradnji konstrukcija sa niskom emisijom ugljenika".

„Naša zgrada je primer i nudi rešenje za potražnju za izgradnjom stambenih objekata velike gustine koji su pristupačni i ekološki održivi", dodao je on.

U toku 2015. godine, Andrew Waugh, osnivač Waugh Thistletona, rekao je da je CLT predvideo „novu drvenu eru", predviđajući da će materijal postati sve popularniji jer su arhitekte prihvatile njegov i praktičan i estetski kvalitet.

CLT se proizvodi postavljanjem tri, pet ili sedam komada drveta pod pravim uglom i njihovim lepljenjem. Dobijeni materijal je izuzetno prilagodljiv, lakši je od čelika ili betona i tokom njegove proizvodnje dolazi do manjeg emitovanja zagađujućih materija.

Slika 2. „Dalston Works“ (foto: Daniel Shearing)

Upotreba ovog materijala znači da će zgrada biti i ugljenično-negativna u prvih nekoliko godina njegove upotrebe.

Drveni okvir ima 50% manje ugrađenog CO2, odnosno količine energije potrebne za proizvodnju i oblikovanje materijala, u odnosu na tradicionalni betonski okvir. Takođe zaključava 2.600 tona CO2.

„„Dalston Works“ pokazuje mogućnosti unakrsno-lameliranog drveta kao troškovno efikasne i neophodne, održive alternative za zagađujuće tehnologije izgradnje koje uključuju beton i čelik", rekao je Waugh.

U susednom Shoreditchu se nalazi desetospratna zgrada koju je projektovala firma Hawkins\Brown i za koju se takođe prethodno tvrdilo da je „najviša zgrada od unakrsno lameliranog drveta u Evropi". Ova zgrada je za 0,8 metra niža od „Dalston Works“. „Cube“ ima hibridnu drvenu konstrukciju sa čeličnim elementima izgrađenim oko armiranog betonskog jezgra.

Slika 3. „Dalston Works“ (foto: Daniel Shearing)

Još jedna desetospratna zgrada planirana je za Brizbejn u Australiji. Završetak radova se očekuje u toku 2018. godine. „5 King“ će biti visoka 52 metra, od čega će 45 metara poslovnog prostora biti napravljeno samo od CLTa.

Prefabrikovani okvir „Dalston Worksa“ je izgrađen vam mesta gradnje zgrade i isporučen u komadima pre nego što je sklopljen.

Proces je trajao samo 374 dana, a isporuke na lokaciji su pažljivo organizovane kako bi se izbegao i sveo na minimum bilo koji poremećaj na lokalnom području koji je mogao da bude izazvan tokom transporta.

„Dalston Works“ čine klasteri zgrada između pet i deset spratova, sa različitim visinama projektovani tako da omogućavaju dnevnom svetlu da dospe do dvorišta koja se nalaze ispod.

Slika 4. „Dalston Works“ (foto: Daniel Shearing)

Okvir od CLTa pokriven je fasadom od cigle u edvardskom i viktorijanskom arhitektonskom stilu kao što su susedne terase i magacini.

Projekat mešovite namene vrednosti 24 miliona evra obuhvata 121 stan, 1.500 kvadratnih metara maloprodajnog prostora i restorana i „prilagodljivi poslovni prostor" veličine 3.500 kvadratnih metara.

Na uglu su ranije bili industrijski objekti, ali sa porastom potražnje za stambenim i poslovnim prostorom u ovom novouređenom području severoistočnog Londona u zadnje vreme su se „uselili“ investitori i graditelji.

Dostupna su 102 stana za iznajmljivanje putem „Go Native“, apartmansko-hotelskog brenda koji kombinuje elemente butik hotela kao što su usluge konsijerža sa dugoročnim ugovorima za iznajmljivanje.

Slika 5. „Dalston Works“ (foto: Daniel Shearing)

Jednokrevetni, dvokrevetni i trokrevetni stanovi imaju enterijere dizajnirane od strane firme Conran and Partners. U ponudi su namešeni i nenamešteni stanovi. Dvosoban stan je na raspolaganju za oko 2.190 funti mesečno.

Ako je „Dalston Works“ dokaz da se od CLTa može napraviti montažni, održivi dom dostupan na makro nivou, onda „Tikku“ koncept pokazuje da se može raditi i na mikro nivou.

Finska arhitektonska firma Casagrande Laboratory predstavila je kuću koja je dovoljno mala da se uklapa u jedno automobilsko parking mesto, u okviru manifestacije „Helsinki Design Week“.  

U nešto manje urbanom okruženju, slovenački studio OFIS Arhitekti projektovao je alpsko planinsko sklonište na ivici planine Kanin. Ovaj objekat je izrađen od CLTa, stakla i aluminijuma i morao je da se postavi helikopterom, u čemu je pomogla i vojska.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


PROMO TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;