INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Beton otporan na zemjotres koji zidove drži na svom mestu

17.10.2017. | Ben Coxworth | New Atlas

U javnosti se dosta govori o načinima izgradnje novih zgrada koje će biti otporne na zemljotres, a šta je sa zgradama koje već postoje? Ovim pitanjem pozabavili su se na University of British Columbia (UBC) u Kanadi  i razvili novi beton. Raspršen na postojeće zidove, navodno omogućava da izdrže potrese koji bi ih inače pretvorili u ruševinu.

Slika 1. Nanošenje EDCC raspršivanjem (foto: UBC)

Beton sadrži vlakna na bazi polimera, poznata pod nazivom ekološki elastični cementni kompozit (EDCC). Ovi elementi proizvodu daju čvrstoću, ne razlikujući ga od čelika, koji pod pritiskom postaje fleksibilan umesto da se raspada kao tradicionalni beton.

Pored toga, gotovo 70 procenata cementa u materijalu zamenjuje industrijski nusprodukt – „flyash“ ili „leteći pepeo“. To je ono što ga čini ekološkim, jer proizvodnja cementa predstavlja glavni izvor emisije gasova sa efektom staklene bašte a uz to ovaj nusprodukt ne bi ničemu drugom ni služio.

U laboratorijskim testovima, na zidove od tradicionalnih betonskih blokova primenjen je EDCC debljine 10mm. Nakon toga ovi zidovi su bili izloženi simuliranim potresima magnitude od 9.0 - 9.1 stepeni -  što je identično zemljotresu koji je pogodio Tohoku u Japanu, 2011. godine. Zidovi su se držali, dok su se oni bez tretiranja srušili.

Slika 2. Testiranje (foto: UBC)

U planu je prva primena tehnologije u realnom svetu koja će se dogoditi u narednih nekoliko meseci. EDCC će se primeniti na zidove OŠ „Dr Annie B. Jamieson“ u Vankuveru. UBC je takođe ugostio i Canada-India Research Centre of Excellence kako bi materijal učinio dostupnim za adaptaciju škole u severnoj Indiji vezanu za poboljšanje seizmičke sigurnosti zgrade.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


LAFARGE-300X250-BANNER
MAKSPLAST-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;