INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Osam najboljih instalacija na otvorenom ovog leta

21.06.2016. | Dezeen

Bazen sa „mermernom vodom“ u dvorištu francuskog dvorca i visoki vodopad u vazduhu u vrtu Versajske palate su među instalacijama na otvorenom koje su postavljene duž Evrope i Severne Amerike i biće tu tokom leta.

U sledećem tekstu predstavljeno je osam instalacija koje se moraju videti:

Svetlucavi mermerni bazen u dvorištu francuskog dvorca

Francuski dizajner Mathieu Lehanneur je oblikovao mermer toliko uverljivo da izgleda kao bazen u kome voda žubori i svoj projekat je predstavio na izložbi u dvorištu „Domaine de Chaumont-sur-Loire Centre D'Arts et de Nature“ u Francuskoj gde je postavljen još od 02. novembra 2016. godine.

Parče dužine 7,5 metara nastalo je iz jednog dela ručno poliranog zelenog mermera, a dizajniran je korišćenjem 3D softvera da bi izgledalo kao da se voda blago njiše uz vetar.

Više o ovome pogledajte ovde.

 

„Tiovivo“ skulpture u obliku životinja delo Jaime Hayona

Tražite nešto da okupira decu? Španski dizajner Jaime Hayon je postavio „područje za igru“ koje je zapravo u obliku životinja i nalazi se na platou kod „High Museum of Art“ u Atlanti gde je svaka životinja ukrašena različitim bojama i dezenima.

Svinja pokrivena crnim i belim ševronima ima mali broj stepenika koji vode do njenog zadnjeg dela , dok iz stomaka crno-belog majmuna izlazi tobogan. Izrađeni od drveta, komadi su dizajnirani tako da se na njih može peti ali i ulaziti unutar njih i sve ovo će biti tu do 27. novembra.

Više o ovome pogledajte ovde.

 

Gigantski vodopad koji lebdi u vazduhu delo Olafur Eliassona

Instalacija dansko-islandskog umetnika Olafur Eliassona je vodopad koji se diže u vazduhu i pada u „Veliki kanal“ u okviru vrta Versajske palate.

Kaskadno sa velike visine iznad površine bazena, „Waterfall“ instalacija pojavljuje se kao bujica vode bez vidljivog izvora kada se gleda sa prednje strane palate.

Postavljena 30. oktobra 2016. godine, Eliassonova postavka takođe uključuje i tri spoljna rada oko vode i nekoliko arhitektonskih intervencija u zatvorenom prostoru.

Više o ovome pogledajte ovde.

 

Šindrom pokriveno „vime“ iz kojeg teče vino

Više od 2.000 litara vina i soka od jabuke koji se ispuštaju iz gigantskih „vimena“ dizajnirali su francuska firma Barreau et Charbonnet i Metalobil u okviru vinograda u okviru regiona reke Loare.

Instalacija koja se tamo nalazi od 4. novembra, sastoji se od pet konusnih posuda koje vise u uvalama u zgradi bivše kuhinje. Podsećaju na tornjeve opatije promenjene veličine, šest metara visoke strukture pokrivene hiljadama šiljaste borove šindre.

Više o ovome pogledajte ovde.

 

Ovogodišnji „Serpentine“ paviljon delo firme BIG

„Serpentine Gallery Pavilion“ osnivača firme BIG, Bjarke Ingelsa je napravljen od zida prozirnih blokova koji su tako formirani da prave „procep“ kako  bi stvorili zakrivljenu unutrašnjost nalik pećini.

U okviru galerijskog godišnjeg programa „Park Nights“, paviljon će biti domaćin večeri događaja kao što su nastupi muzičara, filmske projekcije, plesni performansi i književni događaji.

Pored BIGovog paviljona su četiri manje letnje kućice koje upućuju na hram kraljice Karoline u „Kensington Gardensu“ u Londonu, koji je dizajnirao arhitekta William Kent početkom 18. veka. Svi paviljoni će ostati na tom mestu do 9. oktobra.

Više o ovome pogledajte ovde.

 

Plutajući put preko italijanskog jezera delo Christa

Bugarski umetnik Christo je iskoristio tri kilometra staza od boje šafrana za privremeno spajanje obale italijanskog jezera Iseo sa ostrvima u njegovom centru.

„Floating Piers“ će se protezati preko jezera do 3. jula tokom koga će posetioci moći da hodaju od Sulzana na istočnom obodu jezera do ostrva Monte Isola. Oni takođe mogu da koristite dve staze do ostrvca San Paolo, koje je okruženo pontonima.

Više o ovome pogledajte ovde.

 

Paviljon od karbonskih vlakana ispleten od strane robota

Paviljon od karbonskih vlakana ispleten od strane robota podignut u dvorištu londonskog „V&A“ muzeja će biti postavljen sve do 6. novembra u okviru sezone inženjerskih događaja.

Program će obuhvatiti prvu veliku retrospektivu Ove Arupa, inženjera 20. veka koji stoji iza Arup grupe. Takođe će se naglasiti projekti britanskih inženjerskih kompanija, uključujući AKT II, Atelier One, Buro Happold, Expedition Engineering i Jane Wernick Associates.

Više o ovome pogledajte ovde.

 

Reka plivajućih čeličnih kuglica u okviru kultne zgrade

Instalacija japanskog umetnika Yayoi Kusame prvobitno stvorena za Venecijanski bijenale 1966. godine je prikazana u blizini kultne „Glass House“  Philip Johnsona u Konektikatu do 30. novembra.

Pod nazivom „Narcissus Garden“, instalacija se sastoji od 1.300 čeličnih kugli koje plutaju po površini jezerca. Kugle su postavljene na površini poseda „Glass House“ nekretnine u New Canaanu pod nazivom „Lower Meadow“ ispred paviljona dizajniranog od strane arhitekte u neposrednoj blizini njegove čuvene kuće sa staklenim zidovima iz 1949. godine.

Više o ovome pogledajte ovde.

 

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;