Bazen sa „vodom“ od mermera u bašti francuskog dvorca

31.05.2016. |

Francuski dizajner Mathieu Lehanneur je oblikovao mermer toliko uverljivo da izgleda kao bazen u kome voda žubori. Ovo je napravio u okviru projekta „Petite Loire“, kreiranog za ovogodišnji „Međunarodni Garden festival“.

Parče dužine 7,5 metara nastalo je iz jednog dela ručno poliranog zelenog mermera, a dizajniran je korišćenjem 3D softvera.

U sam materijal su uklesane krive nalik stvarnim talasima koje podsećaju na vodu koja se blago njiše uz vetar.

Postavka odražava skrivenu prisutnost reke Loare, koja teče ispod dvorišta „Domaine de Chaumont-sur-Loire Centre D'Arts et de Nature“, gde je predstavljena postavka projekta.

„Želio sam da se obratim vrtu sa vodom kao svojoj muzi“, rekao je dizajner. „Voda čije prisustvo osećamo i pre nego što prvi put pogledamo ispod dvorca, teče bez prekida do mora“.

„„Petite Loire“ je „zamrznuti okvir“, odnosno predstavlja neprestano kretanje reke uhvaćeno u smrznutom, fosiliziranom trenutku“, dodao je on. „Nekoliko desetina metara iznad prirodnog nivoa reke, „Petite Loire“ ide uredno po površini vrta, ulazeći u tlo i prikazujući fluvijalni reljef, vrtoglavo i izvodljivo u zelenom mermeru.“

Postavka je nastavak dizajnerove „Liquid Marble“ serije, od kojih je prva imala svoj debi u Milanu na manifestaciji „Design Week“ 2013. godine kao statički bazen sa izrezbarenim crnim krivama koje podsećaju na žubor talasa od crnog mermera. Postavka je bila smeštena u sobi izgrađenoj od belog mermera da da kontrast.

Sa svojom „Petite Loire“ postavkom, Leaneur se nada da će stvoriti nešto nalik na „magični portal“ koji će posetioci imati priliku da vide i dožive na ulasku u dvorište dvorca.

„Sve je tečno u ovom prostoru, letimično, prosvetljeno, a ipak se izvodi u materijal koji je jedan od najčvršćih koji se može zamisliti“, rekao je dizajner.

Leaneur se takođe igrao sa percepcijom vezano i za svoj „Clover“ spoljni nameštaj koji je postavljen u Parizu prošle godine – koristio je digitalnu obradu kako bi se uklopile različite vrste drveta u gigantsku, tanku stabljiku.

„Petite Loire“ postavka se prikazuje u dvorištu „Domaine de Chaumont-sur-Loire Centre D’Arts et de Nature“ u Francuskoj i tamo će ostati sve do 2. novembra 2016. godine.

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 20.09.2021.
Najlakše se legalizacija rešava tako što se...
Nenad 14.09.2021.
Lepo što država pomaže, jedino treba videti...
BISERKA 13.09.2021.
Drago mi je sto se radi u unapredjenju ener...
Milena-srecica 31.08.2021.
Oduševljena sam ovom ponudom za zamenu stol...
Bata 24.08.2021.
Na koji će način da se realizuje način prel...