IZOLACIJA-468X60-BANNER

Život u stakleniku: Eksperiment održivog života

04.05.2016. | Adam Williams | Gizmag

Holandski stilista Helly Scholten zainteresovana je za održivi način života i kada joj se ukazala prilika da se sa svojom porodicom preseli u eksperimentalnu „održivu“ kuću dizajniranu od strane studenata i istraživača sa Univerziteta u Roterdamu, ona je to prihvatila i uselila se. U suštini ogroman staklenik, kuća je zapravo izgrađena za istraživanje održivog načina života i poslužiće porodici da u njoj živi tri godine.

Scholten i njena porodica preselili su se u junu 2015. godine i živeće u kući do 2018. godine. Ovaj prostor za stanovanje od 135 kvadratnih metara je zvanično nazvan „ChiBB House“ („Concept House Institute of Building and Business Administration“) i nalazi se u okviru „Concept House Village“ u Roterdamu, odnosno inicijative za istraživanje inovativnih stambenih koncepata sa ciljem da se razvije novo održivo stanovanje.

Strukturno, kuća se sastoji od drvenog okvira sa ogromnim zastakljenim delom na vrhu, pa izgleda kao staklenik. Njena unutrašnjost uključuje tri spavaće sobe i „kućni“ kancelarijski prostor. Osim toga, veliki povrtnjak na krovu je tu da ga ukućani koriste u svojoj ishrani.

Temperatura unutar objekta se kontroliše jednostavnim otvaranjem funkcionalnih prozora. Nema solarne energije, ali solarni sistem za grejanje vode obezbeđuje toplu vodu. Osim toga, kišnica se skuplja u šest rezervoara za upotrebu za navodnjavanje i ispiranje toaleta, a zidovi kuće su „obučeni“ u zeleno.

Iskreno govoreći, izgleda divno i svetlom ispunjeno mesto za život, i Scholten koja je zadužena za uređenje enterijera je uradila odličan posao napraviši od njega pravi dom. Scholten nam je rekla da može biti malo previše vruće u toku toplog vremena, dok grejanje često ne radi kako treba što dovodi do toga da moraju nositi kapute dok su unutra u toku zime.

Kuhinja takođe ima nedostataka i izmerena je pogrešno, što znači da porodica nije bila u stanju da koristi sve svoje uređaje. Na kraju su uzeli stvari u svoje ruke i ugradili mali šporet na terasi koji koriste za spremanje hrane.

Međutim stavivši ovo u stranu - to je ipak eksperimentalna kuća na kraju krajeva - porodica je tu da bi doživela i iskusila nešto novo ali su ujedno i „zamorci“. Kada se projekat bude završio, kuća će se prodavati za oko 554.000 $, prema New York Timesu, dok je Scholtenin partner Mark de Leeuw rekao da istražuju mogućnost da sledeće gde će živeti bude plutajuća kuća.

Helly Scholten dokumentuje iskustvo porodice u „CHiBB House„ na svom sajtu i Instagramu.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Kupac 16.08.2022.
Meni je veoma teško odabrati pločice. Ja sa...
Crni Gruja 16.08.2022.
Stagnacija rasta gradnje je prevashodno zbo...
Petar 08.08.2022.
Odkud ideja da JKP treba da se bavi ovakvim...
miroslav 02.08.2022.
Moja primedba - sugestija se odnosi samo ...
Aleksandar 25.07.2022.
Ma dajte ljudi ne sprdaj te se molim vas. P...

;