INFONET-468X60-BANNER

Dnevnik jednog Passivhaus gradilišta - Denby dale Passivhaus UK - galerija fotografija

09.10.2009. | Bill Butcher | Green Building Store

Denby Dale Passivhaus projekat u zapadnom Jorkširu biće jedna od prvih kuća u Velikoj Britaniji izgrađenih i sertifikovanih po Passivhaus standardu.

Biće oblikovana u duhu lokalne arhitekture, kao četvorosobna stambena jedinica površine 118m². Kuća će trošiti oko 90% manje energije za grejanje od prosečne kuće u Velikoj Britaniji, tj. 15kWh/m² godišnje, u odnosu na  150kWh/m² godišnje koliko je prosek.

Više o Passivhaus standardu možete saznati u tekstu PassiveHaus – osnovni saveti i alati za projektovanje pasivne kuće.

Osnovna ideja projekta je da pokaže kako Passivhaus objekat može biti sagrađen bez previše novca ukoliko su radovi prepušteni stručnoj ekipi planera i izvođača. Zato projekat vodi Green Building Company (odsek za gradnju firme Green Building Store, ćerke firme kompanije Environmental Construction Products, osnovane 1995. godine i specijalizovane za primenu zelenih rešenja u građevinarstvu).

Dodatnu potporu pruža sajt magazina Building koji će svake nedelje objavljivati blogove vođe projekta Bill Butcher-a u toku svih meseci izgradnje, sa posebnom pažnjom okrenutom ka izazovima koji se pojavljuju tokom gradnje Passivhaus objekta na Ostrvu. Nakon uvodne priče, ovaj tekst ažuriraćemo redovno fotografijama sa gradilišta... Zato budite u toku...

Dnevnik kuće Denby Dale - Gradnja do Passivehaus standarda 

Prve lekcije i pripreme - 15. maj, 2009.

Geoff i Kate Tunstall obratili su se kompaniji Green Building pre dve godine sa željom da izgrade energetski efikasnu kuću za svoje penzionerske dane na komadu zemlje u svojoj bašti. Nakon nekoliko sastanaka uspeo sam da ih podstaknem da to izvedu u skladu sa nemačkim Passivhaus standardom.

Kako bismo im pomogli, GBC je potražio pomoć konsultanta za energiju Peter Warm-a i arhitektu iz Hadersfilda Derrie O'Sullivan-a. Dolazak do idejnog rešenja imao je nekoliko ćorsokaka pošto početni oblik kuće „na lakat“ (u obliku L ili ćiriličnog G) u predračinima nije pokazao zadovoljavajuće rezultate nakon što je u fazi idejnog rešenja ispitan u specijalizovanom softveru Passivhaus Planning Package (PHPP - pogledati više na linku pored fotografije gore - PassiveHaus – osnovni saveti i alati za projektovanje pasivne kuće).

Naknadno rešenje prati klasični Passivhaus oblik - pravougaoni, sa dužom stranom koja je okrenuta jugu kako bi iskoristila što više sunčeve energije i postigla željenu potrošnju od 15kWh/m² na godišnjem nivou. Želja investitora za tradicionalnim oblikom kuće L osnove dopunjena je do pravougaonog oblika svetlarnikom sa brisolejima koji će sprečiti pregrevanje prostora.

Kuća će imati odličnu toplotnu izolaciju, a posebna pažnja biće posvećena barijerama protiv prodora vazduha jer će se konstukcija zidova zasnivati na zidanom sendvič zidu sa spojnicama od maltera.

Nakon dve godine, od ideje, pa preko planiranja i sređivanja dokumentacije, konačno započinjemo gradnju. Izvođač John Cleary Building - JCB, koji se predstavlja kao firma koja voli da gradi kuće koje se smatraju drugačijim ili problematičnim, ima veoma gust raspored i nadamo se da će nas vreme poslužiti.

Predračun za Denby Dale Passivhaus možete pogledati na našem portalu klikom na link ovde.

Poslednjih nekoliko nedelja bilo je verovatno presudno za konačan uspeh projekta. Vođa gradilišta Jude Wilson i ja radili smo na detaljnim planovima zasnovanim na Derrie-vom idejnom rešenju. Za izgradnju Passivhaus objekta važno je da svi planovi i detalji koji se urade pre početka izgradnje budu potpuno precizni kako bi na gradilištu sve teklo bez greške.

Prošle nedelje održali smo trening o Passivhaus objektu za čitav izvođački tim. Bez obzira što smo veoma iskusni u gradnji energetski efikasnih objekata, ovo je prvi koji treba da nosi Passivhaus sertifikat i želeo sam da svi razumeju važnost projekta i ključnih problema na koje moramo obratiti posebnu pažnju - kao što su izbegavanje toplotnih mostova ili procurivanje vazduha.

Uvek imam partnerski odnos kod gradnje i pokušavam da dođem do aktivnog učešća svih aktera: od klijenata i arhitekata do ljudi na gradilištu koji treba da daju završnu reč višemesečnom ili višegodišnjem planiranju. Na taj način na jednom gradilištu izbegavate „običaj optuživanja“ koji krivicu vrti u krug a ne nudi rešenje, što je veoma uobičajeno u građevinarstvu.

O problemima procurivanja vazduha pogledajte više u tekstu Parne brane i barijere za vazduh i vlagu – obavezan deo fasadnog zidnog sistema.

Zašto smo izabrali sendvič zid? - 1. jun 2009. godine

Green Building Store će za gradnju Passivhaus-a u Denby Dale-u koristiti sendvič zid. Ovo nije uobičajen zidni sistem koji se primenjuje kod Passivhaus objekata ali može da posluži svrsi. Tipična konstrukcija zida za ove objekte jeste masivan zid sa spoljašnjm termoizolacijom sa demit ili drvenom fasadom. Međutim, opredelili smo se za sendvič zid iz tri razloga:

  • Sendvič zidovi stvaraju dodatni toplotni kapacitet unutar zida, pa obezbeđuju visok toplotni, ali i akustički komfor. Za zidanje nosećeg zida biće korišćeni betonski blokovi, zahvaljujući čemu će kuća imati veću termalnu masu koja treba da akumulira solarnu energiju po principu pasivne kuće.
  • Sendvič zid je dobro poznat u kompaniji Green Building, i već ga je koristila za gradnju niskoenergetske kuće Longwood tokom 90-ih). Kompanija je sada želela da napravi Passivhaus koristeći se uobičajenim sistemima zidanja na Ostvru, uz pomoć materijala koji se mogu naći u neposrednom okruženju.
  • Propisi u zapadnom Jorkširu insistiraju na kamenim fasadama novih kuća, pa je i iz tog razloga otpala varijanta sa demit fasadom.

Potencijalna loša strana sendvič zida za ovaj projekat jeste u tome što vazdušnu barijeru zida i oko otvora u ovom sistemu gradnje čini malter, dok se npr. kod drvene fasade zaptivanje lako postiže lepljivim trakama i paropropusnim folijama. Zato posebnu pažnju moramo obratiti prilikom zidanja kamena u fasadi, betonskih blokova nosećeg zida i ugradnje stolarije.

Tokom prve nedelje juna birali smo materijale za gradnju. Treba da zadržimo potrošnju energije za grejanje ispod magične cifre za Passivhaus od 15kWh/m²/godišnje – što je preduslov da biste dobili Passivhaus sertifikat za svoj objekat.

Neophodna alatka za biranje materijala i proizvoda jeste softverski program Passivhaus planning package (PHPP) koji jasno pokazuje ogromne razlike u proračunu potrošnje zavisno od unetih podataka o budućim primenjenim materijalima. Ove nedelje, zavisno od materijala za termoizolaciju zidova i vrste prozora koje smo predlagali, proračun potrošnje se kretao 14-19kWh/m²/godišnje.

Tražio sam varijante za ugradnju mineralne vune u sendvič zid debljine ploča od 10cm sa koeficijentima od 0.037 (po ceni od £2.68/m²) do 0.032 (£6.13m²). Koristićemo tri sloja mineralne vune po 10cm, što znači da se ove cene utrostručuju po kvadratnom metru, a sa 190m² zida imamo potencijalnu razliku od 2.000 funti.

PHPP nam je pomogao da odmerimo implikacije naših odluka, i omogućio nam da direktno suprotstavimo dva materijala ili proizvoda i vidimo koji će dati bolje rezultate. Sa PHPP-om možete da se opredelite sa kojim materijalima ćete napraviti kompromis a koje ćete detalje unaprediti kako biste postigli traženu energetsku potrošnju.

Na ovom primeru, više nam se isplatilo da povećamo staklene površine na severnoj strani kako bismo imali manju površinu zida i skupe termoizolacije. Ovo se uklapa i sa željom investitora, jer je na severnom delu placa i bašta, pa će veće staklene površine proširiti vizuru iz kuće ka njoj. Kako bi prozori bili što veći izračunato je da toplotni koeficijent termoizolacije u zidu mora biti 0,032 pa smo se u tom delu fasade odlučili za skuplju varijantu, ali koja ispunjava ovaj cilj - prirodna ovčja vuna. Što je bolja izolacija u sendvič zidu pogled ka bašti će biti bolji.

U poslednjem trenutku došlo je do kratkog odlaganja početka radova zbog pomeranja pozicije kuće za metar-dva, ali su lokalni nadležni urbanisti tražili potvrde od svih komšija da je nova pozicija u redu. Sada je sve spremno za početak pripreme terena i otkop temelja. Nadamo se da neće biti više odlaganja!

Materijali - zašto smo se odlučili za beton, a ne "prirodnije" materijale, 10.jul 2009.

Ovih dana lijemo betonsku ploču. Pošto postavimo pod na njega će ići 225mm poliuretana (eng. polyfoam) proizvođača Knauf. Međutim, zbog upotrebe betona trpimo kritike da se udaljavamo od svog koncepta zato što koristimo betonsku ploču i betonske blokove, a ne druge, prirodnije materijale.

Možda bismo, u idealnom svetu, koristili prirodne materijale kao što su bale slame, hemkrit ili nabijena zemlja za gradnju Denby Dale Passivhaus-a. Ovi materijali zahtevaju manju potrošnju energije u procesu proizvodnje i time stvaraju manju emisiju CO2. Neki materijali, kao što je drvo, takođe umanjuju CO2 „usisavajući“ ga tokom celog veka objekta.

Međutim, postoje brojni razlozi zašto se nismo odlučili za jedan od ovih materijala i ovu kuću zidamo betonom:

  • cena - na ovom projektu radimo sa veoma ograničenim budžetom i betonski blokovi, mineralna vuna, podna ploča od nabijenog betona, i betonske ploče za pokrivanje krova predstavljaju najjeftinije, najpogodnije i najbrže za postavljanje i najpristupačnije materijale koji su nam bili na raspolaganju
  • dostupno i poznato - betonski proizvodi mogu se naći svuda i izvođači su sa njima daleko bolje upoznati; želeli smo da ovaj projekat može predstavljati tipsko rešenje za potrebe masovne proizvodnje kuća
  • toplotni kapacitet - želimo da imamo što je više moguće mase u omotaču kuće, a beton će omogućiti da se cela kuća ponaša kao pećina sprečavajući da toplota ulazi ili napušta objekat
  • energija - tokom životnog veka Passivhaus-a, količina potrebne energije drastično je smanjena uštedama koje omogućava ekstremno niska potreba za energijom za grejanje prostora u odnosu na konvencionalne kuće
  • klimatske promene su tema sa kojom moramo da se borimo, a građevinska industrija je prilagođena materijalima koji su rasprostranjeni u ovom trenutku. Tržište je dobro opremljeno i upoznato sa sendvič zidovima, betonskim blokovima i opekom/kamenom. Nećemo moći da koristimo bale slame za 300.000 kuća koje nameravamo da gradimo prema ovom uzoru. Dakle, govori se samo o pragmatičnosti.

foto: članovi tima na sastanku, s desna na levo - Andy Nutall, Stevie Gruszka, Callum Weston, Jay Wilson and Jude Wilson (rukovodilac gradilišta)

Takođe, bavili smo se i problemom utopljavanja temelja, a naš rukovodilac gradilišta Jude Wilson predložio je da polistirenske ploče koristimo kao oplatu umesto drveta čime smo dodatno umanjili troškove u konačnom zbiru.

Na prvim ilustracijama ispod prikazani su detalji izolacije temeljnog zida i mrtve ploče.

legenda: 1 - 10cm armirano-betonska ploča; 2 - 225mm PU termoizolacija; 3 - laki termoizolacioni blokovi; 4 - 225mm temeljna stopa; 5 - izolacija temeljnog zida (max. skupljanje 2% za 50 godina - BS EN 1606); betonski blokovi kao zaštita izolacije

Predračun za Denby Dale Passivhaus možete pogledati na našem portalu klikom na link ovde.

GALERIJA ŠEMA I FOTOGRAFIJA


detalj - izolacija mrtve ploče i temeljnog zida (levo)
detalj - izolacija konstrukcije oko otvora (desno)


pred livenje mrtve ploče (levo)
zidanje sendvič zida (desno)


detalj - prozorski otvor (levo)
sendvič zid - detalj sa tri sloja termoizolacije (desno)


detalj - međuspratna konstrukcija (levo)
detalj - venčanica (desno)


detalj - termoizolacija spoja krov/zid (levo)
drvena krovna konstrukcija / kamena fasada (desno)drvena krovna konstrukcija / kamena fasada (desno)

Linkovi:

 

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;