Dizajn inspirisan dinama - paviljon UAE se vraća u domovinu nakon Expo 2010

28.05.2009. | GoStructural

Inženjerska firma Halvorson and Partners udružila se sa biroom Foster + Partners u nedavnoj proslavi završetka temelja za paviljon UA Emirata za svetsku izložbu u Šangaju naredne godine - Expo 2010.

Forma inspirisana peščanim dinama, čije se konstruktivno rešenje zasniva na biaksijalnoj čeličnoj rešetki, biće jedan od nekolicine nacionalnih paviljona koji će po završetku biti izložbe biti demontiran, vraćen i ponovo montiran u matičnoj zemlji.

Kako bi obzbedili brisan prostor bez stubova pod krovom dina, Halvorson and Partners je sarađivao veoma blisko sa biroom Foster+Partners tokom serije predloženih modela, optimizirajući oblike svake od dina. Cilj je bio da se pronađe oblik koji će ispuniti i estetske i konstruktivne zahteve.

- HP je razvio načine da u studijskim uslovima efikasno analizira i odredi koja forma je najoptimalnija za konstruktivni sistem - kaže direktor Robert A. Halvorson - Uz minimalne promene u preseku i uglovima krova uspeli smo da smanjimo uvijanja konstrukcije sa 8 na 0,8 inča, dakle, deset puta.

Da bi ovo bilo moguće Halvorson and Partners i projektantski tim povezali su i prilagodili svojim potrebama nekoliko vrhunskih softverskih rešenja kompanija Rhino, Microstation i Strand.

Nakon Svetske izložbe u Šangaju, paviljon Ujedinjenih arapskih Emirata biće preseljen na ostrvo Saadiyat. To ostrvo će biti novi kulturni centar Abu Dabija, trenutno je u izgradnji, a ukupna vrednost Saadiyat Island  projekta je 100 milijardi dolara.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Milan 08.01.2021.
Možete li mi zamjeniti lezaj u pumpe grunst...
Zvonko 05.01.2021.
Pa godina 2020 je prosla, ja zivim na zapad...
Darko 05.01.2021.
Kada bi se odbili svi zahtevi za legalizaci...
Ivana 04.01.2021.
Idealno resenje za kucne uslove,molim vas k...
cica 29.12.2020.
Od ovih 20 do 30 postrojenja bilo bi lepo k...