Dizajn inspirisan dinama - paviljon UAE se vraća u domovinu nakon Expo 2010

28.05.2009. | GoStructural

Inženjerska firma Halvorson and Partners udružila se sa biroom Foster + Partners u nedavnoj proslavi završetka temelja za paviljon UA Emirata za svetsku izložbu u Šangaju naredne godine - Expo 2010.

Forma inspirisana peščanim dinama, čije se konstruktivno rešenje zasniva na biaksijalnoj čeličnoj rešetki, biće jedan od nekolicine nacionalnih paviljona koji će po završetku biti izložbe biti demontiran, vraćen i ponovo montiran u matičnoj zemlji.

Kako bi obzbedili brisan prostor bez stubova pod krovom dina, Halvorson and Partners je sarađivao veoma blisko sa biroom Foster+Partners tokom serije predloženih modela, optimizirajući oblike svake od dina. Cilj je bio da se pronađe oblik koji će ispuniti i estetske i konstruktivne zahteve.

- HP je razvio načine da u studijskim uslovima efikasno analizira i odredi koja forma je najoptimalnija za konstruktivni sistem - kaže direktor Robert A. Halvorson - Uz minimalne promene u preseku i uglovima krova uspeli smo da smanjimo uvijanja konstrukcije sa 8 na 0,8 inča, dakle, deset puta.

Da bi ovo bilo moguće Halvorson and Partners i projektantski tim povezali su i prilagodili svojim potrebama nekoliko vrhunskih softverskih rešenja kompanija Rhino, Microstation i Strand.

Nakon Svetske izložbe u Šangaju, paviljon Ujedinjenih arapskih Emirata biće preseljen na ostrvo Saadiyat. To ostrvo će biti novi kulturni centar Abu Dabija, trenutno je u izgradnji, a ukupna vrednost Saadiyat Island  projekta je 100 milijardi dolara.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Darko 09.09.2019.
Po zakonu za sve nelegalno izgrađene objekt...
Miodrag 27.08.2019.
Jedno pitanje. Šta ako je investitor NN lic...
Mladen 20.08.2019.
Mogao je put za Cacak i preko Panceva, srec...
Nikola K. 12.08.2019.
Oni koji to rade nisu normalni. Taj kip je ...
Goran 10.07.2019.
Kada ce da se uradi put Sremska gazela u Do...