IZOLACIJA-468X60-BANNER

MIT istraživanje: Lakši i čvršći metal

28.07.2022. | Gradjevinarstvo.rs

Christopher Schuh, profesor i istraživač sa MIT-a, kaže da u procesu pravljenja metala, proizvođač diktira njegovu strukturu i pri tome, što je manje zrno koje proizvodi, to je metal jači. Poboljšanje snage i čvrstoće metala smanjenjem veličine zrna bila je tema metalurgije poslednjih 80 godina, a sada Schuh sa svojim saradnicima u laboratoriji MIT-a proučava šta se dešava kada se kristalna zrna koja se nalaze u metalima kao što je čelik, formiraju tokom procesa deformacije. Nova otkrića mogu dovesti do poboljšanih načina proizvodnje lakših i jačih metala.

Struktura metala

Istraživanje (Foto: MIT)

Glavni metod koji su istraživači koristili zove se rekristalizacija, a pri njoj se metal deformiše i zagreva. Tokom ovog procesa stvaraju se mali defekti u celom komadu i mogu se formirati jezgra novih kristala. Istraživači kažu da tipični procesi formiranja metala – poput kovanja ili valjanja limova – mogu biti prilično brzi, ali pomoću novih tehnologija ubrzali bi se više puta.

Istraživači su koristili laser za lansiranje metalnih čestica supersoničnim brzinama, pristup koji čak i industrijski proizvođači mogu usvojiti ovih dana. Nakon pucanja čestica pri većim brzinama, istraživači bi otvorili metal da vide kako se struktura zrna menjala i otkrili da što je veća stopa ovih udara, to se proces bolje odvija, što dovodi do manjih zrna koja metal čine jačim.

Istraživač i docent Univerziteta u Kalgariju Ahmed Tiamiyu kaže da se ovaj pristup može odmah primeniti u proizvodnji metala, jer njihova istraživanja pružaju smernice o stepenu potrebne deformacije, koliko brzo se ona odvija i koje temperature treba koristiti za maksimalni efekat.

Tiamiyu smatra da bi grafikoni koje su napravili tokom eksperimentalnog rada trebalo da budu opšte primenjivi i da "oni nisu samo hipotetičke linije." Navodi da je za bilo koji metal ili leguru potrebno samo da metalurzi unesu podatke u formule koje su oni razvili i tako utvrde da li će se nanozrna formirati i kakva se struktura zrna može očekivati.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Jovan Vranjes 01.02.2023.
Zemljiste je bilo opstinsko,kupili smo ga i...
Pablo 01.02.2023.
Nema gradnje nikakve gospodo preduzetnici. ...
Nena 31.01.2023.
Ima li nade da se u Sadovima kod zeleznicke...
Jovan Vranjes 30.01.2023.
Da li cemo mi koji odavno trazimo legalizac...
DARKO 30.01.2023.
Ne može legalizacija objekata građenih na t...

;