INFONET-468X60-BANNER

MIT istraživanje: Lakši i čvršći metal

28.07.2022. | Gradjevinarstvo.rs

Christopher Schuh, profesor i istraživač sa MIT-a, kaže da u procesu pravljenja metala, proizvođač diktira njegovu strukturu i pri tome, što je manje zrno koje proizvodi, to je metal jači. Poboljšanje snage i čvrstoće metala smanjenjem veličine zrna bila je tema metalurgije poslednjih 80 godina, a sada Schuh sa svojim saradnicima u laboratoriji MIT-a proučava šta se dešava kada se kristalna zrna koja se nalaze u metalima kao što je čelik, formiraju tokom procesa deformacije. Nova otkrića mogu dovesti do poboljšanih načina proizvodnje lakših i jačih metala.

Struktura metala

Istraživanje (Foto: MIT)

Glavni metod koji su istraživači koristili zove se rekristalizacija, a pri njoj se metal deformiše i zagreva. Tokom ovog procesa stvaraju se mali defekti u celom komadu i mogu se formirati jezgra novih kristala. Istraživači kažu da tipični procesi formiranja metala – poput kovanja ili valjanja limova – mogu biti prilično brzi, ali pomoću novih tehnologija ubrzali bi se više puta.

Istraživači su koristili laser za lansiranje metalnih čestica supersoničnim brzinama, pristup koji čak i industrijski proizvođači mogu usvojiti ovih dana. Nakon pucanja čestica pri većim brzinama, istraživači bi otvorili metal da vide kako se struktura zrna menjala i otkrili da što je veća stopa ovih udara, to se proces bolje odvija, što dovodi do manjih zrna koja metal čine jačim.

Istraživač i docent Univerziteta u Kalgariju Ahmed Tiamiyu kaže da se ovaj pristup može odmah primeniti u proizvodnji metala, jer njihova istraživanja pružaju smernice o stepenu potrebne deformacije, koliko brzo se ona odvija i koje temperature treba koristiti za maksimalni efekat.

Tiamiyu smatra da bi grafikoni koje su napravili tokom eksperimentalnog rada trebalo da budu opšte primenjivi i da "oni nisu samo hipotetičke linije." Navodi da je za bilo koji metal ili leguru potrebno samo da metalurzi unesu podatke u formule koje su oni razvili i tako utvrde da li će se nanozrna formirati i kakva se struktura zrna može očekivati.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;