PRIJAVA-468X60-BANNER

INFONET-970X250-BANNER

Ekološki prihvatljiva kuća projektovana da traje 500 godina

09.11.2021. | Gradjevinarstvo.rs

Objekti tipa vikendica i kuća na selu gde se ne boravi stalno već se ide par puta ili jednom godišnje, podložniji su zubu vremena. Konstrukcije jednostavno u zavinsoti od građevinskih materijala od kojih su napravljene imaju i svoj vek trajanja. Shodno ovome osmišljena je kuća koja je projektovana da traje 500 godina. Međutim, nije ovo jedino što ovu kuću čini jedinstvenom i zanimljivom. "Zome" je u formi zonoedra i osim toga što je izdržljiva i otporna na požar, ona je i ekološki prihvatljiva.

Spoljašnjost Zome

Spoljašnjost "Zome" (Foto: Zomes)

Iza projekta stoji kompanija Zomes sa sedištem u SAD-u. Predvode je braća Shereef i Karim Bishay rođeni u Egiptu. Po njihovim rečima cilj je bio da nađu rešenje u vidu stambenog objekta koje će biti otporno na požare u Kaliforniji, pa su u tome i pronašli inspiraciju. Shodno tome se omotač sastoji iz preklapajućih betonskih panela od biokeramičkog cementa na bazi magnezijuma i fosfata, i ugljenično su neutralni.

Spoljašnjost Zome

Spoljašnjost "Zome" (Foto: Zomes)

Unutrašnjost konstrukcije prostire se na površini od 24m². Paneli su napravljeni od održivo uzgajanog  bambusa i spojeni lepkom koji ne sadrži formaldehid. Gumene zaptivke oko vrata, prozora i drugih otvora čine celu konstrukciju nepropusnim, dok izolacija od ovčje vune u zidovima pomaže u regulaciji unutrašnje temperature. Betonski omotač garantuje da će kuća biti vodootporna, ali i otporna na buđ, trulež i štetočine.

Unutrašnjost Zome

Unutrašnjost "Zome" (Foto: Zomes)

Pored ovoga, kuća može da izdrži ekstremne temperature i otporna je na vatru. Projektovana je da izdrži temperature do 1.204°C. Za pravljenje "Zome" po zahtevu kupaca, potrebna su dva dana, nakon čega se pristupa montiranju na licu mesta. Kuća je spremna nakon ovoga za upotrebu u roku od nedelju dana. Objekat se po potrebi može rasklopiti i premestiti na drugu lokaciju. Za sada kompanija prima samo porudžbine iz Kalifornije. Cena je 75.000USD.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Bobby 20.03.2023.
Meni su roditelji radili u BIGZ-u, znam da ...
Masa 19.03.2023.
Ma bravo premasili ste sami sebe. Pa gde su...
Ma nemoj 18.03.2023.
Tu nema niko ko je pošteno zaradio pare, i ...
Mima 17.03.2023.
Ne treba da se bune jer ako su starosedeoci...
Rodoljub 17.03.2023.
Ok. je da se stave ozbiljne primedbe na kva...

;