IZOLACIJA-468X60-BANNER

Ekološki prihvatljiva kuća projektovana da traje 500 godina

09.11.2021. | Gradjevinarstvo.rs

Objekti tipa vikendica i kuća na selu gde se ne boravi stalno već se ide par puta ili jednom godišnje, podložniji su zubu vremena. Konstrukcije jednostavno u zavinsoti od građevinskih materijala od kojih su napravljene imaju i svoj vek trajanja. Shodno ovome osmišljena je kuća koja je projektovana da traje 500 godina. Međutim, nije ovo jedino što ovu kuću čini jedinstvenom i zanimljivom. "Zome" je u formi zonoedra i osim toga što je izdržljiva i otporna na požar, ona je i ekološki prihvatljiva.

Spoljašnjost Zome

Spoljašnjost "Zome" (Foto: Zomes)

Iza projekta stoji kompanija Zomes sa sedištem u SAD-u. Predvode je braća Shereef i Karim Bishay rođeni u Egiptu. Po njihovim rečima cilj je bio da nađu rešenje u vidu stambenog objekta koje će biti otporno na požare u Kaliforniji, pa su u tome i pronašli inspiraciju. Shodno tome se omotač sastoji iz preklapajućih betonskih panela od biokeramičkog cementa na bazi magnezijuma i fosfata, i ugljenično su neutralni.

Spoljašnjost Zome

Spoljašnjost "Zome" (Foto: Zomes)

Unutrašnjost konstrukcije prostire se na površini od 24m². Paneli su napravljeni od održivo uzgajanog  bambusa i spojeni lepkom koji ne sadrži formaldehid. Gumene zaptivke oko vrata, prozora i drugih otvora čine celu konstrukciju nepropusnim, dok izolacija od ovčje vune u zidovima pomaže u regulaciji unutrašnje temperature. Betonski omotač garantuje da će kuća biti vodootporna, ali i otporna na buđ, trulež i štetočine.

Unutrašnjost Zome

Unutrašnjost "Zome" (Foto: Zomes)

Pored ovoga, kuća može da izdrži ekstremne temperature i otporna je na vatru. Projektovana je da izdrži temperature do 1.204°C. Za pravljenje "Zome" po zahtevu kupaca, potrebna su dva dana, nakon čega se pristupa montiranju na licu mesta. Kuća je spremna nakon ovoga za upotrebu u roku od nedelju dana. Objekat se po potrebi može rasklopiti i premestiti na drugu lokaciju. Za sada kompanija prima samo porudžbine iz Kalifornije. Cena je 75.000USD.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Gradjevinarstvo.rs 28.11.2022.
Poštovani Gorane, U tekstu je naveden taj...
Goran 28.11.2022.
Valjalo bi i navesti probleme sa lepkom koj...
DARKO 14.11.2022.
Opet legalizacija? Problem je što država ne...
Rada 24.10.2022.
Bravo za firmu Gem Trade N.Sad. Mogli bi na...
DARKO 17.10.2022.
Bilo bi lepo kada bi posle 10 godina otvori...

;