IZOLACIJA-468X60-BANNER

WINDOSHOW-970X250-BANNER

Moderna cevasta "kućica"

12.08.2021. | Gradjevinarstvo.rs

Cevasta forma sa reflektujućom fasadom okružena zelenilom postavljena na brdu najnoviji je primer objekta za privremeni smeštaj u prirodi. Refleksiju daje obloga od nerđajućeg čelika. Originalna ideja sprovedena je u realnosti i predstavlja praktičnu i kompaktnu "kućicu" za odmor i relaksaciju. Izgledom asocira na omot albuma "Tubular Bells" Majka Oldfilda. Svakako zapanjujuće arhitektonsko delo koje spaja modernu umetnost i nove tehnologije sa "atmosferom" udobnog doma.

Russian Quintessential

"Russian Quintessential" (Foto: Ilya Ivanov)

Obuhvata površinu koja je slična onoj koju zauzimaju uske kuće tipične za područje Severne Amerike. Duga je 12 metara a široka svega 3,5 metra. Zbog veličine namenjena je za kraći boravak, uglavnom za odmor preko vikenda od par dana. Unutar ove konstrukcije raspored je prilično jednostavan. Sve je uređeno u okviru jednog nivoa i sadrži i mali balkonski prostor. Tu su smešteni i kupatilo sa tušem i toaletom. Na drugom mestu nalazi se jednostavna čajna kuhinja sa mikrotalasnom rernom, ormarićima i sudoperom. Tu su i ugrađeni bračni krevet i radni sto.

Russian Quintessential

"Russian Quintessential" (Foto: Ilya Ivanov)

Konstrukcija podseća na trup broda i sastoji se iz čeličnog okvira sačinjenog od više poprečnih rebara koje mu daju odgovarajuću potporu i snagu da "stoji" na brdu bez savijanja. Osnovu okvira čine nosiva rebra postavljena na međusobnom nagibu od 500mm, povezana pomoću horizontalnih vođica. U temelju je konstrukcija pričvršćena samo sa šest vijaka. Izolacija je urađena od poliuretanske pene tako da pomaže u održavanju prijatne temperature čak i tokom veoma niskih temperatura. Teška je približno 12 tona.

Russian Quintessential

"Russian Quintessential" (Foto: Ilya Ivanov)

Na ulazu u "kuću" postavljena su staklena vrata koja se nalaze na suprotnoj strani u odnosu na terasu. "Russian Quintessential" projektovao je Sergej Kuznjecov, glavni gradski arhitekta Moskve. U realizaciji projekta učestvovala je i ruska građevinska firma KROST. Konstrukcija je napravljena za festival "Archstoyanie" u Nikolo-Lenivetsu u regiji Kaluga u Rusiji.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Zoran Šumaruna 19.02.2024.
Pravilno postavljena podkonstrukcija i prav...
Stojkovic 12.02.2024.
A voda sto Malo Malo pa nestane to nema vez...
Sile 24.01.2024.
Sve ovo je super, ali fali nam minimum jos ...
Darko 17.01.2024.
A što tako ne okreče Beograd? Svi stranci s...
Branka 06.01.2024.
Videla sam hotel i u šoku sam. Ne razumem z...

;