Moderna cevasta "kućica"

12.08.2021. | Gradjevinarstvo.rs

Cevasta forma sa reflektujućom fasadom okružena zelenilom postavljena na brdu najnoviji je primer objekta za privremeni smeštaj u prirodi. Refleksiju daje obloga od nerđajućeg čelika. Originalna ideja sprovedena je u realnosti i predstavlja praktičnu i kompaktnu "kućicu" za odmor i relaksaciju. Izgledom asocira na omot albuma "Tubular Bells" Majka Oldfilda. Svakako zapanjujuće arhitektonsko delo koje spaja modernu umetnost i nove tehnologije sa "atmosferom" udobnog doma.

Russian Quintessential

"Russian Quintessential" (Foto: Ilya Ivanov)

Obuhvata površinu koja je slična onoj koju zauzimaju uske kuće tipične za područje Severne Amerike. Duga je 12 metara a široka svega 3,5 metra. Zbog veličine namenjena je za kraći boravak, uglavnom za odmor preko vikenda od par dana. Unutar ove konstrukcije raspored je prilično jednostavan. Sve je uređeno u okviru jednog nivoa i sadrži i mali balkonski prostor. Tu su smešteni i kupatilo sa tušem i toaletom. Na drugom mestu nalazi se jednostavna čajna kuhinja sa mikrotalasnom rernom, ormarićima i sudoperom. Tu su i ugrađeni bračni krevet i radni sto.

Russian Quintessential

"Russian Quintessential" (Foto: Ilya Ivanov)

Konstrukcija podseća na trup broda i sastoji se iz čeličnog okvira sačinjenog od više poprečnih rebara koje mu daju odgovarajuću potporu i snagu da "stoji" na brdu bez savijanja. Osnovu okvira čine nosiva rebra postavljena na međusobnom nagibu od 500mm, povezana pomoću horizontalnih vođica. U temelju je konstrukcija pričvršćena samo sa šest vijaka. Izolacija je urađena od poliuretanske pene tako da pomaže u održavanju prijatne temperature čak i tokom veoma niskih temperatura. Teška je približno 12 tona.

Russian Quintessential

"Russian Quintessential" (Foto: Ilya Ivanov)

Na ulazu u "kuću" postavljena su staklena vrata koja se nalaze na suprotnoj strani u odnosu na terasu. "Russian Quintessential" projektovao je Sergej Kuznjecov, glavni gradski arhitekta Moskve. U realizaciji projekta učestvovala je i ruska građevinska firma KROST. Konstrukcija je napravljena za festival "Archstoyanie" u Nikolo-Lenivetsu u regiji Kaluga u Rusiji.

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 20.09.2021.
Najlakše se legalizacija rešava tako što se...
Nenad 14.09.2021.
Lepo što država pomaže, jedino treba videti...
BISERKA 13.09.2021.
Drago mi je sto se radi u unapredjenju ener...
Milena-srecica 31.08.2021.
Oduševljena sam ovom ponudom za zamenu stol...
Bata 24.08.2021.
Na koji će način da se realizuje način prel...