Uvijena zgrada-most

16.10.2015. | Dezeen

Norveški park skulptura kod Osla bi uskoro mogao dobiti umetničku galeriju u zgradi interesantnog dizajna, koja bi bila izgrađena preko reke. Autor ove ideje i projekta je arhitekta Bjarke Ingels, koji je nedavno otkrio svoj plan opisujući ovu zgradu kao nenastanjivi most. Muzej pod nazivom „Kistefos“ bi se protezao preko reke Randselva koja protiče kroz park skulptura „Kistefos“.

Ovaj park skulptura je nastao u kasnim 1990-im godinama, na mestu gde je nekada bila fabrika papira, a gde danas ugošćava savremene umetnike poput Aniša Kapura i Olafura Eliasona.

Ingelsova firma BIG koja je potpisuje izradu projekta ove zgrade od 1,400m², predlaže zatvoreni prostor u zgradi za izlaganje, ali i još jedan prelaz preko reke koji ima za cilj da poboljša cirkulaciju ljudi širom ovog mesta.

„Sama poseta muzeju biće most, a ne cilj – izložbe unutar enterijerskog produžetka promenade kroz Park skulptura,“ kaže Ingels. „Sa ovim nenastanjivim mostom, mi smo naišli na naš prvi eksperiment sa socijalnom infrastrukturom – zgradom koja služi kao most – ili kulturnom institucijom kao infrastrukturom,“ dodaje Ingels.

Pravolinijska forma zgrade će se uvijati na mestu koje se nalazi iznad reke, pomažući tako u mirenju dve strane obale različite visine. Stepenište na sredini kockastog dela će igrati ulogu posrednika između dva nivoa, ali će služiti i kao prostor za sedenje i vidikovac sa kojeg se mogu posmatrati video projekcije i razni umetnički događaji.

„Jednostavni zavoj u obimu zgrade, omogućava mostu da se izdigne iznad nižeg šumovitog područja prema jugu, sve do padina na severu,“ objašnjava arhitekta.

Ova rotacija će uzrokovati to da jedan kraj zgrade bude viši od drugog, tako pružajući dva različita prostora za izlaganje. Na južnoj strani će galerije biti naslagane vertikalno, dok će ka severnoj strani biti okrenut jedan široki lobi, koji će odgovarati više za neke veće skulpture ili instalacije.

Posetioci će u zgradu ulaziti sa južne strane, kroz prostor trostruke visine, prolazeći pored centra za informacije i prodavnice suvenira, idući ka kafeu koji će biti smešten na severnom kraju zgrade. Ovde, na spoljašnjoj terasi, posetioci će moći da uživaju u pogledu na staru fabriku papira i šumovit pejzaž.

Zgrada će, takođe, imati i jedan zastakljeni deo koji će počinjati na fasadi sa severne strane, da bi se negde na sredini zgrade izvila prema krovu, stvarajući tako svetlarnik iznad galerija sa južne strane.

Ovakav raspored će omogućiti i različitu kombinaciju osvetljenja – odozgo i sa strane kao i mračna mesta za različite vrste umetničkih dela. Reflektujući film unutar stakala na prozorima će štititi eksponate od štetnog UV zračenja.

Nezastakljeni delovi fasade će biti izrađeni od brušenog nerđajućeg čelika, a sami delovi će moći naknadno veštački da se osvetljavaju kako bi pružili odgovarajuću podlogu za razne video projekcije.

Firma BIG je na ovom projektu radila zajedno sa konsultantima AKT II, Max Fordham-om, Dejvisom Lengdonom i GCAM. Očekuje se da bi izgradnja ovog muzeja trebala da započne 2016. godine i da se završi 2019. godine.

Bjarke Ingels trenutno radi, zajedno sa britanskim dizajnerom Tomasom Hedervikom na izgradnji novog sedišta kompanije Google u Kaliforniji, SAD.

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nemanja Rodić 05.11.2019.
Bravo,molim vas da pošaljete ekipu da okrpi...
Milan 09.10.2019.
Da, sve je to lepo u teoriji. Međutim kao i...
Maxs 24.09.2019.
Pa neka plate 50€ i neka prijave radnike na...
Darko 23.09.2019.
Teško da će neko južno od Save da se vraća ...
Шумадинац 16.09.2019.
1. Смедерево - Зрењанин - Кикинда - Хоргош....