IZOLACIJA-468X60-BANNER

INFONET-970X250-BANNER

Koncept preseljavanja populacije Maldiva na naftne platforme

26.05.2015. | Gizmag

Uzimajući u obzir da će porast nivoa mora izazvan klimatskim promenama na kraju dovesti do gubitka niske ostrvske države Maldiva, student arhitekture Majank Thamala je osmislio koncept preseljavanja celokupnog stanovništva te zemlje na postojeće naftne platforme.

Projekat iseljavanja je Thamalin master teza na Arhitektonskom fakultetu, i on nije zamišljen kao konačni plan spreman za sprovođenje, već ga je najbolje posmatrati kao koncept uloge koju arhitekte mogu imati u ublažavanju efekata klimatskih promena.

„Zainteresovao sam se za budućnost Maldiva pošto je njihova situacija veoma jedinstvena“, objašnjava Thamala. „To je nacija koja može da izgubi ceo svoj identitet, kulturu staru 2.000 godina i njihov geografski položaj na planeti i to zbog predviđenog povećanja nivoa mora u narednih 100 godina. Maldivci pričaju o kupovini zemljišta u Australiji, ali koliko će to koštati?“

„Gubitak njihove bogate kulture, gubitak svakodnevnih aktivnosti, kao i gubitak sopstvenog prisustva u njihovom prirodnom okeanskom okruženju. Imajući sve ovo u vidu, nisam siguran o svim političkim i ekonomskim faktorima koji bi eventualno bili uključeni.“

Thamala predviđa preseljavanje oko 400.000 ljudi na velike polu-potopljene naftne platforme. Umesto prelepih prirodnih ostrva Maldiva, naftne platforme bi uključivale bioskope, džamije, tržnice i maloprodajne prostore. Stanovanje bi bilo izgrađeno korišćenjem tradicionalnih lokalnih materijala, i mada naftne platforme nemaju aerodrome, postojeći helidromi mogu biti korišćeni za transport.

Thamala takođe pretpostavlja da će veštačka ostva štititi stanovnike od prirodnih katastrofa kao što je cunami. Iako nisu pominjane nikakve održive tehnologije, transformisanje naftnih platforma u samoodržive i energetski pozitivne strukture je relativno mali problem u poređenju sa više gorućim pitanjima, kao što je pronalaženje dovoljno neiskorišćenih naftnih platformi koje bi smestile toliko broj ljudi.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 05.06.2023.
Šta bi sa korupcijom po opštinama gde se ne...
Gradjevinarstvo.rs 26.05.2023.
Mogu da se mešaju sa epoksidnim smolama. Za...
Дејан 24.05.2023.
Да ли ваши пигменти могу да се мешају са еп...
Sloba 22.05.2023.
Lepi planovi ali nikad više. Idemo na Taru.
Konstruktor 17.05.2023.
Kolege, imajuci visedecenjsko iskustvo iza ...

;