INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Transformacija viktorijanske kuće u Londonu

03.03.2015. | Dezeen

Džej Gort i Fiona Skot iz arhitektonskog biroa Gort Scott Architects su projektovali proširenje u obliku slova L puno prirodnog svetla, sa kojim su transformisali staru viktorijansku kuću u Londonu, Velika Britanija.

Korišćenjem fragmenata prvobitne strukture iz 1950-ih i reogranizacijom unutrašnjeg prostora, arhitekte su uspele da smeste veliku porodičnu kuhinju i uvuku prirodno svetlo u enterijer. Kuća iz 19. veka sada poseduje lep otvoreni raspored pun prirodnog svetla.

Arhitekte su redizajnirale prostor započevši sa delimično urušenom strukturom i dodavanjem novih otvora kako bi spojili dva prostora zajedno. Oni su bili pažljivi kako bi balansirali ono što se dodaje na strukturu sa onim što treba da se ukloni kako bi se stvorio bolji osećaj za ravnotežu.

Arhitekte su uklonili neke zidove i dodali nove elemente kako bi uneli svetlost skroz u dubinu kuće. U eksterijeru, drveni konstruktivni ram kombinuje drvene obloge, a spaljeni ariš je korišćen za oblaganje parapeta i kako bi dao kontrast cigli boje peska.

U enterijeru, kuća poseduje kuhinju otvorenog plana, trpezariju i mali salon. Dnevni boravak se obavija oko centralnog stepeništa, dok dva velika svetlarnika uvode prirodnu svetlost u novi prostor.

Komplikovano dizajniran drveni plafon se sastoji od tri susednih kvadrata, dok okolni zidovi poseduju plavu i belu farbu, izložene cigle i keramičke pločice.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;