Pogledajte jedan od čudnijih projekata gradskog bloka u Parizu

11.02.2015. | Complex

Zaboravite kockaste, monolitne zgrade jučerašnjice - urbani stanovnici Pariza bi uskoro mogli da žive u futurističkim i staklenim staništima u obliku kapsula. Arhitektonski biro iz Seula Planning Korea je zamislila „L’air Nouveau de Paris“ (Novi zrak Pariza), strukture u obliku jaja koja su kreirana u okviru međunarodnog konkursa ponovnog osmišljanja Pariza.

Predloženi projekat mešovite namene poseduje niz međusobno povezanih kapsula izdignutih na vrhu stubova, od kojih svaka kapsula smešta niz stambenih, maloprodajnih i kancelarijskih jedinica.

Prošle jeseni je gradonačelnica Pariza En Hidalgo pokrenula konkurs „Reinvent Paris“ - urbani eksperiment bez presedana koji je pozvao arhitekte iz celog sveta da kreativno preoblikuju 23 različitih lokacija širom grada.

Korejski biro Planning Korea je odgovorio izazovu stvaranjem njihovog projekta „L’air Nouveau de Paris“ koji bi bio smešten iznad Bulevara Periferik u 17. arondismanu. Dizajn staklenih kapsula u obliku jaja stvara veliki kontrast sa okolnim gradskim neoklasičnim zgradama.

Organski oblici složenih mikroorganizama su insprisali projekat biroa Planning Korea. Kapsule mešovite namene su međusobno povezane tako da promovišu odnose i saradnju unutar gradskog bloka. Strukture u obliku jaja su skoro u potpunosti zastakljene kako bi se pružili panoramski pogledi od 360 stepeni na grad.

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Goran 04.08.2020.
Dobar dan, želim da odradim izolaciju krova...
Шумадинац 03.08.2020.
Да ли заиста нема никог ко би сагледао неоп...
Maja 31.07.2020.
Molim vas za cenu izolacije penom po m2 za ...
Aco 25.07.2020.
Da se moze graditi od ove cigle pečenjara.
Daniel Zebeljan 25.07.2020.
Koristio bi penu u brodogradnji.Kome se obr...