INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Malena alpska koliba podseća na odvaljenu stenu

19.12.2014. | Gizmag

Evo primera života u malom koji je malo drugačiji nego ono na šta smo naviknuti. Ono što se na prvi pogled percipira kao velika stena je zapravo mala koliba koja sadrži sve ono što bi vam trebalo za kratak boravak u planinama. Koliba je delo švajcarskog arhitektonskog biroa Bureau A, i nedavno je postavljena u parku skulptura u švajcarskim Alpima.

Predstavnici arhitektonskog biroa Bureau A su izjavili da je inspiracija za ovaj neobičan projekat proizašala od švajcarskog pisca Šarla-Ferdinanda Ramuza. Njegov roman „Derborence“ ima protogonistu, Antoana, koji preživljava pad sa stene i provodi sedam nedelja ispod odlomljenih delova stene pre nego što pobegne odatle, te otud i ime kolibe - Antoan.

Koliba je izgrađena od drveta i obložena sa betonskom školjkom koja je razbijena samo sa jednim prozorom, krovnim svetlarnikom i vratima. Antoan je prilično dobro opremljen i sadrži peć na drva, plus neke panele na rasklapanje koji služe kao sto, krevet i stolice.

Doduše, nema toaleta u kolibi, i morate biti oprezni kada obavljate svoj posao napolju jer je navodno kolibe smeštena na veoma nezgodnom mestu. Projekat Antoan je stvoren da ugosti vizuelne umetnike i izgrađen je ručno u obližnjem planinskom selu.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;