Hotel od malih kapsula na obali Sene u Parizu

15.12.2014. | Dezeen

Ukoliko vam nije problem da zamenite nekoliko kvadratnih metara za zaista neverovatne poglede, dopašće vam se šta je arhitektonski biro MenoMenoPiu Architects zamislio duž obala reke Sene u Parizu.

U pokušaju da stvore više centralizovani kratkoročni smeštaj za turiste i stanovnike, pariski arhitektonski biro je predvideo izgradnu „EauBERGE“ hotela od kapsula - niz sitnih kapsula koje imaju ulogu hotelskih soba u centru Pariza. Predložene strukture nalik kabinama su povišene na platformama i pružaju poglede prema poznatim turističkim destinacijama poput Sene i katedrale Notr Dam. 

 

Dizajn arhitekonskog biroa MenoMenoPiu Architects za hotel od malih kapsula je bio inspirisan strukturama i oblicima barakama prodavaca knjiga duž pariskih obala, kao i prostorno-efikasnim hotelima kapsulama u Japanu.

Kao rezultat toga, konceptualni hotelski dizajn je napravljen od niza sitnih, povišenih i ugaonih soba stvorenih sa jednostavnom siluetom kako bi se minimizirao njihov vizuelni uticaj. Svaka hotelska soba nudi minimalnu opremu i nameštaj, kao i taman toliko prostora za jedan krevet (bračni ili običan). Kupatilo je prikačeno kao odvojena jedinica.

„Kao i drugi evropski gradovi poput Rima, Vencije, ili Barselone, Pariz rizikuje da postane grad muzej“, kažu iz biroa MenoMenoPiu Architects. „Porast broja turista u glavnom gradu Francuske izaziva paniku i takođe dovodi do postepene decentralizacije od Parižana.“

Međutim, izgradnjom kratkoročnog smeštaja duž rečnih obala Sene, arhitekte se nadaju da će usporiti taj proces decentralizacije. Osiguran koridor duž reke bi pružao korisnicima hotela i osoblju privatni pristup hotelskim kapsulama.

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Darko 09.09.2019.
Po zakonu za sve nelegalno izgrađene objekt...
Miodrag 27.08.2019.
Jedno pitanje. Šta ako je investitor NN lic...
Mladen 20.08.2019.
Mogao je put za Cacak i preko Panceva, srec...
Nikola K. 12.08.2019.
Oni koji to rade nisu normalni. Taj kip je ...
Goran 10.07.2019.
Kada ce da se uradi put Sremska gazela u Do...