Kotrljajuće kuće - čudni cevasti domovi duž obale u Litvaniji

01.12.2014. | Inhabitat

Litvanski arhitektonski biro DO Architects je nedavno projektovao Kotrljajuće kuće - seriju cevastih jednoporodičnih kuća koji razigrano dopunjuju obalno okruženje Kuronijan lagune nadomak grada Svenecele u Litvaniji. Desetina domova u obliku bureta su okruženi kanalima sa sve četiri strane i poseduje velike zastakljene zidove koji pružaju neprekidne poglede na kanale. Strane cilindričnih struktura su obložene u drvo kako bi se pružila privatnost.

Biro DO Architects je organizovao Kotrljajuće kuće tako da budu lice u lice jedna sa drugom preko puta glavnog puta koji povezuje zajednicu sa putemo koji vodi u unutrašnjost. Svaki dom od 101 metara kvadratnih površine je podeljen u tri prostorno-efikasna nivoa, sa spavaćom sobom koja se nalazi na poslednjem spratu. Podovi nisi u potpunosti zatvoreni kako bi se održala iluzija prostranosti.

Prednji deo svakog doma je zatvoren u jedinstvenu fasadu od ravnog stakla koja propušta gomile prirodne svetlosti u enterijer i omogućava stanarima poglede na okolinu. Zadnja fasada je, međutim, podeljena na dve staklene fasade, sa najnižom trećom koja je uvučena kako bi se stvorio zaštićeni prostor.

Niz stepeništa vodi sa tog prostora do travnatog pejzaža. Okružujuća zajednica takođe poseduje i centre za bording i jedriličarenje koji su takođe projektovani od strane arhitektonskog biroa DO Architects.

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Goran 04.08.2020.
Dobar dan, želim da odradim izolaciju krova...
Шумадинац 03.08.2020.
Да ли заиста нема никог ко би сагледао неоп...
Maja 31.07.2020.
Molim vas za cenu izolacije penom po m2 za ...
Aco 25.07.2020.
Da se moze graditi od ove cigle pečenjara.
Daniel Zebeljan 25.07.2020.
Koristio bi penu u brodogradnji.Kome se obr...